Miercuri, 30 martie, la ora 19.00, la Libraria Dalles din Bucuresti (B-dul N. Balcescu nr. 18 ), va avea loc lansarea celui mai recent titlu semnat de Caius Dobrescu, Minoic, un roman detectivistic, plin de mistere si mesaje criptice. Minoic a aparut recent in colectia "Fiction Ltd." a editurii Polirom.
Alaturi de autor, prezinta: Livius Ciocarlie si Alex Stefanescu
Moderator: Bianca Burta-Cernat
In orasul american imaginar Shebango aterizeaza Nicu, poet marginal si redactor la o revista dedicata animalelor de companie. Ar trebui sa-l intilneasca pe prietenul sau Dinu, devenit custodele memoriei lui Tidid Diomed Caraiani, un guru academic de reputatie internationala, al carui trecut romanesc a ajuns, dupa moartea sa, subiectul unor aprinse controverse. Numai ca Dinu nu este de gasit nicaieri, desi ii expediaza mesaje ciudate intr-un alfabet „minoic” inventat de ei in studentie. Bijbiind printr-o America pe care cu greu o intelege, Nicu se lasa prins intr-o intriga detectivistica ale carei fire se tes nu doar intre pasiunile si interesele Estului si Vestului, ci si intre momente dintre cele mai violente si confuze ale istoriei romanesti (fermentatiile legionare, lagarele anilor ’50, semi-Dezghetul si cu-totul-Reinghetul etc.). Surprizele se tin lant, personale, nationale sau globale…
Declaratia autorului: Fictiunea detectivistica din Polonia, Ungaria, Cehia, Grecia a reusit sa se impuna Europei ca literatura puternica, adevarata si inteligenta. Putem si noi concura in aceasta liga? Asta am incercat cu Minoic. Folosind, totodata, prilejul pentru a patrunde unele dintre misterele criminale obsedante ale istoriei noastre moderne si contemporane. Si incercind sa(-mi) explic de ce, fir-ar sa fie!, nu putem scapa de complexe, fantasme si fantome.
Caius Dobrescu (n. 1966), poet, eseist si romancier, preda teoria literaturii la Universitatea Bucuresti. Dintre volumele publicate, amintim: Pauza de respiratie (volum colectiv, 1991); Efebia (poeme, 1994); Balamuc sau pionierii spatiului (roman, 1994); Deadeva (poeme, 1998); Modernitatea ultima (eseuri, 1998); Inamicul impersonal (eseuri, 2001); Semizei si rentieri. Despre imaginarul burgheziei moderne (istorie culturala, 2001); Ode an die freie Unternehmung (poezie, 2006; in 2009 autorul a primit premiul orasului Munster pentru poezie europeana, impreuna cu Gerhardt Csejka, traducatorul volumului); Teza de doctorat (roman, 2007) si Euromorphotikon (roman in versuri, 2010).
{mosloadposition user9}