• Doina Rusti este autoarea romanului Fantoma din moara, recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (2008).
Doina Rusti isi va lansa joi, 25 martie, de la ora 18.00, la Libraria Diverta (Bulevardul Magheru 9), cel mai recent volum aparut in colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom: Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti. Lansarea volumului va fi legata de o dezbatere pe tema „Imaginarul bucurestean si Camasa in carouri”, la care vor participa Bianca Burta-Cernat, Paul Cernat, Constanta Vintila Ghitulescu si Daniela Zeca. Moderator: Daniel Cristea-Enache.
Discutia va fi precedata de o scurta proiectie a unui film despre strada Batiste.
Un fel de puzzle narativ, volumul Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti cuprinde 11 texte, ai caror eroi sint tineri bucuresteni, indragostiti, aflati pe punctul de a se indragosti ori in pragul unei mari descoperiri. Prinsi sub puterea magica a orasului, ei trec prin experiente neobisnuite. Astfel, o camasa in carouri devine un bun refugiu pentru un papagal ucigas (Camasa in carouri), un telefon celular interfera cu o fata din secolul al XVIII-lea (Linga Biserica Sf Silvestru), o eleva de liceu, care chiuleste de la o ora, cade intr-o bucla temporala (Un sfert de ora apasator), iar ciinele unui actor participa la viata nevazuta a unei terase etc. Aventurile lor compun treptat o mitologie bucuresteana, fixata in locuri binestiute, precum ceasul de la Universitate, cartierul Andronache, Dudul lui Brincoveanu sau Biserica Sf Silvestru, si se leaga in mod subtil de viata unui farmacist din secolul al XVIII-lea. Constituind un reper vag si eteric, acest Iane Farmacistu, din strada Batiste, supravietuieste discret in memoria sau in visele oamenilor, in sunetele unui sambuc sau chiar intr-o scena de film, revenind periodic, ca reper vag si eteric. El este anonimul bucurestean.
Doina RUSTI, cunoscuta mai ales prin romanul Fantoma din moara (2008), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania si nominalizat la alte patru premii importante, este considerata de critica literara o prozatoare de mare forta epica. Romanele sale abordeaza subiecte diverse, punctul de interes constituindu-l de fiecare data povestea bine construita, cu personaje pregnante si actiune tensionata. A publicat romanele Omuletul rosu (2004), Zogru (2006), Lizoanca la 11 ani (2009), precum si numerose povestiri. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau se afla in curs de traducere in bulgara, franceza, spaniola, italiana, maghiara. Premii: Premiul USR/2009, Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti/2006; Premiul revistei Convorbiri literare/2006, Medalia de Aur a Schitului Darvari pentru merite literare, 2008 s.a.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}