Maranon sau Adevarata istorie a descoperirii Lumii Noi de Ruxandra Ivancescu
Editura Cartea Romaneasca va invita marti, 7 aprilie, ora 17.00, la lansarea romanului "Maranon sau Adevarata istorie a descoperirii Lumii Noi" de Ruxandra Ivancescu. Evenimentul va avea loc la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, in Sala Oglinzilor. Vor prezenta cartea, alaturi de autoare, Bianca Burta- Cernat, Cosmin Ciotlos, Adrian Lacatus si Nicolae Manolescu.
Cititorul va gasi de toate in romanul masiv si dens al Ruxandrei Ivancescu: savuroasa proza de reconstituire istorica, intriga senzationala cu inserturi fantastice, reflectii discrete asupra modului in care (tocmai) se scrie un roman de aventuri, umor si ironie alaturi de gravitate si romantism; si, mai presus de toate, un epic alert, naucitor, care iti interzice sa lasi din mina cartea. Loviturile de teatru abunda, intrigile de la curtea Reginei Isabella a Spaniei se complica din ce in ce mai mult, mirajul unor tarimuri nebanuite agita, in Maranon, atit spiritele oamenilor Bisericii, cit si pe cele ale mirenilor. Asistam cu sufletul la gura la cele dintii explorari ale pamintului american si incercam sa ne imaginam ca vestitul Columb nu e adevaratul descoperitor al Lumii Noi, ci un simplu impostor, uzurpator al drepturilor unor eroi ramasi pina azi necunoscuti…
„O pofta sadoveniana de a povesti. si nu orice poveste, ci chiar povestea adevarata a descoperirii Americii. Adevarata pentru ca, de fapt, Columb – cam ageamiu si cam poltron – nu e decit profitorul gloriei, nu descoperitorul. Cine sint adevaratii descoperitori si prin ce peripetii au trecut ei se poate afla din romanul de debut al Ruxandrei Ivancescu, inca un critic trecut la artele fictiunii. Un roman de aventuri, picaresc, in stilul – admirabil asimilat – al vechii arte narative si a carui poetica e rezumata in laitmotivul „povestea e calea”. Exotism, mister, magie, suspans la tot pasul. Plus culoare locala. De fapt, culori, pentru ca umblam, cu romanul Ruxandrei, prin mai multe lumi. O poveste cu adevarat „extraordinara”. (Al. Cistelecan)
Ruxandra Ivancescu s-a nascut in 25 iulie 1963, la Brasov. Absolventa a Facultatii de Filologie (sectia romana-engleza) a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj (1986). In prezent este conferentiar la Catedra de Limba si literatura romana a Universitatii „Transilvania” din Brasov. A debutat publicistic in revista studenteasca Echinox din Cluj (1984) si a colaborat, de-a lungul anilor, la revistele Echinox, Astra, Vatra, Interval, unde a publicat eseuri, studii critice si cronici literare. A publicat volumele: O noua viziune asupra prozei romane contemporane (Paralela 45, 1999), Stefan Agopian (monografie) (Aula, 2000), Paradisul povestirii – memorie si realitate traita in povestirea traditionala (Paralela 45, 2004). Ultimul volum mentionat reprezinta teza de doctorat a autoarei, sustinuta in 2003 la universitatea clujeana. Ruxandra Ivancescu a coordonat, impreuna cu Ana Popescu, volumul 111 romane celebre intr-o singura carte, publicat in 1989 la Editura Paralela 45.
{mosloadposition user10}