„Mormintul comunismului romanesc" de Alexandru Matei
Joi, 5 mai, incepind cu ora 18.00, va asteptam la Libraria Avant-Garde Librarium (Str. Lapusneanu, nr. 16), la o intilnire cu scriitorul Alexandru Matei si cu cel mai nou volum al sau: Mormantul comunismului romanesc. Romantismul revolutionar inainte si dupa 1989 (cu o prefata de Adrian Cioroianu, Editura IBU Publishing, 2011).
Invitati, alaturi de autor: Liviu Antonesei, Antonio Patras, Serban Axinte
Partener: Editura IBU Publishing
Alexandru Matei ne invita sa gindim comunismul in mod rational si detasat, dar, in acelasi timp, lucrarea sa este o critica acida a discursului intelectual dominant in Romania dupa 1989.
„Alexandru Matei propune dezbaterii o ipoteza de lucru – si, cred, aceasta reprezinta deja un mod meritoriu de a lua distanta fata de comunism. A sugera spatiului intelectual romanesc ideea ca autentica eliberare de comunism nu este anticomunismul (cu atit mai straniu cu cat acesta din urma este, din toate punctele de vedere, unul postcomunist), ci discutarea relaxata, echilibrata si dezinhibata a comunismului – iata ceva ce inca, la noi, aduce a act temerar.“ (Adrian Cioroianu)
„Comunismul suscita, in Romania de astazi, dorinte si interese, dincolo de care notiunea ramine la fel de misterioasa ca si pina acum. Cuvintul comunism ramine, ingropat, sa secrete substanta afectiva intr-o societate pe care capitalismul o obliga la functionare accelerata. […] Ce vreau eu? Sa ma opresc si sa privesc «comunismul» pina cind va redeveni un cuvint. Apoi, sa incerc sa inteleg de ce e atit de greu pentru societatea romaneasca sa nu uite ca, inainte de a lua vreo decizie in legătura cu comunismul, are de gindit un cuvint. Tot in cuvinte."
Doctor in litere si lector universitar, Alexandru Matei preda istoria literaturii franceze la Universitatea "Spiru Haret", din Bucuresti. A primit Premiul Asociatiei de Literatura Generala si Comparata pentru volumul Ultimele zile din viata literaturii (2008). In toamna acestui an, Editura L’Harmattan din Paris ii va lansa un volum de teorie si critica literara. A publicat eseuri, cronici si recenzii in cele mai importante reviste culturale din tara noastra, precum si in reviste stiintifice si volume colective din Romania, Franta, Serbia si Estonia. In 2007, a fost ales cel mai bun tinar eseist roman, in urma unei anchete initiate de Revista 22.