Anuarul Sustainability Index Magazine, ediția a 2-a, aduce în prim plan top performeri în sustenabilitate conform rankingului Romania CST Index, precum și cele mai recente tendințe și inovații în sustenabilitate corporativă de la experți locali și internaționali.
- Agenția The Azores Sustainability & CSR Services lansează a doua ediție a anuarului Sustainability Index Magazine, o publicație bilingvă premium (română – engleză) care își propune să prezinte statusul actual al sustenabilității corporative din România.
- Cititorii vor regăsi în revistă rezultatele singurului index de sustenabilitate corporativă din țară, Romania CST Index, precum și interviuri cu experți naționali și internaționali, articole educative, și studii de caz.
- Publicația urmărește să promoveze sustenabilitatea corporativă ca o practică responsabilă de management al afacerilor, precum și să ajute companiile să-și dezvolte o strategie mai performantă pe baza informațiilor agregate din piață.
Sustainability Index Magazine calcă astfel pe urmele Community Index Magazine, anuarul bilingv care conține rezultatele Community Index: un ranking al programelor și proiectelor derulate de companiile din România pentru a investi în comunități, lansat în 2019.
Publicația poate fi deosebit de utilă nu doar pentru profesioniștii din domeniu, ci și pentru companiile locale și multinaționale, investitori, universități, agenții de PR și autorități.
Al doilea număr al revistei are peste 100 de pagini și varianta online este oferită cu titlu gratuit pentru a contribui la dezvoltarea domeniului. Anuarul în format digital, ca flipview, poate fi vizualizat aici: https://sustainabilityindex.ro/sustainability-index-magazine-2024-3/
Ce conține Sustainability Index Magazine?
A doua ediție a Sustainability Index Magazine aduce în prim plan profiluri de sustenabilitate ale companiilor care au publicat rapoarte de sustenabilitate pentru activitatea din România. Profilurile sunt constituite pe mai multe coordonate pentru a avea o imagine reală și clară asupra obiectivelor și investițiilor companiilor în România: auditul rapoartelor de sustenabilitate, cifre cheie, ținte atinse și obiective viitoare.
Anuarul oferă în exclusivitate și interviuri cu experți din domeniul sustenabilității corporative, recunoscuți la nivel global și regional, precum:
- Michel Scholte, Impact Entrepreneur, Speaker & Co-Founder, Impact Institute; Instructor, CSRD Academy
- Oghosa Erhahon, Independent Consultant, Hydrogen Policy Expert, TEDx Speaker and Co-Author of “Touching Hydrogen Future”
- Harald Friedl, Circular Economist & LinkedIn Top Voice
Anuarul conține, de asemenea, interviuri cu personalități recunoscute la nivel național, cu experiență vastă în management și strategii de sustenabilitate, precum:
- Marco Hößl, CEO Kaufland România și Republica Moldova
- Fady Chreih, CEO Regina Maria
- Valentin Truță, General Director Premier Restaurants România
- Gemma Webb, CEO & President RetuRO
- Raluca Dascălu, Communications Manager JYSK ROMÂNIA
- Roxana Puia, Marketing Director ENVIRON Association
- Luiza Dumitru, Communication & Marketing Director OSCAR Downstream
- Corina Radu, CEO Solutions4Impact Consulting
- Alina Liciu, Managing Partner The Azores Sustainability & CSR Services
Ce este Romania CST Index?
Romania CST Index (Corporate Sustainability & Transparency Index), lansat în 2016, este primul ranking din țara noastră dedicat performanței și transparenței în domeniul sustenabilitate corporativă/ESG. Indexul propune o analiză complexă şi transparentă, aliniată la standardele internaţionale, și constituie cea mai mare bază de date privind indicatorii de sustenabilitate ai companiilor din țară.
Pentru realizarea analizei, indexul folosește date publice ale companiilor în ceea ce privește aspectele de mediu, sociale, și de guvernanță. Indicatorii evaluați acoperă domenii precum schimbări climatice, produse sustenabile, practici de muncă, investiții în comunități, gestionarea riscurilor, marketing responsabil sau lanțul de aprovizionare, printre altele.
Care sunt obiectivele principale ale Romania CST Index?
Un index al sustenabilităţii este important deoarece este un instrument de evaluare a performanței unei companii în comparație cu ceilalți jucători din industrie și din țară. Romania CST Index își propune să contribuie la creşterea nivelului de transparenţă privind indicatorii de sustenabilitate și să recunoască companiile cu cel mai mare progres din România în abordarea principiilor şi cerinţelor standardelor internaţionale pentru managementul şi raportarea sustenabilităţii corporative.
Astfel, Romania CST Index urmărește să promoveze sustenabilitatea corporativă ca o practică responsabilă de management al afacerilor. Totodată, indexul poate ajuta companiile să-și dezvolte mai bine strategia pe baza informațiilor din piață.
Care sunt rezultatele analizei?
2024 vine cu multe provocări, dar și oportunități pentru mediul corporate din UE și implicit din România de a integra considerații de sustenabilitate în deciziile de business. Modificările legislative la nivel de bloc european setează noi obiective ambițioase pentru transparență și performanță ESG, dar aduce totodată și mai multă claritate și coerență.
Analiza Romania CST Index 2023 indică o creștere ușoară a numărului de companii care publică rapoarte de sustenabilitate. Observăm, de asemenea, progrese în ceea ce privește setarea de obiective smart privind factorii de mediu, sociali și de guvernare, și bune practici din partea liderilor din industrie care indică oportunități de îmbunătățire pentru întregul sector.
Totuși, numărul companiilor care publică rapoarte de sustenabilitate continuă să fie redus, sub 10% în 2023 în România, din totalul celor peste 750 de companii care au această obligație.
ESG începe totuși să fie integrat în mai multe departamente ale organizațiilor: financiar, achiziții, HR sau marketing. Această schimbare indică o nevoie de creștere a numărului de training-uri privind principiile sustenabilității pentru ca toți acești profesiniști să înțeleagă importanța integrării acestor principii în strategia și practicile lor de business.
În final, un aspect important care reiese din analiză este necesitatea unei strategii și infrastructuri de colectare și monitorizare a datelor. Strategia de sustenabilitate trebuie să includă un număr ridicat de indicatori SMART. Obiectivele trebuie să fie măsurabile, clare și aliniate la industria și specificul organizației. Analiștii și investitorii au nevoie de aceste informații pentru a compara diverse organizații din aceeași industrie și pentru a evalua cine are cele mai bune rezultate.
Despre Editor
The Azores Sustainability & CSR Services este o agenţie de consultanță in sustenabilitate, înființată în 2013, cu scopul de a sprijini companiile din România privind integrarea sustenabilității corporative în strategia de business. The Azores Sustainability & CSR Services are o abordare axată pe rezultate pe termen lung, utilizarea tehnologiei IT pentru un nivel ridicat de acuratețe a indicatorilor de sustenabilitate și analize/research care să sprijine decidenții din companii în definirea strategiei de sustenabilitate corporativă.
Cel mai important și complex proiect al agenției este Romania CST Index, în trecut denumit Romania CSR Index, ranking lansat în 2016 şi care este singurul din România care evaluează indicatorii de sustenabilitate ai companiilor: informaţii despre managementul sustenabilității, impactul economic, de mediu şi social. Indexul este lansat în fiecare an în cadrul conferinţei Best Practices in Corporate Sustainability.
În 2019, agenția a lansat Community Index, cel mai cuprinzător ranking al proiectelor corporate de investiții în comunități și un centralizator al celor mai bune campanii de CSR derulate în fiecare an de companiile din România. Rezultatele ranking-ului, împreună cu studii de caz şi interviuri ale unor experţi naţionali şi internaţionali sunt prezentate în fiecare an în Community Index Magazine, singurul anuar bilingv dedicat investițiilor în comunități derulate de companiile din România.