Pentru a aduce mesajul nostru despre importanța pajiștilor în discursul public, ne-am propus să atragem tinerii de partea noastră, printr-un concurs de creație adresat studenților și masteranzilor, prin care punem la bătaie premii în valoare totală de 2.500 €.
De când am lansat proiectul “Îmbunătățirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative și incluziune civică”, pe care organizația noastră îl derulează în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, am descoperit că pajiștile din România nu doar că se deteriorează de la an la an, dar suprafața lor scade într-un ritm alarmant.
Din păcate, perspectiva de viitor nu este una încurajatoare, întrucât în contextul actual al elaborării Planului Național Strategic 2023-2027 trebuie să subliniem că acesta nu prevede măsuri destule pentru ca pajiștile importante, din diverse zone geografice ale țării, să poată fi menținute. Constatăm că pajiști valoroase sunt transformate în teren arabil sau sacrificate pentru locații de proiecte de extindere imobiliară sau infrastructură, în mod îngrijorător, multe pentru producere de energie regenerabilă (parcuri fotovoltaice sau parcuri eoliene).
Proiectul nostru a fost construit pe ideea conservării pajiștilor și are mai multe componente – cercetare, conservare, watchdog și monitorizare, dar și educație și conștientizare.
Ca să evidențiem de ce sunt importante pajiștile, trebuie să le tratăm în raport cu alte trei concepte, care le conferă caracterul multifuncțional – biodiversitate, practicile agricole de care depind (cosit, pășunat) și beneficiile pe care ni le oferă.
Aceasta a fost tema seminariilor pe care le-am ținut studenților în lunile mai și iunie, în șase centre universitare din România, când ne-am propus să prezentăm pajiștile ca pe un subiect “verde” cu care studenții să se familiarizeze mai bine, dar și ca pe o sursă de inspirație pentru concurs.
Concursul se numește “Cu ochii pe pajiști” și se adresează, în mod exclusiv studenților și masteranzilor. Tinerii pot aplica individual sau în grup, la două categorii: imagine și video – de la ilustrații, afișe, infografice până la animații, dramatizări sau alte tipuri de materiale video.
Nu există taxă de înscriere. Termenul limită este 22 august 2022, iar tema lucrării trebuie să aibă legătură cu pajiștile din țara noastră. Încurajăm aplicanții să se inspire din oricare dintre subiectele: biodiversitate, practici tradiționale, servicii ecosistemice, legătura omului cu pajiștile. Iar, ca să le ușurăm munca, le-am pus la dispoziție materialul pe care l-am folosit la seminariile de educație ecologică și pe care îl pot găsi pe site-ul nostru pajisti.milvus.ro.
Tot aici este disponibil și regulamentul de concurs, respectiv formularul de aplicare online.
În ceea ce privește criteriile de jurizare a lucrărilor, vom aprecia originalitatea, creativitatea, relevanța pentru tema propusă și acuratețea. Aici trebuie să adăugăm că, pentru a verifica acuratețea științifică, le oferim studenților ocazia să ne contacteze cu întrebări punctuale (de specialitate) până la data de 7 august 2022, pe adresa office@milvus.ro, la care vor răspunde specialiști care nu vor face jurizarea finală.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate, expuse în mai multe orașe și publicate pe platformele noastre. În total, un număr de 8 lucrări vor fi premiate, iar valoarea lor totală este de 2.500 €. Pe lângă locurile 1, 2 și 3, vor fi desemnate încă două premii speciale – unul pentru originalitate, iar celălalt din partea publicului. Premiile constă în vouchere prin care își vor putea achiziționa echipamente/accesorii foto-video sau IT. Lista câștigătorilor va fi publicată până pe 22 octombrie pe site.
Toate detaliile despre concurs și procesul de aplicare pot fi găsite pe site: pajiști.milvus.ro/concurs.