- Nexthy se numără printre proiectele italiene care beneficiază de finanțare prin intermediul IPCEI Hy2Tech, din fondul de 4,5 miliarde de euro pus la dispoziție de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea inițiativelor de interes strategic legate de hidrogen
- Este un laborator de inovare la scară industrială, care va fi construit în Sicilia și va permite Enel Green Power să colaboreze cu start-up-uri și jucători globali pentru a dezvolta, testa și valida noi tehnologii de producție și stocare a hidrogenului verde într-un mediu controlat, deja integrat în activitatea companiei
- Scopul proiectului este de a testa noi soluții pentru decarbonarea producției de hidrogen care, în prezent, după cum se precizează în Raportul Green Hydrogen al Enel, este încă produsă în proporție de 99% din combustibili fosili
Roma – Laboratorul Industrial de Hidrogen al Enel Green Power se numără printre proiectele italiene câștigătoare ale finanțării prin intermediul IPCEI Hy2Tech, din fondul de 4,5 miliarde de euro pus la dispoziție de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea inițiativelor de interes strategic legate de hidrogen.
Laboratorul Industrial de Hidrogen al Enel Green Power, conceput ca parte a NextHy, inițiativa companiei de a accelera implementarea tehnologiilor și a afacerilor cu hidrogen verde, este un laborator de inovare la scară industrială, care urmează să fie construit în Sicilia, între municipalitățile Sortino și Carlentini (Provincia Siracuza).
“Suntem mândri că NextHy se numără printre inițiativele de interes strategic selectate de către Uniunea Europeană în cadrul proiectului IPCEI Hy2Tech, care recompensează cele mai inovatoare și promițătoare proiecte pe hidrogen. Această platformă va fi locul ideal pentru a crea sinergii virtuoase cu lumea start-up-urilor și a excelenței în cercetare, și pentru a răspunde uneia dintre principalele provocări cu care se confruntă Europa: reducerea dependenței de combustibilii fosili și accelerarea decarbonării,” a spus Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power.
“Așa cum Silicon Valley este locul definitoriu pentru digital, Etna Valley devine «Valea Energiei», cel mai potrivit loc pentru revoluția energetică globală. Aici, inițiativa NextHy, inclusiv prin finanțarea IPCEI Hy2Tech, va face posibilă funcționarea în spiritul deplin al Open Innovability®, cu o infrastructură unică, capabilă să conecteze furnizori de tehnologie, parteneri industriali, integratori de sisteme, centre de cercetare, fonduri de investiții și start-up-uri din toată lumea. Este un ecosistem care își propune să accelereze dezvoltarea tehnologiilor ecologice de producere a hidrogenului. Open Innovability este pentru noi răspunsul la schimbările climatice: împărtășirea provocărilor tehnologice și sociale pe care aceasta le implică cu inovatorii din întreaga lume pentru a gestiona, împreună și în ansamblu, o tranziție energetică menită să găsească o modalitate cu adevărat durabilă de a genera și furniza energie,” a declarat Ernesto Ciorra, Chief Innovability Officer la Enel.
Laboratorul va facilita colaborarea cu start-up-uri și jucători globali pentru a dezvolta, testa și aproba noi tehnologii de producere și stocare a hidrogenului verde într-o manieră integrată în business, cu scopul de a contribui la reducerea costurilor acestei tehnologii, lucru necesar pentru a stimula decarbonarea în sectoarele unde aceasta este greu de realizat, adică acele industrii în care electrificarea directă nu este eficientă din punct de vedere tehnic sau viabilă din punct de vedere economic.
Infrastructura unică va fi integrată cu un sistem de electroliză de 4 MW care va servi drept referință pentru tehnologiile inovatoare.
Acesta este un proiect ambițios care va garanta reducerea emisiilor de CO2 ale partenerilor: datorită acordului Sapio cu Industrial Lab NextHy, hidrogenul verde produs va fi folosit de companiile care văd în această sursă regenerabilă soluția pentru decarbonarea proceselor lor de producție.
Laboratorul va găzdui experimente în domeniile electrolizoarelor, sistemelor de stocare și componentelor precum compresoare, instrumente, supape, materiale noi și tot ce este necesar pentru ca hidrogenul să se miște și va fi alimentat în întregime cu energie verde prin parcul eolian Carlentini care este conectat la rețeaua electrică. Acest lucru va permite celor implicați să testeze nu numai eficiența și fiabilitatea tehnologiilor lor de electroliză, ci și capacitatea lor de a oferi servicii de flexibilitate rețelei. Scopul este de a accelera vânzarea și comercializarea acestor tehnologii, oferind partenerilor un mediu pe deplin reprezentativ pentru afacerea în care vor opera.
Laboratorul Industrial de Hidrogen reprezintă contribuția Grupului la dezvoltarea și inovarea tehnologiilor legate de producția de hidrogen verde. Pentru a permite acestei tehnologii să contribuie pe termen mediu și lung la combaterea schimbărilor climatice, inovația va însoți extinderea industriei electrolizatoarelor. După cum se notează în Raportul Green Hydrogen elaborat de Enel, în prezent, până la 99% din hidrogenul la nivel global este încă produs din combustibili fosili. Această tendință poate fi inversată doar prin angajamentul concret de a testa soluții inovatoare capabile să reducă costul producerii hidrogenului verde. Și pe acest front, Grupul Enel își îndeplinește rolul, dezvoltând proiecte în diverse țări ale lumii, inclusiv Chile, Spania, Statele Unite ale Americii și Italia, cu acest obiectiv clar în minte.