“La vie aux dans – simţim la fel ne exprimăm la fel” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), implementat de Asociația Down Plus București, în parteneriat cu Ansamblul de balet Arabesque.
Proiectul derulat în perioada iunie-noiembrie 2019 și-a propus să promoveze diversitatea, toleranţa și incluziunea prin pregătirea și punerea în scenă a unor spectacole de dans artistic susținute de un grup format din 20 de tineri cu sindrom Down și 20 de tineri tipici. coordonaţi de doi instructori profesionişti.
Pe 14 noiembrie, începând cu orele 18.00 tinerii dansatori vor prezenta coregrafiile pregătite în cadrul antrenamentelor din tabără pe scena Palatului Național al Copiilor din București. Acesta va fi ultimul spectacol din agenda proiectului, alte spectacole au fost susținute si la Bușteni, pe scena Centrului Cultural “Aurel Stroe”, precum și la Centrele Culturale din Bragadiru, Voluntari și Cornetu.
Proiectul a debutat cu o tabără organizată la Eforie Nord la finalul lunii iunie și la începutul lunii iulie, tabără în cadrul căreia tinerii din cele 2 grupuri s-au cunoscut prin intermediul antrenamentelor comune.
Prin intermediul acestei tabere, relațiile întregii echipe s-au sudat, fiind resimțită chiar atmosfera de familie. Tabăra și-a marcat finalul printr-un spectacol susținut pe scena Teatrului de Vară din Eforie Nord. Atelierele de dans au continuat apoi și în București, având scopul de a pregăti viitoarele spectacole susținute de participanții la proiect.
Asociația Down Plus București este o asociație nonguvernamentală, nonprofit, care are ca scop crearea unor condiții favorabile incluziunii în societate a persoanelor cu sindrom Down, cât și îmbunătățirea stilului lor de viață prin desfășurarea unor activități cât mai diversificate. Asociația Down Plus București s-a înființat în luna aprilie a anului 2014 și pana in prezent a adunat 40 de beneficiari înscriși pentru care organizează activități zilnice și evenimente periodice. Pe lista activităților se înscriu: sportul (gimnastică, dans, înot, baschet, fotbal, ski, bocce), terapia ocupațională și activitățile culturale.
Ansamblul de balet Arabesque a fost fondat în anul 1982 și cuprinde copii şi tineri cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani (solişti şi ansamblu) şi este laureat al mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale. Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri clasice, dansuri moderne, dansuri româneşti stilizate și dansuri de caracter (dans turcesc, spaniol, peruan, unguresc etc). Întregul ansamblu este coordonat de către doamna coregraf Anca Roman.