TVR 1 a programat pentru joi, 1 martie, de la ora 22.10 „Cutremurul a trecut prin noi”, un film documentar de Laurenţiu Calciu, despre impactul pe care cutremurele îl pot avea asupra societăţii.
Filmul, realizat în perioada iulie-octombrie 2006, face parte dintr-o campanie mai amplă de prevenire a dezastrelor, desfăşurată de Ministerul Administraţiei şi Internelor, finanţată de Guvernul României şi de Banca Mondială.
Pentru că anul ăsta se împlinesc 30 de ani de la dezastruosul cutremurul din '77, realizatorii au considerat necesar un film despre cauzele şi mai ales consecinţele nefaste ale cutremurelor.
Interviurile сcu supravieţuitori ai cutremurului din 1977, imagini de arhivă şi intervenţii ale specialiştilor în domeniul seismic stau mărturie faptului că, deşi nu putem evita producerea unui cutremur, există câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a reduce efectele acestuia. Fără a încerca să creeze panică, filmul le reaminteşte telespectatorilor că stă şi în puterea noastră ca un seism similar celui din ´77 să ne găsească mai bine pregătiţi.
Supravieţuitorii intervievaţi sunt profesorul de istorie Virgil Atanasiu, care locuia în ´77 în blocul Dunărea, şi scriitorul Romulus Rusan, care locuia în blocul din strada Colonadelor.
O serie întreagă de specialişti au contribuit la realizarea filmului, printre care Emil-Sever Georgescu, şef al Laboratorului de Evaluare a Riscului Seismic şi Prevenire a Dezastrelor, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului, Koichiro Miyara de la Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), Ştefan Tătaru, şeful Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia.
Tot săptămâna aceasta, pe 4 martie, TVR 1 va difuza o ediţie specială a emisiunii „Atunci şi Acum”. Acum 30 de ani, pe 4 martie 1977, România a fost lovită de cel mai devastator cutremur. Peste 1600 de români şi-au pierdut atunci viaţa. Timp de aproape două ore, Irina Păcurariu şi Marian Voicu, împreună cu invitaţii lor, vor încerca să ne amintească de câţiva dintre cei care şi-au găsit sfârşitul sub dărâmături: Toma Caragiu, Alexandru Bocaneţ, Doina Badea.
Interlocutorii Irinei Păcurariu şi ai lui Marian Voicu vor fi Doina Levintza, Dan Piţa, Florian Pittiş, Ana Blandiana şi soţul ei, Romulus Rusan, Matilda Caragiu (sora lui Toma Caragiu), Dan Mihăescu, Horia Moculescu, Gheorghe Mărmureanu, regizorul Andrei Blaier, Costel Cârlan (supravieţuitor al cutremurului), Sorin Crainic (eroul cutremurului din martie ’77, cel care a supravieţuit 11 zile sub ruinele blocului Continental din capitală), Emil Sever Georgescu (reprezentant al Institutul Naţional de Cercetare în Construcţii), Ion Coman (fost ministru al Apărării din perioada cutremului din 1977), Doina Niculina Isopescu (Inspector general de stat).
Realizatorii emisiunii vor discuta şi despre pericolul în care trăiesc zi de zi mulţi bucureşteni. Experţii avertizează că în cazul unui cutremur de aceeaşi intensitate, jumătate din Bucureşti ar putea dispărea. Cât de pregătite sunt instituţiile statului să intervină într-o astfel de situaţie? Veţi afla duminică, 4 martie, de la ora 14.50, pe TVR 1.
{mosloadposition user10}