Primele evenimente ale verii
Asociația Colectiv A a organizat în perioada 10-26 mai numeroase evenimente ce au condus la reactivarea zonei cunoscută de mănăştureni drept „La Terenuri”.
În cadrul Zilelor Arhitecturii 2013, între 15-18 mai am organizat atelierele deschise “Learning from Mănăștur” în care am început să creăm împreună cu studenţii dar şi cu locuitorii din zonă un ‘spațiu comun’. Atelierele au cuprins atât munca efectivă de construcţie a spaţiului cât şi o explorare urbană, ele fiind coordonate de partenerii locali şi europeni ai proiectului: Elisa Serra – architect peisagist (Institut für Freiraumentwicklung, Hanovra, DE), Svea Heinemann – architect (TU Berlin / Urban Lab: Smart Cities Platform, DE), Emanuele Braga – artist (Balletto Civile, IT), Silviu Medeșan – arhitect (Cluj), Lala Panait – cercetător urban (Colectiv A, Cluj), Bogdan Buta – peisagist (Eco Ruralis, Cluj) şi Maria Balabaș – artist sonor (București).
Descoperind că acest spaţiu este folosit fragmentar am văzut șansa spaţiului în comun ca o nouă platformă de lucru, discuţii şi evenimente. Am fost deosebit de surprinşi că în zonă numeroşi locuitori sunt dispuşi să dea necondiţionat o mână de ajutor.
Spaţiul Comun a fost compus dintr-o scenă a cartierului gândită ca spaţiu multifuncţional, mobilier din materiale reciclate, o grădină urbană şi un loc de gătit.
Între 24-26 mai Colectiv A a organizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca “Zi-le La Terenuri Mănăștur” în cadrul “Zilelor Cluj-Napoca”, inaugurând spaţiul şi scena cu 3 zile intense de evenimente: ateliere pentru copii, dezbateri de cartier, filme documentare și concerte de muzică hip-hop (cu trupe locale) şi muzică balcanică (Fanfara Transilvania).
Vom continua să activăm “La Terenuri” ca Spaţiu Comun în Mănăștur pe tot parcursul verii lucrând cu locuitorii la partea de construcţie temporară, dezbateri de cartier şi evenimente cu şi pentru ei. În toamnă vom reveni şi mai intens cu un “festival al recoltei”.
* "La Terenuri – Spaţiu Comun în Mănăştur" face parte din proiectul „Landscape Choreography" care se desfășoară în 3 ţări europene: Italia (Taranto), Germania (Cottbus) şi România (Cluj). „Landscape Choreography" promovează un altfel de dialog şi producţie culturală printr-o utilizare comunitară creativă a spațului public. În acest fel, cetăţeanul devine conştient de posibilitatea de a-şi schimba oraşul într-un mod inovativ, dar şi responsabil. În urma lucrului cu comunitatea mănăştureană intenţionăm să construim locuri de schimb şi de socializare dezvoltând oportunităţi de discuţie cu privire la practicile de cetăţenie activă.
Organizatori: Asociația Colectiv A
Proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Cultura 2007-2013.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii.
Parteneri: Primăria Cluj, TVR Cluj, A.St.A. și Zilele Arhitecturii 2013: Crossing Borders, Coop pe Stradă.
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Transilvania Live, Look, Tube,
Zeppelin, ArhiForum, Zile și Nopți, slicker, cluj.com.