Între 21 şi 25 martie Radio România dă ora exactă în literatură de la Paris, unde are loc una dintre cele mai importante manifestări ale lumii literare de pe întreg mapamondul: Salonul Internaţional al Cărţii.
Anul acesta, pentru prima dată, România este invitată de onoare a salonului, poziţie onorantă şi privilegiată atât simbolic cât şi practic, căci ţara noastră va beneficia de un stand central care va fi vizitat în consecinţă de un număr foarte mare de cititori, va organiza evenimente şi va primi invitaţi de seamă, va avea o ocazie unică de a promova literatura română pe plan mondial şi de a-şi consolita poziţia pe piaţa literară.
Radio România este şi de data aceasta, după cum şi-a obişnuit ascultătorii în cei 85 de ani de existenţă, conectat direct la marile evenimente ale românilor pe plan naţional şi internaţional. Prezenţa Radio România este asigurata printr-un studio amplasat în standul României, de unde va lua în direct pulsul Salonului de Carte de la Paris şi va reflecta felul în care, pentru a folosi formula deja consacrată, “la Roumanie se livre”.
Ştiri, reportaje, interviuri vor fi realizate de Anca Mateescu şi Matei Martin, trimişii speciali la Paris şi vor fi difuzate pe cele 14 posturi naţionale şi regionale din România şi Republica Moldova ale Radio România şi pe frecvenţele din toată lumea ale Radio România Internaţional, dar şi pe site-urile acestora, pe toată durata evenimentului. Informaţiile vor ajunge la un număr record de ascultători, radioul public în ansamblu atingând 40 de procente din piaţa de radio din România.
„Mă frământă această dezbatere: artiştii români şi valoarea lor pe piaţa europeană. Dincolo de politicile culturale se ascund prea multe complexe. Am convingerea că, văzută din afară, dinspre Europa, scena românească e de fapt mult mai atrăgătoare, mult mai interesantă decât se vede din ţară”, spune Matei Martin, jurnalistul Radio România Cultural ce alături de Anca Mateescu va reflecta editorial evenimentul.
Acesta este doar un gând care va anima dezbaterile de la faţa locului pentru, pe frecvenţele din toată ţara ale Radio România Cultural, vineri, 22 martie, de la ora 15.00 la 16.00, se va difuza o ediţie specială a emisiunii "Noua Revistă Vorbită" de la faţa locului, iar luni, 25 martie, "Timpul prezent" va fi tot la Paris, între orele 11.30 şi 12.00.
Anca Mateescu si Matei Martin sunt doi dintre cei mai importanţi realizatori ai postului Radio România Cultural, jurnalişti recunoscuţi si apreciaţi.
Matei Martin a fost distins cu numeroase premii pentru jurnalism în ţară şi în străinătate. Publică săptămânal o rubrică de actualitate culturală internaţională în Dilema veche şi este editor coordonator la suplimentul literar Dilemateca.
Anca Mateescu este jurnalist cultural din 1990, când a început să lucreze la postul public de radio, realizând emisiuni de actualitate culturală, istorie literară şi memorialistică. Are şi experienţa presei private, între 1991 şi 1993 fiind şi redactor şef al primului post privat de radio din România şi, apoi, şef al secţiei de cultură al cotidianului "Ultimul cuvânt". In anul 2011 a primit din partea Clubului Român de Presă premiul pentru jurnalism cultural/ cross-media.
Componenta tehnică a transmisiilor va fi asigurată de tehnicianul Cristian Boita.