99% dintre cazurile de melanom sunt vindecabile, dacă sunt descoperite la timp. (1)
Până pe 31 august, La Roche-Posay le oferă românilor consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Zilele Protecţiei Solare” se desfășoară în toată țara, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 13-a ediție.
Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune cancere diagnosticate în întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei cazuri este un cancer de piele, estimând că anual sunt diagnosticate între 2 și 3 milioane de cazuri non-melanom la nivel mondial. În plus, este estimată o creștere a numărului de cazuri de melanom de 18% până în 2025, la nivel mondial.1
În România, deși nu avem suficiente date centralizate cu privire la diagnosticarea cancerului de piele de tip melanom, știm că incidența cazurilor de melanom este estimată la 7,9 cazuri pe 100.000 locuitori.2
La Roche-Posay desfășoară, anual, în orașe din toată țara, Campania Zilele Protecției Solare, unde românii pot beneficia de consultații de verificare gratuită a alunițelor de către medicii dermatologi implicați voluntar, precum și educație despre protecția pielii și auto-evaluarea alunițelor. Campania „Zilele Protectiei Solare” se desfășoară până pe 31 August, în orașe din toată țara, în funcție de disponibilitatea medicilor implicați. Mai multe detalii despre clinicile și medicii înscriși în campanie, precum și informații despre programare pe website-ul campaniei.
În cadrul campaniei Zilele Protecției Solare desfăşurate în 2022, au participat peste 370 de medici dermatologi din 55 de oraşe şi au fost consultaţi peste 8.300 pacienţi (cu 80% mai mulți față de anul anterior, 2021). Peste 324 de leziuni suspecte şi 95 de cazuri de melanom au fost descoperite în urma consultațiilor din 2022.
La Roche-Posay propune o protecție solară în 3 pași simpli
1. Verificarea alunițelor
Este indicată vizita anuală la medicul dermatolog pentru verificarea alunițelor. Mai multe detalii despre programarea la o consultație gratuită, pe website-ul campaniei. Până să ajungă la consultație, consumatorul poate folosi o metodă de verificare, dezvoltată de medicii dermatologi, numită ABCDE:
- Alunița este asimetrică?
- Are margini inegale?
- Există o schimbare de culoare?
- Este mai mare decât diametrul de 6mm?
- Există o evoluție în creștere?
2. Protejarea pielii
Razele UVA sunt prezente pe parcursul întregului an. Acestea pătrund mai adânc în piele decât razele UVB. Este necesar să folosim protecție solară în fiecare zi cu factor de protecție foarte ridicat, indiferent de vreme și anotimp.
3. Expunerea la soare în mod responsabil
Expunerea la soare trebuie limitată, chiar și atunci când folosim un produs de protecție solară, deoarece acesta nu ne oferă o protecție 100%. Ne putem proteja cu ajutorul pălăriei, ochelarilor de soare şi a hainelor. Este puternic recomandată evitarea expunerii la soare între orele 10 și 14, când radiațiile UV ating apogeul intensității. În cazul copiilor, este esențială evitarea expunerii directe sau indirecte la soare a bebelușilor de până la 6 luni, iar apoi utilizarea metodelor mecanice de protecție (hăinuțe care să acopere cât mai mult din suprafața pielii, pălării, ochelari de soare). În continuare, este puternic recomandată evitarea expunerii la soare a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, precum și folosirea unui produs de protecție solară special adaptat pielii lor.
1. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts/
2. Skin Cancer FAQ: World Health Organization
3. ECIS