pentru a face faţă pensionării
- 60% dintre adulţii care mai au puţin până la pensionare sunt îngrijoraţi de faptul că nu au economisit destul pentru această perioadă
- 48% dintre pensionarii din întreaga lume îşi doresc să fi făcut ceva în perioada vieţii active pentru a sta liniştiţi la pensionare
- 61% dintre români cred că vor trebui să lucreze şi la pensie pentru a se putea întreţine
- 62% dintre români cred că nu vor putea trăi doar din pensia de la stat
- Numai 1 din 10 români deţin în acest moment un plan de pensii în comparaţie cu 1 din 4 est europeni şi 1 din 2 vest europeni 1
La nivel mondial, şase din zece persoane care mai au puţin până la pensie sunt slab pregătiţi pentru rigorile financiare ale pensionării, ceea ce ne duce cu gândul la o criză globală legată de vârsta a 3-a, conform unui raport Aviva, furnizorul numărul 1 de asigurări de viaţă şi pensii din Europa1, raport intitulat „Atitudinea consumatorilor cu privire la economisire 2006” (“Consumer Attitudes to Savings Survey 2006”).
Studiul anual, prin care s-au intervievat timp de patru ani 80.000 de oameni din 24 de ţări, inclusiv Romania, condus de Henley Centre Headlight Vision şi GfK a decoperit că 48% dintre pensionari regretă că nu au făcut mai mult pentru a se putea întreţine în perioada pensionării, iar mai mult de jumătate dintre cei aflaţi înainte de pensionare se aşteaptă să fie nevoiţi să continue să lucreze şi în perioada pensiei pentru a se putea întreţine.
Richard Harvey, director executiv al Grupului Aviva, comentează: “Studiul realizat demonstrează că pensiile nu reprezintă doar o problemă locală, ci un domeniu de interes la nivel mondial. În general, populaţia din întreaga lume care mai are puţin până la pensionare pare să înţeles şi să accepte faptul că termenul ‘vârstă de pensionare’ nu mai este specific unei anumite vâste şi devine din ce în ce mai ambiguu”.
Sian Davies, director executiv al Henley Centre Headlight Vision, comentează: “Din acest sondaj global rezultă nevoia consumatorilor de a redresa balanţa dintre vârsta la care ei speră să se retragă din activitate şi abilitatea de a-şi acoperi total nevoile financiare pe durata pensionării.”
Având în vedere acest lucru, Aviva Asigurări de Viaţă va lansa în curând un produs de pensii private pentru a-i ajuta pe români să economisească în vederea pensionării într-un mod eficient. Compania Aviva Asigurări de Viaţă a început deja procedura de autorizare ca administrator de fonduri de pensii facultative – aferente Pilonului III, fiind una dintre primele companii de asigurări de viaţă care a depus la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) documentaţia necesară.
Aviva lanseaza acest nou produs în paralel cu un nou serviciu de consiliere şi planificare financiara – LifePlan 123. Serviciul este gratuit şi a fost creat pentru a-i ajuta pe români să ia decizii documentate din punct de vedere financiar cu privire la viitorul lor.
Shah Rouf, CEO al Aviva Asigurari de Viata, a declarat: "35% dintre români au declarat că nu ştiu unde să meargă pentru a obţine o recomandare cu privire la planificarea perioadei pensionării. Acest lucru este inacceptabil şi, de aceea, ne dorim ca toată lumea să apeleze la servicii financiare cu încredere. Deciziile financiare pot fi uneori dificile din cauza limbajului de specialitate care nu este întotdeauna accesibil. Acest lucru îi sperie pe oamenii care refuză să afle mai mult sau să cumpere ceva despre care nu stiu daca va răspunde cel mai bine nevoilor lor. Se întâmplă de multe ori ca oamenii să îşi dorească pur şi simplu să discute despre opţiunile lor financiare şi să nu cumpere nimic, iar acest serviciu lansat de Aviva, LifePlan123, le ofera această oportunitate.”
“45% dintre români ne-au spus că vor să discute cu cineva care le înţelege nevoile. Credem că există un minus şi în acordarea acestui tip de consiliere şi în încrederea în industria serviciilor financiare din cauza modalităţilor tradiţionale dificile de abordare a vânzărilor de către piaţa serviciilor financiare. Credem de asemenea că acesta este unul din motivele principale din cauza căruia românii nu sunt pregătiţi pentru pensionare: lipsa accesului la servicii financiare de planificare profesioniste. Suntem încântaţi să oferim LifePlan 123 gratuit şi să putem juca un rol important în planificărea financiară a românilor."
Eşuare în planificare
În prezent, est europenii sunt cei mai puţin înclinaţi spre planificare în vederea pensionării. În mod tradiţional, ei aşteaptă ca statul să le ofere resursele financiare pentru perioada de pensionare. În cazul românilor, pensia medie de stat este în momentul de faţă de doar 289 RON pe lună, ceea ce acutizează foarte mult situaţia celor aflaţi la vârsta a treia (comparativ, salariul mediu net este de 828 RON, de aproape 3 ori mai mare). Este ştiut că pensionarea nu înseamnă o reducere a cheltuielilor, acestea rămând aproape constante.
Shah Rouf concluzionează: “Planificarea pensionării este o problemă globală, care necesită imperios o soluţie. Suntem într-o situaţie în care lipsa acţiunii duce la anxietate, când ar trebui să ducă la acţiune, constructiv vorbind,”
“Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului persoanelor active, generează presiune asupra schemelor de pensii de stat. Dacă oamenii nu vor face un efort conjugat pentru a avea un control asupra pensionării lor printr-o planificare eficientă, se va ajunge în final la un număr din ce în ce mai mare de persoane care se luptă pentru a-şi menţine un standard de viaţă adecvat şi la pensie.”
“Aviva oferă Lifeplan 123 şi celor care mai au puţin până la pensionare, ajutându-i să-şi facă un plan pentru a-şi ameliora situaţia financiară pentru această perioadă.”
Cei care doresc să beneficieze de o analiză financiară gratuită sunt invitaţi să se înscrie în formularul disponibil pe site-ul www.aviva.ro.
{mosloadposition user10}