La nivel global, Nestlé a anunțat astăzi un nou plan pentru abordarea riscurilor legate de exploatarea prin muncă a copiilor în producția de cacao. În centrul acestuia se află un program inovator de creștere a veniturilor, care își propune să îmbunătățească mijloacele de subzistență ale familiilor de fermieri de cacao, promovând în același timp practicile agricole regenerative și egalitatea de gen.
Un stimulent în numerar va fi plătit direct gospodăriilor care cultivă cacao pentru anumite activități, cum ar fi înscrierea copiilor la școală. Noul plan Nestlé sprijină, de asemenea, activitatea companiei de a-și transforma aprovizionarea globală cu cacao pentru a obține trasabilitate completă și segregare în cazul produselor sale din cacao.
Pe măsură ce Nestlé continuă să își extindă eforturile de sustenabilitate în producția de cacao, compania intenționează să investească un total de 1,3 miliarde CHF până în 2030, triplarea investiției sale anuale actuale.
Programul de accelerare a veniturilor oferă o abordare inedită pentru a ajuta fermierii și familiile lor în tranziția către o producție de cacao în mod sustenabil. Stimulentele financiare vor încuraja comportamentele și practicile agricole care sunt concepute pentru a construi în mod constant reziliența socială și economică în timp. Odată cu noua abordare Nestlé, familiile de fermieri vor fi acum recompensate nu numai pentru cantitatea și calitatea boabelor de cacao pe care le produc, ci și pentru beneficiile pe care le oferă mediului și comunităților locale. Aceste stimulente se adaugă sumelor plătite de Nestlé în Coasta de Fildeș și Ghana, precum și sumelor plătite de către companie pentru cacao certificată.
Această cacao este auditată independent în raport cu Standardul pentru agricultură durabilă al Rainforest Alliance, promovând bunăstarea socială, economică și de mediu a fermierilor și a comunităților locale.
Comunitățile de producători de cacao se confruntă cu provocări imense, inclusiv sărăcia rurală pe scară largă, creșterea riscurilor climatice și lipsa accesului la servicii financiare și la infrastructura de bază, cum ar fi apa, asistența medicală și educația. Acești factori complecși contribuie la creșterea riscului de exploatare prin muncă a copiilor în fermele familiale. Împreună cu partenerii, inclusiv cu guvernele, și bazându-se pe un program pilot promițător, noua inițiativă Nestlé se concentrează pe aceste cauze profunde ale muncii copiilor.
“Scopul nostru este de a avea un impact suplimentar tangibil, pozitiv asupra unui număr tot mai mare de familii care cultivă cacao, în special în zonele în care sărăcia este larg răspândită și resursele sunt limitate, și de a contribui la eliminarea decalajului de venituri cu care se confruntă în timp”, a declarat Mark Schneider, CEO Nestlé. “Bazându-ne pe eforturile noastre de lungă durată de a obține cacao în mod durabil, vom continua să ajutăm copiii să meargă la școală, să ajutăm femeile, să îmbunătățim metodele agricole și să facilităm resursele financiare. Credem că, împreună cu guvernele, ONG-urile și alți parteneri din industria cacao, putem contribui la îmbunătățirea vieții familiilor producătoare de cacao și le putem oferi copiilor șansa de a învăța și de a crește în mediul sigur și sănătos pe care îl merită”.
Crearea de stimulente în numerar pentru a crește substanțial veniturile
Programul recompensează practicile care cresc productivitatea culturilor și ajută la asigurarea unor surse suplimentare de venit, care au scopul de a elimina decalajul dintre venituri și costuri, și de a ajuta la protejarea copiilor.
Prin implicarea în aceste practici, familiile pot câștiga în plus până la 500 de franci elvețieni anual pentru primii doi ani ai programului. Stimulentul mai mare de la început va contribui la accelerarea punerii în aplicare a bunelor practici agricole pentru a construi un impact viitor. Acest stimulent va fi plafonat ulterior la 250 franci elvețieni, pe măsură ce programul începe să ofere rezultate tangibile. Acesta nu este plătit în funcție de volumul de cacao vândut și este incluziv pentru a oferi fermierilor mai mici un sprijin semnificativ, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
Plecând de la practica obișnuită, programul oferă, de asemenea, stimulente financiare pentru soția fermierului, care este de obicei responsabilă pentru cheltuielile gospodăriei și îngrijirea copiilor. Prin împărțirea plăților între fermier și soție, programul ajută la împuternicirea femeilor și la îmbunătățirea egalității de gen. Exemple de practici pe care Nestlé le stimulează includ:
- Înscrierea la școală pentru toți copiii din gospodărie cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani;
- Punerea în aplicare a bunelor practici agricole, cum ar fi tăierea lăstarilor, care sporesc productivitatea culturilor;
- Efectuarea de activități agroforestiere pentru a crește rezistența la schimbările climatice, cum ar fi plantarea de copaci pentru umbră;
- Generarea de venituri diversificate, de exemplu prin cultivarea altor culturi, creșterea animalelor, apicultura sau prelucrarea altor produse, cum ar fi cassava.
Plățile vor fi livrate printr-un transfer securizat de servicii mobile care va asigura trasabilitatea direct de la furnizorii Nestlé către destinatarul vizat. Deoarece fluxul de numerar pe tot parcursul anului este adesea o provocare, stimulentele în numerar vor fi distribuite atunci când sunt cel mai necesare. Pe baza feedback-ului din partea fermierilor, aceasta include perioada de back-to-school și înainte de sezonul ploios. Părțile terțe, inclusiv Inițiativa Internațională pentru Cacao și Alianța pădurilor tropicale, vor colabora cu Nestlé pentru a monitoriza participarea.
Sprijinirea fermierilor în punerea în aplicare a unor practici durabile și scalabile
Bazându-se pe rezultatele pozitive ale unui proiect-pilot inițiat în 2020 cu 1.000 de fermieri în Coasta de Fildeș, în 2022 Nestlé va extinde programul pentru a include 10.000 de familii din țară, înainte de a-l extinde în Ghana în 2024.
Comisia va evalua apoi rezultatele acestei etape de testare și se va adapta acolo unde este necesar, înainte de a trece la toate familiile de fermieri din lanțul său global de aprovizionare cu cacao până în 2030.
Nestlé va contribui la asigurarea faptului că agricultorii dispun de resursele, formarea și structurile sociale și financiare necesare pentru a face schimbări de durată prin:
- Îmbunătățirea sistemului existent de monitorizare și remediere pentru a contribui la identificarea, prevenirea și abordarea riscului de muncă a copiilor și la creșterea înscrierii la școală;
- Oferirea de training familiilor prin intermediul Gender Action Learning System, planificarea financiară și antreprenoriatul în gospodării;
- Organizarea și instruirea grupurilor locale pentru a efectua în fiecare an tăierea lăstarilor și alte sarcini agricole benefice în cadrul unei cooperative;
- Oferirea de oportunități de diversificare a veniturilor pentru fermieri și soțiile acestora;
- Sprijinirea înființării asociațiilor de economii și împrumuturi (Village Savings and Loans Associations), axate pe femei, pentru a încuraja economiile și a oferi împrumuturi pentru oportunitățile de afaceri mici.
Feedback-ul și contribuțiile din partea fermierilor și a cooperativelor de fermieri, precum și colectarea și evaluarea continuă a datelor de către terți, vor fi utilizate pentru a informa, modifica și îmbunătăți programul pe măsură ce se extinde la mai multe comunități.
În plus, supravegherea independentă va fi asigurată de un comitet consultativ strategic multipartit gestionat de IDH-The Sustainable Trade Initiative, o fundație de vârf care lucrează pentru a îmbunătăți sustenabilitatea lanțurilor de aprovizionare internaționale.
Trasabilitatea pentru cacao de la origine la fabrica
Ca parte a programului, Nestlé va transforma aprovizionarea globală cu cacao pentru a obține trasabilitatea completă și segregarea în cazul produselor sale care conțin cacao de la origine la fabrică. Acest nou efort va contribui la transformarea lanțului de aprovizionare al Nestlé și a industriei pe scară largă. Nestlé va introduce o gamă de produse care conțin cacao provenită din acest program inovator, oferind consumatorilor posibilitatea de a sprijini îmbunătățirea mijloacelor de trai ale familiilor și protecția copiilor. Acest lucru va începe cu o selecție de produse KitKat în 2023.
“Acțiunile noastre pot ajuta la catalizarea schimbării pe acest subiect important, care este atât de aproape de inimile noastre. Acestea vor stimula responsabilitatea și transparența în întreaga industrie, într-un moment în care clienții, angajații și comunitățile se așteaptă din ce în ce mai mult ca organizațiile să își îndeplinească valorile comune”, a declarat Magdi Batato, Executive Vice President and Head of Operations. “Prin creșterea trasabilității la scară largă, vom contribui la consolidarea încrederii consumatorilor în produsele noastre și vom răspunde cererii tot mai mari de cacao provenită din surse responsabile și durabile”.
Anunțul de astăzi se bazează pe eforturile de lungă durată ale Nestlé de a aborda riscurile exploatării copiilor în producția de cacao. Compania a investit în sustenabilitate prin Planul Nestlé Cocoa din 2009. Printr-un sistem robust de monitorizare și remediere instituit începând cu anul 2012, 149.443 de copii au fost asistați pentru a-i proteja împotriva exploatării copiilor, iar 53 de școli au fost construite sau renovate. Acest sistem este acum standardul industriei prin care companiile își monitorizează lanțurile de aprovizionare.