Casa de Producție TVR vă propune să o celebrăm împreună pe Draga Olteanu Matei și vă invită să urmăriți un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naționale: Comoara din deal, de Corneliu Marcu
Căutând interviuri recent acordate de Draga Olteanu Matei am găsit tot felul de titluri catastrofale care te fac să te gândești că lucrurile nu sunt tocmai bune cu draga – Draga.
Mi-am încercat norocul și am sunat-o. Am găsit, la telefon, un om plin de viață, cu planuri, cu gânduri clare, cu vorbă puternică și înțeleaptă. S-a bucurat că vom difuza „Comoara din deal”, unul dintre spectacolele care i-au plăcut tare mult, și-a amintit, cu modestie și emoție, că face parte din începuturile istoriei Teatrului Național de Televiziune și mi-a povestit despre prietenia care a legat-o de Amza Pellea – un om bun, puternic, electrizant <de, în preajma lui, se împăcau dușmanii>”
– Sunteți bine?
– Sunt foarte bine. Acum sunt la Piatra Neamț. Satul meu natal e București dar soțul meu era din Piatra și a vrut Dumnezeu să își facă pomană să mă ia de nevastă. M-a adus la Piatra Neamț unde sunt extrem de fericită. El e acum doar în sufletul meu acum dar mă simt bine cu el aici.
– Ce să vă doresc de ziua dumneavoastră?
– Hai să ne dorim împreună, vrei? Să ne ocrotească Dumnezeu de stihiile naturii, să avem lumină în suflet și în minte, să ne dea iertare și să știm să primim fiecare zi ca pe un dar.
Andra Gavril – jurnalist senior TVR
Draga Olteanu Matei s-a născut în 24 octombrie 1933 la București.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.
A interpretat magistral „Coana Chirita”, după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987).
A jucat în „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băiesu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.
A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu Amza Pellea.
După pensionare (2007) s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.
Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler.
Comoara din deal, de Corneliu Marcu
Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Bucuresti în anul 1977.
În distribuție: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.
Scenografie: Mihai Tofan
Imaginea: Beatrice Drugă
Regie montaj: Emilia Andreescu
Redactor: Marina Spalas
Regia artistică: Ion Cojar
Program de difuzare:
TVR Internațional vineri, 19 octombrie septembrie, ora 23.00
TVR Moldova sâmbătă, 20 octombrie, ora 12.00
TVR 3 duminică 21 octombrie, ora 20.00
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR
Producător coordonator: DEMETER András István
Și pentru că TVR își dorește să onoreze artiștii acestei țări, vă anunțăm că un nou interviu cu Draga Olteanu Matei, realizat de Radu Andrei Tudor, va fi difuzat miercuri, 24 octombrie, la ora 19.00, în cadrul emisiunii Pulsul zilei, pe TVR 1.