CREIER ROZ, CREIER BLEU
Autor: Lise Eliot
Traducere de Maria-Letitia Chiculita
Nr. de pagini: 592
Pret: 49.00 Ron
Colectia: Psihologia pentru toti
Blog: //edituratrei.wordpress.com/
Editura TREI
Diferentele de gen la copii si adulti
Utilizand numeroase date din domeniul neurostiintelor, Lise Eliot argumenteaza faptul ca micile diferente existente la nastere intre creierul baietilor si creierul fetelor se amplifica odata cu trecerea timpului, pe masura ce parintii, educatorii si prietenii intaresc in mod inconstient stereotipurile de gen. Copiii insisi exacerbeaza diferentele dintre ei, exersandu-si in mod constant aceleasi circuite nervoase si iesind doar rareori din zona de confort: baietii sunt fascinati de masini si de jocul cu mingea, iar fetitele se joaca ore in sir cu papusile.
Autoarea demonteaza stereotipurile, nuantandu-le: baietii nu sunt, de fapt "mai buni la matematica", ci la anumite tipuri de rationament spatial. Fetele nu sunt din nastere mai empatice decat baietii; lor pur si simplu li s-a permis sa isi exprime mai mult sentimentele.
Desigur, genele si hormonii joaca un rol important in crearea diferentelor de gen, insa factorii sociali – felul in care le vorbim fetelor si baietilor nostri sau felul in care le incurajam spiritul de aventura – se dovedesc a fi mult mai puternici decat am realizat pana acum. intr-o lume din ce in ce mai complexa si mai competitiva, trebuie sa cultivam mai mult inteligenta emotionala a baietilor si inclinatiile tehnice ale fetitelor.
Lise Eliot a studiat la Universitatea Harvard si si-a luat doctoratul la Columbia University. Este profesor asociat la catedra de neurostiinte a Facultatii de Medicina de la Universitatea de Medicina si stiinta "Rosalind Franklin" din Chicago. Este mama a trei copii – doi baieti si o fata – si autoarea cartii What’s Going on in There? How the Brain and Mind Develop in the First Five Years of Life.