Tapetul are un impact major în decorul casei. Aduce un plus de valoare, echilibrează, adaugă o notă decorativă nouă și poate ascunde anumite imperfecțiuni ale pereților. Este practic, versatil și joacă un rol important mai ales în camerele celor mici, unde este nevoie de multă culoare și de o sursă constantă de inspirație.
Fiind disponibil într-o varietate de culori, în stiluri și din materiale diferite, poate fi aplicat cu încredere în orice încăpere. Există chiar modele de tapet pentru bucătărie și baie, care sunt rezistente la umezeală și protejează pereții.
Montarea corectă a tapetului
Aplicarea tapetului nu necesită cunoștințe de expert. Este necesar un adeziv de calitate, un cutter pentru a tăia fâșiile pe dimensiunea potrivită, o pensulă pentru aplicarea adezivului și o racletă cu ajutorul căreia să se uniformizeze adezivul atunci când se aplică pe perete.
Bineînțeles, pentru a se monta corect, trebuie să se cunoască dimensiunea exactă a peretelui, să se îndepărteze depunerile de praf de pe suprafața acestuia și să se repare eventualele găuri sau crăpături din perete.
Trebuie să se stabilească dimensiunea fâșiilor de tapet, după care să se aplice începând dintr-un colț al peretelui. Dacă este vorba de un tapet cu model, atunci este bine să se numeroteze ordinea corectă a fâșiilor pentru a nu se aplica haotic.
La ce să fii atent când montezi tapet în bucătărie?
Când montezi tapetul în bucătărie trebuie să ții cont de faptul că este un spațiu în care predomină umezeala și există variații de temperatură atunci când se gătește. Este necesar un tapet rezistent la umiditate, care nu se deteriorează curând și care poate fi curățat atunci când sunt depuneri de grăsimi sau alte alimente pe suprafața lui.
De altfel, trebuie să se țină cont de stilul bucătăriei și de faptul că este prevăzută cu mai multe obiecte decât orice altă cameră din casă. Prin urmare, dacă în bucătărie sunt expuse la vedere diverse ustensile și imaginea per ansamblu este încărcată, tapetul trebuie să fie cât mai simplu, astfel încât să nu accentueze senzația de spațiu îngreunat.
La ce să fii atent când montezi tapet în baie?
Deși nu mai există posibilitatea de a se murdări pereții cu alimente precum în bucătărie, variațiile de temperatură și umiditatea persistă și în baie. Drept urmare, trebuie să aleagă un tapet pentru baie rezistent la umezeală. Este ideal tapetul din vinil sau cel din fibră de sticlă.
De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că modelul tapetului trebuie să fie în același stil cu gresia și cu restul obiectelor de baie pentru a forma un echilibru.
În plus, pentru a prelungi durata de viață a modelului de tapet pentru baie ales, asigură-te că aerisești după fiecare utilizare a dușului, pentru a reduce din umezeală.
Detaliile fac diferența
Când aplici tapet în camerele din locuință, trebuie să fii atent la toate detaliile. Dacă îți dorești un spațiu elegant, chiar și cele mai mici amănunte pot face diferența. Astfel:
- asigură-te că alegi întotdeauna un tapet de calitate, fie că este vorba de un model de tapet pentru bucătărie, baie sau camera de zi;
- ia măsurătorile potrivite înainte de a achiziționa modelul de tapet dorit;
- fii atent la locul în care montezi tapetul și la modelul ales. Tapetul poate juca roluri diferite, ceea ce înseamnă că alegerea pe care o faci poate aduce un plus de valoare decorului sau, dimpotrivă, îl poate duce cu un nivel mai jos;
- evită să alegi modele de tapet prea încărcate sau care accentuează sentimentul de neliniște;
- evită să montezi tapet în locurile unde se poate murdării ușor. De exemplu, dacă vrei să alegi un model de tapet pentru bucătărie, orientează-te să-l aplici pe peretele opus spațiului de gătit.