si lanseaza proiectul de donare de par – VIETI IMPLETITE
Joi, 1 octombrie 2015, Fundaţia Renaşterea, gazduita de Facultatea de Medicina, organizează a 15-a ediţie „Iluminare în roz” – simbol al luptei impotriva cancerului de sân, sub sloganul „Doneaza Sanatate. Doneaza Frumusete”. Evenimentul de anul acesta face parte din Proiectul SALVA 140221 cu finantare POSDRU. Lumina Roz va fi declansata de Andreea Esca, Ambasador al Fundatiei Renasterea si de Corina Caragea, donator in proiectul Vieti Impletite, proiect de donare de par pentru efectuarea de peruci in beneficiul pacientelor diagnosticate cu cancer. Stilistul Sorin Stratulat, Ambasador L’oreal Professionnel/salon Beauty District, ii va oferi Corinei, live, tunsoarea BRAVE CUT, simbol al celor care doresc sa doneze 15 cm din parul lor.
Printre cei 200 de invitaţi de marcă se regăsesc personalitati din lumea medicala, artistica, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri, autoritati publice locale si centrale.
Conducerea Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Nastase, Monica Nistorescu si Andreea Esca, vor fi gazdele unei seri dedicate sustinatorilor Campaniei Sanatatii Femeii. Dupa momentul festiv al iluminarii in roz a Facultatii de Medicina, seara va continua cu un moment artistic sustinut de grupul Acapella Bluea Noise si momente festive in care ii vom sarbatori pe cei care ofera Sanatate – medicii, dar si pe cei care au fost alaturi de Fundatia Renasterea in ultimii 15 ani.
„Pentru a reaminti femeilor ca prin control medical anual, cancerul poate fi invins, in fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative. Anul acesta , la a 15-a aniversare, vom lansa un proiect deosebit de important pentru pacientele oncologice, prin care le redam frumusetea si increderea. Prin proiectul Vieti Impletite, cei care doresc sa se tunda, pot dona Fundatiei Renasterea parul, pentru a fi transformat in peruci ce vor fi oferite femeilor diagnosticate cu cancer” a declarat Mihaela Geoană, Presedintele Fundatiei Renasterea.
In cadrul evenimentului va fi organizata o licitatie fara strigare cu obiecte donate de Asociatia Contemporanii (lucrari ale artistilor: Teodora Coltofean, Ana Petrovici Popescu, Elisabeth Ochsenfeld, Alina Rizea Gherasim, Ioana Craciun Dobrescu), un tricou si mingi cu semnatura Simonei Halep, bijuterii oferite de Malvensky, Laura 8, Duepunti si Christina Diamonds. Fondurile stranse sunt necesare acoperirii costurilor de prelucrare a perucilor.
Alte 5 orase din tara s-au alaturat capitalei, iar lumina roz va transmite mesajul luptei impotriva cancerului de san in: Bacau, Constanta, Pascani, Ramnicu Valcea si Timisoara.
Fundatia Renasterea le multumeste celor care sustin misiunea si programele sale:
Sponsori Gold: Carrefour, Novartis Oncology, McCann, Pfizer Oncology
Partener media: PRO TV;
Sustinatori: Roche, Raiffeisen Bank, Lowe & Partners, Estee Lauder, Eventures, Luxten, Zimbria, Telekom, Ramada Nord, Zimbria
– Fundaţia «RENAŞTEREA» pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor : cancerul de sân. În urma activităţii susţinute, guvernul Romaniei a acordat Fundaţiei Renaşterea, statutul de Organizaţie de Utilitate Publică.
– Realizari ale celor 14 ani de activitate:
· Centrul Medical de Excelenţă – RENASTEREA, inaugurat în aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern de anatomopatologie si imunohistochimie, mamograf digital de ultima generatie, colposcop, ecograf.
Finantarea, in valoare de 2,000,000 Euro, a fost asigurata prin Mecanismul Financiar SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Acest centru va ofera: servicii medicale la standarde de exceptie, aparatura medicala ultraperformanta, laborator specializat, la cele mai mici preturi de pe piata medicala din Romania, fiind gestionat de o fundatie care nu urmareste obtinerea de profit.
• Centrul de Diagnostic al Afectiunilor Mamare « Renaşterea» din Bucuresti oferă consultaţii, mamografii şi ecografii pentru detectarea precoce a cancerului de sân.
În perioada 2003-2015, la Centrele medicale Renasterea din Bucuresti au fost investigate peste 34.166 de femei, efectuându-se 18.998 de ecografii, 29.908 de mamografii si 34.450 de consultaţii, 3.263 de femei fiind depistate cu cancer
.• Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin – primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România. Unitatea mobila este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital.
De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobilă s-a deplasat în 34 de comunităţi rurale si orase mici; peste 16.800 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 15.980 teste Babeş Papanicolau şi 9126 de mamografii.. Au fost distribuite peste 20.000 de broşuri de informare privind sănătatea femeii.
Premii: „Pearl of Wisdom” (Perla Intelepciunii) acordat de Parlamentul European 2010
Premiul Special al Galei Societatii Civile 2008
• Proiectul “SALVA – SAnsă La Viață Activă!”, avand ca beneficiar Asociatia PARTNET si parteneri: Fundatia Renasterea, Asociatia ARAS, Confederatia Patronatul Roman si Cosorzio Consulting Italia, contribuie la facilitarea accesului pe piața muncii a 800 de persoane cu boli cronice care le influenţează viaţa profesională şi socială, precum și a persoanelor dependente de droguri prin oferirea de: cursuri de formare profesională; servicii integrate psiho-medico-sociale; servicii de informare, consiliere, orientare și mediere; servicii de creștere a încrederii în sine. In cadrul acestui proiect, prin Unitatea Mobila Renasterea s-au efectuat la Navodari, Buftea Gorj si Iasi, 2100 de investigatii medicale gratuite.
– Iluminare in roz. Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea organizează evenimentul – Iluminare in roz a unor clădiri reprezentative din Bucuresti şi din alte oraşe din ţară. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat 1 Octombrie – Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San.
Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. În Bucureşti, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea C.E.C. (2004) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014).
– Vieti Impletite. In 2008, in Belgia, Asociatia Think Pink a lansat proiectul de donare de par pentru pacientele cu cancer. S-au incheiat parteneriate cu saloanele de hairstyle si au organizat evenimente de donare de par, primind in timpul campaniei aprozimativ 100 de cozi pe saptamana, ajungand in prezent la 250 de cozi pe saptamana. Asociatia a promovat rezultatele proiectului (peste 3500 de femei au obtinut peruci din par natural) in cadrul European Komen Alliance, din care face parte si Fundatia Renasterea.
Necesitatea proiectului:
Daca in unele state europene, perucile sunt subventionate de stat sau macar partial decontate, in Romania acest lucru nu este reglementat legal. Costul unei peruci din par natural depaseste posibilitatile financiare ale multora dintre femeile cu cancer de san. Asadar, avand modelul belgian, am decis ca putem face o diferenta pentru frumusetea si increderea pacientelor oncologice, cu un minim de efort din partea donatorilor. Se vor stabili parteneriate cu saloane de hairstyling din Bucuresti, unde se vor putea gasi kiturile de recoltare a parului donat. Pungutele cu par vor ajunge prin intermediul Fundatiei Renasterea la o companie care realizeaza peruci si apoi va incepe procesul de prelucrare a parului si de realizare a perucii. Pasul final il reprezinta oferirea perucii catre pacientele diagnosticate cu cancer.
Criterii pentru donare:
Pentru realizarea unei peruci este nevoie de minim 5 codite in cazul parului bogat si de 7 codite pentru cel subtire. Lungimea minima a unei codite este 15 cm. Nu exista nici un fel de restrictie in ceea ce priveste parul vopsit sau grosimea firului de par.
Se pot face donatii in bani pentru manopera prelucrarii parului, care nu reprezinta un cost neglijabil (manopera pentru o peruca cu par scurt ajunge la 900 de lei, iar pentru una cu par lung depaseste 1500 lei). Donatiile se pot face online, pe platforma dedicata proiectului comunitate.fundatiarenasterea.ro.