recomanda prevenirea ca si solutie pentru diminuarea pagubelor in situatii de dezastre naturale
Pe data de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur de 56 de secunde cu magnitudinea de 7,2 grade pe Scara Richter, care s-a soldat cu 1.570 de victime, din care aproximativ 1.400 numai în București. La nivelul întregii țări au fost 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Conform statisticilor European EM-Dat*, oricând 2.899.421 de români pot fi afectaţi direct de dezastre, iar tipurile de risc la care sunt expuşi românii sunt: inundanţiile şi cutremurele de magnitudine mare, alunecările de teren şi accidentele tehnologice. Cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunere a comunităţilor la situaţii de risc sunt: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată; sisteme de prevenire şi reducere a riscurilor deficitare; creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura rurală; menţinerea managementului dezastrelor la nivelul autorităţilor şi neimplicarea comunităţilor; necunoaşterea tipurilor de riscuri şi a efectelor acestora; necunoaşterea prevederilor legale referitoare la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor; lipsa investiţiilor structurale în reducerea dezastrelor (exemple: îndiguiri, perdele verzi de protecţie); necunoaşterea de către proprietarii de locuinţe a soluţiilor tehnice care pot fi încorporate în construcţia sau consolidarea locuinţelor pentru a le face mai rezistente şi lipsa totală a unei culturi a riscului.
Habitat for Humanity România militează pentru prevenirea şi pregătirea în caz de cutremure. Cel mai important aspect este asigurarea locuinţelor.
Câteva reguli care trebuie respectate în situaţii de cutremur:
În interiorul unei clădiri:
1. Rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiţi afară şi nu vă duce la balcon.
2. Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
3. Aşezaţi-vă ghemuit lângă un perete interior.
4. Protejaţi-vă capul şi faţa.
5. Îndepărtaţi-vă de ferestre, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
6. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
În exteriorul unei clădiri: adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
Într-un vehicul:
1. Opriţi-vă într-un loc sigur fără a bloca.
2. Rămâneţi în vehicul.
Reguli generale după cutremur:
1. Rămâneţi calm/ă.
2. Verificaţi dacă sunteţi rănit/ă.
3. Dacă în jur sunt persoane rănite, asiguraţi-le primul ajutor doar dacă vă pricepeţi.
4. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute în special cele de sticlă.
5. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube. Verificaţi stare instalaţiei de gaze doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaze, închideţi robinetul de alimentare gaze, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi ferestrele.
6. Dacă alimentarea cu apă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente pentru cazurile în care acestea ar putea fi oprite ulterior.
7. Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa lor.
8. Nu folosiţi telefonul decât pentru a semnala o urgenţă.
„Habitat for Humanity România participă activ la dezvoltarea unei culturi a riscului în România, care să promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor şi combaterea factorilor care generează aceste riscuri, prin implicarea activă a populaţiei în comunităţile din care fac parte. Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Fiecare 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre. În această zi cu o semnificaţie deosebită facem un apel către autorităţi să schimbe prevederile legale privind obţinerea aprobărilor pentru construirea în zonele cu risc crescut de inundaţii sau alte dezastre naturale şi, de asemenea, dorim declararea zilei de 4 martie – Ziua naţională de prevenire a riscurilor la dezastre”, spune Mihai Grigorean, Manager Program Răspuns la dezastre, Habitat for Humanity România.
În acest sens programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”, derulat în 16 comunităţi vulnerabile din 7 judeţe, a fost primul program pilot de prevenire a riscurilor la dezastre şi a constat în: vizite de evaluare a comunităţilor; suport pentru autorităţile locale şi traininguri pentru dezvoltarea serviciilor de voluntariat de urgenţă; elaborarea planurilor de pregătire a comunităţilor la dezastre (elaborarea hărţilor de vulnerabilitate); implementarea măsurilor de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confecţionare gabioane, consolidări locuinţe), informarea şi educarea a peste 690 de familii din zonele afectate de dezastre.
Prin programul de Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a asistat din 2005 până în prezent 1.962 de familii din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Dolj, Galaţi, Neamţ şi Vrancea. Habitat for Humanity România, prin „Statutul de Utilitate Publică” obţinut în 2008, în baza principiului subsidiarităţii, poate prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastru legate de prevenţie şi reconstrucţie. În 2011 a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane).
În 2010 Habitat for Humanity România a încheiat cu succes un proiect integrat “multi location” de răspuns la dezastre, care a primit recunoaştere internaţională din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR şi a fost inclus în catalogul celor mai bune 17 proiecte de răspuns la dezastru din lume în 2010, publicat pe siteul oficial //sheltercasestudies.org/shelterprojects2010.html.
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg Globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava.
* Sursa: //www.preventionweb.net/english/countries/statistics/risk.php?cid=141.