Luni, 28 februarie, 2011, de la ora 11.00, Teatrul National Radiofonic pentru copii va invita la auditia cu public a spectacolului „Klaus cel Mic si Klaus cel Mare” de Hans Christian Andersen. Spectacolul va avea loc la Clubul Ramada Majestic.
„Klaus cel Mic si Klaus cel Mare” a avut premiera radiofonica in data de 20 februarie, ora 9.05, la Radio Romania Actualitati.
Scenariul radiofonic: Felicia Pinte.
Traducerea: Alexandru Philippide.
In distributie: Dora Dumitrescu, Vasile Toma, Dan Astilean, Catalin Mares, Violeta Berbiuc, Constantin Lupescu, Gavriil Pinte.
Regia de studio: Violeta Berbiuc.
Regia muzicala: Patricia Prundea.
Regia tehnica: ing. Iulian Iancu.
Redactor si producator: Irina Soare.
Regia artistica: Gavriil Pinte.
Hans Christian Andersen (1805- 1875) a lasat in urma lui, o opera bogata si variata, ce cuprinde poeme, romane, drame, carti de calatorie, povestiri si, nu in ultimul rand, minunate povesti, care au intrat, rapid, in fondul culturii universale. Prieten cu celebrii Ludwick Tieck si Charles Dickens, ei insisi povestitori neintrecuti, numit de critica franceza „Noul La Fontaine”, Andersen a creat, asemeni unui neasemuit vrajitor, lumi de basm, locuite de printese delicate si printi curajosi, de vrajitoare sirete si isteti soldatei de plumb, de misterioase craiese albe ori feerice sirene ce-si poarta cantecul pe valurile marilor. Cu toate acestea, dupa aparitia celui dintai volum de basme, marele povestitor nota in jurnal: „Prima mea culegere de povesti nu s-a bucurat de prea mult succes. Se pretindea ca nu am talent pentru acest gen (…) Si totusi am continuat sa scriu. Ma impingea o nevoie irezistibila, asa ca am indraznit sa public, in anul urmator, o noua culegere. Apoi, o a treia, unde se gasea, printre altele, „Mica Sirena”. Aceasta atrase atentia. De fiecare Craciun aparea cate o carte de povesti si, curand, nu a mai fost nici un Craciun fara povesti…”. Asa se face ca, in anii care au urmat, povestile lui au fost traduse in aproape toate limbile europene, castigand pentru totdeauna inimile cititorilor mici si mari.
Basmul „Klaus cel Mic si Klaus cel Mare” face parte (alaturi de „Printesa si bobul de mazare” si „Amnarul”) din volumul intitulat „Povesti istorisite copiilor”, care a vazut lumina tiparului in anul 1835. Klaus cel Mic, frate bun intru istetime cu Pacala al nostru si la fel de hatru ca el, castiga, prin puterea mintii, lupta cu lacomul Klaus cel Mare, puternic dar copilaros si credul. Montarea radiofonica, semnata de regizorul Gavriil Pinte, relateaza intr-un ritm alert si, intr-un stil amuzant, povestea celor doi eroi, accentele comice creionand cu finete si precizie portretele celor doua simpatice personaje.