În sezonul rece avem nevoie mai mult ca oricând de vitamine, nutrienţi şi antioxidanţi, pentru ca organismul nostru să aibă putere să lupte cu virusurile şi infecţiile. Deşi o dietă echilibrată este importantă indiferent de vârstă şi de anotimp, în sezonul rece rolul său este cu atât mai important.
Cu toţii ne dorim să avem un trup sănătos şi un bun sistem imunitar. Însă, se pare că nu mai ţinem cont prea mult de acest aspect dacă ar trebui să ne analizăm viaţa şi alegerile pe care le facem zi de zi. Noi credem că niciodată nu este prea târziu pentru a face o schimbare benefică şi totul începe cu un prim pas. Pentru noi, de această dată, primul pas este în direcţia alimentaţiei pe timpul sezonului rece.
Sursa foto: Shutterstock
Aşadar, iată câteva sfaturi ce te pot ajuta să îţi păstrezi greutatea în sezonul rece care se apropie cu paşi repezi:
Alimentează-ţi organismul într-un mod sănătos
În zilele în care afară sunt puţine grade în termometre şi soarele nu vrea să-şi facă simţită prezenţa sunt şanse mari să cazi în ispita alimentelor nesănătoase. Însă, acele alimente bogate în calorii nu-i fac nicio favoare corpului. Acest lucru poate fi stopat dacă alegi să-ţi prepari câte ceva care să îţi reducă pofta de dulce în mod sănătos.
Dacă nu ai chef sau timp să găteşti, asigură-te că ai mereu la îndemână fructe de sezon. Dacă vrei să petreci doar câteva minute în bucătărie, poţi găti reţete delicioase şi sănătoase cu faina tapioca sau cu chia.
Înlocuieşte făina albă cu cea integrală
Carbohidraţii au o reputaţie destul de rea, dar trebuie să ştii că nu toţi sunt la fel. Evită, pe cât se poate, carbohidrații procesați și rafinați, cum ar fi prăjiturile, băuturile răcoritoare și pâinea albă. Aceștia sunt cunoscuți ca fiind carbohidrați simpli și îţi pot crește nivelul de insulină, ducând la câştigarea unor kilograme în plus.
Adaugă în alimentaţia ta zilnică și carbohidraţii complecşi, cunoscuţi drept carbohidraţii buni. Aceştia sunt o sursă excelentă de fibre, care sunt esențiale pentru menținerea nivelului sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge, precum și pentru a ajuta la un tranzit intestinal regulat.
Elimină sucurile din comerţ din alimentaţia ta
Cu siguranţă ai aflat că majoritatea sucurilor conțin zahăr adăugat și oferă calorii inutile dietei tale. Pentru hidratare şi pentru a-şi potoli pofta de dulce, atât adulţii, cât şi copiii pot consuma fructe şi legume. Cu un simplu blender sau un storcător de fructe poţi prepara smoothie-uri sau sucuri delicioase.
Ţine cont, totuşi, că şi acestea au un număr semnificativ de calorii, aşa că este indicat să nu abuzezi de ele. Însă, chiar şi aşa, reprezintă o modalitate excelentă de a elimina din dieta ta sucurile din comerţ.
Nu neglija importanţa calciului în sănătatea organismului
Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru funcționarea inimii. Laptele și alte produse lactate sunt surse excelente de calciu, precum și de potasiu și alte vitamine și minerale necesare pentru sănătatea generală. Introdu în dieta zilnică produse lactate de calitate, fie că sunt de vacă, de capră ori de oaie, pentru a-i oferi organismului tău doza necesară de calciu. Dacă din analizele tale reiese că ai un deficit de calciu, discută cu medicul tău sau cu farmacistul pentru a-ţi recomanda un supliment alimentar care să te ajute.
Dacă există un lucru învățat din pandemie este legat de cât de distractive pot fi ideile de a petrece timp de calitate acasă atunci când îţi pui imaginaţia la muncă. Acum că ştii că nu trebuie să dai iama în sertarul cu dulciuri doar pentru că petreci mai mult timp în casă, te vei putea bucura de acele momente în moduri mult mai bune.