În anul Centenarului, Kaufland România și Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, continuă proiectul „Grădinescu” și în afara Capitalei și inaugurează prima grădină în țară la Alba Iulia, locul Marii Uniri din 1918. Este cea de a zecea grădină din rețeaua „Grădinescu”, prin care Kaufland împreună cu partenerii de la Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România promovează grija față de natură, spiritul comunitar și susțin dezvoltarea agriculturii urbane prin propriul exemplu, transformând acoperișurile, exteriorul parcărilor și al magazinelor în spații verzi cultivate cu legume, fructe, arbuști, plante aromatice și flori, care pot fi folosite de comunitate.
Noua grădină urbană se află în spatele Palatului Apor, deasupra Caponierei din Cetatea Alba Carolina. Aceasta are o suprafață de aproximativ 2000 mp și cuprinde 4 zone: una de relaxare, cu hamace și măsuțe, unde se află și magazia și biroul, zona 2 cu cinematograf în aer liber și livadă, zona 3 cu pajiște înflorită și habitat pentru insecte și cea de a patra, cu grădină de legume și plante aromatice, cu paturi înălțate, din nuiele.
Ca urmare a succesului celor 9 grădini urbane din București, și alte orașe din țară și-au manifestat dorința de a beneficia de astfel de amenajări. Autorii proiectului au ales dezvolte la Alba Iulia grădina cu numărul 10 datorită semnificației acestui oraș pentru contextul istoric: sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Parteneriatul recent parafat are, într-o primă fază, o durată de un an și o valoare totală de 31 000 de euro. Din această sumă, 25 000 de euro reprezintă finanțarea susținută de Kaufland România. Contribuția financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia pentru Grădina din Cetate este de 6 000 de euro și vine în completarea proiectului METAMORPHOSIS implementat de municipalitate, începând cu anul 2017, finanțat în cadrul programului european HORIZON 2020.
„Întoarcerea la natură ar trebui sa fie mai mult decât o dorință a noastră, a tuturor. Ar trebui să fie – și, iată, la Alba Iulia chiar este – o direcție clară în care să îndreptăm orașul. Pentru că toată această orientare spre un oraș verde nu aduce decât beneficii, fără excepții. De aceea sunt fericit pentru fiecare nou pom plantat în oraș. Dacă vorbim de o întreagă grădină urbană, este cu atât mai îmbucurător“, spune Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.
„Suntem încântați de ecourile pe care le are proiectul Grădinescu. Deloc întâmplător, am ales ca, în an centenar, să amenajăm cea de a zecea grădină urbană și prima din afara Bucureștiului la Alba Iulia, un oraș cu foarte multă încărcătură istorică pentru toată țara. Acesta va fi cadoul nostru și al partenerilor noștri pentru locuitorii orașului, care se vor bucura de tot ceea ce înseamnă o grădină amenajată într-un oraș”, a declarat Valer Hancaș, Corporate Affairs & Communications Manager, Kaufland România.
„Nu a fost deloc greu să alegem Alba Iulia pentru prima „ieșire“ din București a unuia dintre proiectele noastre de suflet și de succes, „Grădinescu“. Am găsit o deschidere extraordinară aici și ne bucurăm că am putut da foarte repede formă Grădinii din Cetate, mai ales că asta se întâmplă acum, la câteva zile distanță de 1 Decembrie, momentul Centenarului și reperul cel mai puternic din istoria noastră, a românilor”, a spus Ionuț Bădică, Președintele ICPR.