Pe 29 august se vor decerna premiile pentru „Cel mai bun regizor”, „Cea mai bună interpretare” şi Trofeul Festivalului
În perioada 19-30 august 2015, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, are loc prima etapă a celei de-a unsprezecea ediţii Romania International Film Festival (Ro-IFF) – eveniment cinematografic anual, ce prezintă cinefililor români filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor. A doua etapă a Festivalului se va desfășura între 19-25 octombrie a.c., la Cinema Union din Bucureşti.
Pentru cele două secţiuni competiționale ale Festivalului, respectiv CineBlackSea şi Woman in Cinema, au fost selecţionate opt filme ce vor concura pentru titlul de „Cel mai bun regizor” al fiecărei secţiuni, trofeul pentru “Cea mai bună interpretare”, precum şi pentru „Trofeul Festivalului”, respectiv „Tevanik”, “Brides”, “Fish”, “Name Me”, “Atlit”, “The Woman of My Life”, “The Last Hammer Blow” şi “I Am Nojoom, age 10 and Divorced”.
Juriul care stabileşte câştigătorii premiilor în cadrul celei de-a unsprezecea ediţii Ro-IFF este format din Adrian Popovici, Kenith Trodd şi Phillip Bergson – cineaşti cu o bogată experienţă în lumea cinematografiei şi reputaţie internaţională.
Producător, regizor, scenarist, membru în formații de muzică rock, Adrian Popovici s-a născut la Timișoara, în 1958. În perioada anilor ’80 a cântat alături de trupe de calibru de pe scena muzicală românească și din străinătate, precum ”Timpuri Noi”, “Cargo”, “Progresiv TM” şi “Classics”. A semnat regia filmelor „Un acoperiş deasupra capului”, „Eva”, “All God’s Children” , “Brâncuşi din eternitate”, primele două selecționate și premiate la festivaluri de film. De curând a încheiat post-producția filmelor „Delfin Pentagon” şi “Femeia cu cravată neagră“.
Kenith Trodd se bucură de o mare recunoaştere în calitate de producător de film şi televiziune. În timpul carierei a lucrat foarte mult cu Dennis Potter, fiind producător, printre altele, al filmelor “Pennies from Heaven”, “Singing Detective”, “Blue Remembered Hills”, dar şi “Karaoke” sau “Cold Lazarus”, filme ce au avut premiera atât în Londra. cât şi la New York. A avut colaborări cu Mike Leigh, Danny Boyle, Simon Gray, Pat O’Connor, Kenneth Branagh, Jean-Luc Godard, Roland Joffe, Michael Apted, Colin Welland, Peggy Ashcroft, Denholm Elliott, Sir John Gielgud, Colin Firth, Helen Mirren şi Sally Hawkins. A lucrat foarte mult pentru BBC, dar şi alte televiziuni importante din Marea Britanie. A fondat Kestrel şi Pennies From Heaven Ltd, primele companii independente de film din Marea Britanie. Companiile sale au produs, printre altele, “Dreamchild”, “Brimstone & Treacle” şi “A Month In The Country”. BAFTA a selecţionat două dintre filmele produse de el şi regizate de către Dennis Potter ca făcând parte din “Heritage Screenings”. Pentru toată activitatea sa a primit premiul BAFTA Alan Clarke, dar şi Premiul de Argint al Societăţii Regale de Televiziune. Pentru activitatea sa i-au fost acordate numeroase distincţii internationale, precum Prix Italia, International Emmy, Peabody şi D.W.Griffiths Award. 2014 şi 2015 au fost doi ani în care şi-a concentrat eforturile pentru realizarea unei retrospective Dennis Potter.
Pe cand era student la Colegiul Balliol, Phillip Bergson a înfiinţat Festivalul de Film de la Oxford, primul eveniment competiţional de acest tip de pe teritorul Marii Britanii, recunoscut de Federaţia Internaţioanală a Producătorilor de Film (F.I.A.P.F.). La absolvire a fost numit, de către Sunday Times, “noul critic” şi imediat a început să transmită din studiourile de radio BBC. A luat foarte multe interviuri nu numai pentru BBC, ci şi pentru Radioul Polonez, RTBF (Belgia), France Culture, Radioul Ceh, precum şi Bloomberg TV şi BBC TV. A făcut parte din comisiile mai multor concursuri, citind scenarii pentru Fondul European de Scenarii şi Consiliul Artelor din Marea Britanie, care se ocupă de fondurile acordate de către Loterie. A scris o versiune pentru film a operei “Carmen”, filmată în Andalucia. A fost selecţioner sau colaborator al multor festivaluri de film din Madrid, Valencia, Las Palmas, Festroia şi, în perioada 2001-2055, a fost colaborator al Muzeului Naţional de Fotografie, Film şi Televiziune (UK) în Yorkshire, unde a pus bazele unui proiect denumit “Eurovision”, proiect care a promovat filme noi, dar şi filme clasice din toată Europa. Este invitat adesea ca lector la Scoala de Film din Praga, precum şi la Universitatea FON din Skopje. A fost membru al multor jurii FIPRESCI, dar şi in juriile de la Cannes, Berlin, Haifa şi la multe alte festivaluri. Scrie pentru publicaţii de specialitate şi are emisiuni la BBC. Îi place să spună “Nu fumez, dar beau cu plăcere palincă”.
Sâmbătă, 29 august 2015, vor fi decernate premiile „Cel mai bun regizor” pentru fiecare dintre secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Woman in Cinema, premiul pentru “Cea mai bună interpretare”, precum si Trofeul Festivalului. Va urma petrecerea finală Ro-IFF 2015, pentru care organizatorii au pregătit o nouă serie de surprize. Toţi spectatorii Festivalului sunt invitaţi să se alăture, intrarea este gratuită.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Ro-IFF se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.
Cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: Zizin, Kfea.ro, Cramele Basilescu, Beautik Haute Parfumerie, Redd’s, Vila Maris din Vama Veche, Gaspeco și DHL – partener logistic. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV şi Kiss FM. Partener media online: RockZone.ro. Parteneri online: AaRC.ro, Concerte Azi.ro, CineFan.ro, PRwave, iconcert, Radio Lynx, Metropotam, vinşieu, Feeder.ro