Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, 53 % dintre tinerii din Europa sunt dispuși sau dornici să lucreze într-o altă țară europeană, dar lipsa banilor îi descurajează pe mulți dintre ei să facă un prim pas în acest sens prin efectuarea unei părți a educației lor în străinătate. Sondajul scoate în evidență un decalaj enorm între dorința larg răspândită a tinerilor de a lucra în străinătate și mobilitatea reală a forței de muncă: mai puțin de 3 % din populația activă a Europei trăiește în prezent în afara țării de origine. Sondajul, realizat în contextul strategiei „Tineretul în mișcare” a Comisiei, este publicat în ajunul Săptămânii europene a tineretului 2011 (15-21 mai).
„Sondajul arată că tinerii sunt dornici și disponibili să lucreze în străinătate. Aceasta este o veste bună pentru Europa; din păcate, tinerii se confruntă în continuare cu prea multe obstacole. Trebuie să-i ajutăm să studieze, să se formeze sau să lucreze în străinătate și să creștem gradul de informare cu privire la sprijinul financiar disponibil prin programele UE precum Erasmus, care le pot oferi o primă idee a ceea ce înseamnă să trăiască în afara țării lor. Două dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi sunt șomajul în rândul tinerilor și creșterea economică scăzută: în parte, soluția constă în creșterea mobilității studenților și a forței de muncă”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.
Studiile arată că studenții care își desfășoară o parte a studiilor sau formării profesionale în afara țării lor de origine își îmbunătățesc capacitatea de inserție profesională și au mai multe șanse să lucreze în străinătate mai târziu. Angajatorii pun mare preț pe competențele pe care le acumulează aceștia, precum capacitatea de a vorbi o limbă străină, adaptabilitatea și competențele interpersonale.
Sondajul arată că numai unul din șapte (14 %) tineri europeni au beneficiat de educație și formare profesională în străinătate. Lipsa banilor reprezintă un obstacol pentru mulți dintre ei. Dintre cei care au spus că ar fi dorit să meargă în străinătate, 33 % au afirmat că nu și-au putut permite; aproape două treimi (63 %) dintre cei care au fost, au trebuit să recurgă la finanțare privată sau economii. „Această constatare subliniază necesitatea de consolidare a programului nostru de mobilitate, care prezintă un bun raport calitate/preț,” a adăugat doamna comisar Vassiliou.
Context
Rezultatele sondajului Eurobarometru
Eurobarometrul Flash (nr. 319 A + B) oferă o imagine a disponibilității tinerilor europeni la mobilitate în ceea ce privește educația și munca, a felului în care aceștia văd diferitele modalități de educație și care sunt preocupările lor principale atunci când caută un loc de muncă. Pentru un rezumat al principalelor constatări, a se vedea MEMO/11/292. Rezultatele vor sta la baza concepției viitoarelor inițiative politice privind modernizarea învățământului superior, a educației și formării profesionale și privind tineretul. Respondenții au avut vârste cuprinse între 15 și 35 de ani (15-30 pentru secțiunea privind participarea). Sondajul acoperă 27 state membre UE (pentru secțiunea privind participarea tinerilor), precum și Norvegia, Islanda, Croația și Turcia. Au răspuns la interviuri prin telefon 57 000 de persoane între 26 ianuarie și 4 februarie 2011.
Săptămâna europeană a tineretului 2011
Cea de-a cincea ediție a Săptămânii europene a tineretului, 15-21 mai, oferă un forum de discuție privind oportunitățile și problemele cu care se confruntă astăzi tinerii. Ea va avea în program evenimente în cele 33 de țări implicate în programul Comisiei „Tineretul în acțiune” (27 de state membre UE, Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia).
La 17 mai, președintele Comisiei, José Manuel Barroso, și comisarul Androulla Vassiliou, vor participa la o dezbatere cu tinerii în orașul belgian Anvers (Capitala europeană a tineretului 2011) privind prioritățile strategiei „Tineretul în mișcare”. Această dezbatere se va concentra asupra calității și relevanței învățământului superior, asupra promovării mobilității în scop educațional și asupra modului în care tinerii pot fi ajutați să își dezvolte potențialul de ocupare a unui loc de muncă și competențele antreprenoriale.
Președintele Barroso va înmâna premii pentru cele mai bune proiecte legate de Serviciul european de voluntariat (EVS) susținute de programul UE „Tineretul în acțiune”. Proiectele câștigătoare, selectate de un juriu interinstituțional, arată felul în care EVS contribuie la strategia Europa 2020. EVS își sărbătorește cea de-a 15-a aniversare în 2011, care este și Anul european al voluntariatului.
Comisarul Vassiliou și comisarul Lázló Andor (Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune) vor participa, de asemenea, la întâlniri cu reprezentanți ai tinerilor desfășurate la Bruxelles în timpul Săptămânii europene a tineretului. În contextul Anului Tineretului UE-China 2011, mai multe evenimente vor viza încurajarea dialogului între tinerii europeni și cei chinezi. Sunt așteptați să participe până la 120 de tineri chinezi.
Tineretul în mișcare
Inițiativa prioritară „Tineretul în mișcare” a Comisiei Europene, lansată în septembrie anul trecut (IP/10/1124), stabilește măsuri destinate îmbunătățirii perspectivelor tinerilor de a ocupa un loc de muncă prin stimularea mobilității în scop educațional și îmbunătățirea calității și relevanței educației și formării. Fonduri UE, precum Erasmus, asigură burse pentru studiu, formare sau experiență de lucru în străinătate, precum și proiecte de îmbunătățire a calității și relevanței educației și formării. Programul Erasmus a asigurat, în 2009/2010, burse pentru peste 210 000 de studenți pentru studiu și formare într-o altă țară europeană; peste 35 000 au primit finanțare pentru stagii profesionale. Spre finalul acestui an, Comisia va propune finanțarea UE viitoare pentru programe de mobilitate, începând cu 2014.
Pagini Utile
* Pagina dedicată iniţiativei "Tineretul în mișcare":
www.youthonthemove.eu
* Sondaj Eurobarometru Flash:
//ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_319a_en.pdf
//ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_319b_en.pdf
* Pagina dedicată politicii și programelor pentru tineret:
//ec.europa.eu/youth
* Pagina dedicată "Săptămânii Europene a Tineretului":
//www.youthweek.eu/
* Pagina dedicată "Anului European al Voluntariatului" 2011:
//europa.eu/volunteering