Joi, 19 iunie, ora 19.15, de la Teatrul Municipal Baia Mare, TVR Cultural transmite în direct piesa de teatru Istoria comică a doctorului Faust
Teatru – Istoria comică a doctorului Faust, după Jean Variot, Christopher Marlowe, Johann Wolfgang Goethe, Paul Valéry, Alfred Jarry
Din distribuţie: George Costin, Richard Balint, Sorin Miron, Inna Andriucă, Gabriela Del Pupo, Ovidiu Mihăiţă, Dan Antoci, Ariana Presan, Magdalena Nemeş, Valeriu Doran La TVR Cultural, grila de vară aduce câteva noutăţi în special pentru iubitorii teatrului. În fiecare seară de joi, aşa cum s-au obişnuit, telespectatorii TVR Cultural pot urmări spectacole de teatru. Noutatea este că, aproape toată vara, TVR Cultural va transmite piese de teatru în direct de pe scenele unor teatre din ţară. Începem cu Istoria comică a doctorului Faust, transmisă în direct de la Teatrul Municipal din Baia Mare, în 19 iunie. Apoi, pe 26 iunie, în transmisiune directă de la Târgovişte, piesa de teatru Frida.Impresii, regia Mc Ranin.
Istoria comică a doctorului Faust, piesă pusă în scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Municipal din Baia Mare, va fi transmis în direct de TVR Cultural joi, 19 iunie, de la ora 19.15. Spectacolul este preluat din Festivalul Internaţional de Teatru Atelier, care se desfăşoară la Baia Mare în perioada 16-22 iunie.
Telespectatorii TVR Cultural vor putea urmări o farsă existenţială, regizată de Victor Ioan Frunză. Este un spectacol de teatru care are la bază un scenariu alcătuit de Victor Ioan Frunză pe baza a numeroase surse: de la piesele lui Marlowe şi Goethe la texte de Paul Valery, Alfred Jarry sau o piesă de teatru popular medieval. De altfel, cea din urmă se intitulează chiar Istoria comică a magului Faust şi se pare că miezul tare al spectacolului pleacă de la ea.
Povestea urmează chiar o formulă cronologică, de la copilăria eroului la tinereţea, apoi maturitatea sa, toate aceste momente fiind lipsite de sobrietate. Faust este mai degrabă un magistru ludic, vital, decât unul de tip mistic-călugăresc, precum în mitul consacrat public.
Victor Ioan Frunză a păstrat de-a lungul reprezentaţiei cele trei imagini ale lui Faust, de la copilul care ispăşeşte parcă toate greşelile bătrânului pofticios de viaţă – iar aici planurile se schimbă, copilul fiind cel înţelept, iar bătrânul cel nechibzuit – la adultul tânăr care îşi trăieşte a doua existenţă ca pe o perpetuă, înflăcărată şi acaparantă poveste de iubire.
Istoria comică a doctorului Faust redă spectatorului contemporan, cu sensibilitatea sa de azi, o poveste al cărei sens profund nu se pierde în structura orizontală a spectacolului, ci dimpotrivă, se desluşeşte prin alternarea planurilor acţiunii.
{mosloadposition user10}