Tineri veniți din străinătate și sportivi de renume din Ploiești au sărbătorit pe 8 august Jocurile Olimpice de la Londra printr-o zi dedicată voluntariatului și sportului într-un cadru mai puțin obișnuit – un șantier. Habitat for Humanity Ploiești i-a provoacat pe toți cei care au trecut pragul șantierului la o întrecere sportivă desfășurată chiar în zona în care o nouă comunitate Habitat ia naștere acum.
La eveniment au participat Corina Ungureanu, campioană europeană şi mondială la gimnastică și actualmente Consilier pe probleme sportive la Primăria Ploiești, precum și Anamaria Tămîrjan, gimnastă de talie mondială, medaliată cu bronz cu echipa lotului de gimnastică feminină a României la Jocurile Olimpice din anul 2008 și sora ei, Adriana Tămîrjan.
“Acest grup de tineri din Statele Unite are un spirit de voluntariat bine dezvoltat, pe care noi trebuie să-l copiem şi să-l adoptăm în România. Nu trebuie să-i aşteptăm pe alţii să ne facă treaba. Ar fi frumos să vedem din ce în ce mai mulţi tineri români care vin să vă ajute”, declară Corina Ungureanu.
Evenimentul a avut o componentă dedicată sportului, ce s-a petrecut în prima parte a zilei, dar și o componenta specifică acțiunilor de voluntariat la Habitat, anume desfășurarea unor activități de construcție. Printre probele sportive la care cei 21 de tineri s-au întrecut s-au numărat: săritura în lungime, alergarea de viteză, darts, badminton și tenis de masă.
„Mi-a plăcut şi mulţumesc mult echipei Habitat pentru această invitaţie. O iniţiativă foarte frumoasă şi sperăm să se mai întâmple şi în viitor”, spune Anamaria Tămîrjan.
„A fost foarte frumos, diferit de ceea ce facem noi în fiecare zi. Copiii au fost foarte motivaţi şi s-au descurcat foarte bine”, adaugă Adriana Tămîrjan.
Prin acest eveniment Habitat for Humanity România și-a propus să încurajeze tinerii din Ploiești să desfășoare activități sportive și să se implice în cât mai mult acțiuni de voluntariat.
„Habitat for Humanity România nu doar construiește case, ci și comunități iar sportul se numără printre cele mai importante instrumente ale integrării sociale și are un rol esențial în procesul de educație a tinerilor. Sportul înseamnă fairplay, înseamnă disciplină și muncă în echipă. Acestea sunt valori după care ne ghidăm și noi la Habitat și pe care ni le dorim asimilate de comunitățile în care lucrăm şi nu numai”, spune Daniel Sorescu, Project Manager Habitat for Humanity Ploiești.
Programele Habitat presupun implicarea directă şi a beneficiarilor. Toţi aceştia trebuie să aibă un rol activ în construirea sau reabilitatea propriilor locuinţe, precum şi să ramburseze o parte din costurile casei sau ale lucrărilor de reabilitare, fără profit pentru organizaţie. În acest mod, Habitat for Humanity România ajută familiile beneficiare să se ajute singure. Toate sumele sunt colectate în fondul din care se construiesc alte noi locuinţe.