Weekendul acesta, Clujul devine gazda unuia din cele mai importante competiții de Jazz din Europa: Jazz in the Park Competition! 13 trupe finaliste vor cânta în 5-7 iulie pe scena plasată în pădurea de arbori a parcului din centrul orașului. Anul acesta, competiția a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări. Cele 13 trupe finaliste selectate concertează pentru marele premiu de 5.000 EUR și invitația de a susține un concert la festivalul Jazz in the Park din toamnă!
Pe lângă artiștii din competiție, evenimentul are și invitați speciali de marcă: Elena Mîndru (vineri, ora 22:10) – o voce unică în lumea jazzului românesc, Roberto Fonseca (sâmbătă, ora 22:10) – celebrul pianist și compozitor cubanez, și trupa Klawo (duminică, ora 22:00) – câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali vor mai cânta: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.
Finaliștii Jazz in the Park Competition 2024 (în ordine alfabetică):
- Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria) – Un colectiv vienez care își canalizează energia într-un jazz-fusion modern; comparați cu Blood Sweat & Tears și Frank Zappa.
- Anna Hauss (Germania) – Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.
- Chief’s Condition (Olanda) – Un colectiv din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.
- daoud (Franța) – Considerat ”copilul problemă al jazzului francez”, daoud vine cu o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove.
- David Luca Quartet (România) – Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local și cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, Quartetul David Luca promite să ofere o interpretare captivantă a jazzului contemporan.
- Jazz Family Trio “ShekBand” (Ucraina) – Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.
- kitti (Scoția) – Recunoscută pentru muzica ei autentică, kitti, a câștigat deja două premii importante: “Best Female Breakthrough” la Scottish Music Awards și “Best Jazz Vocalist” la Scottish Jazz Award.
- Lyder Røed Quintet (Norvegia) – O muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.
- MAGRO (Germania) – Producătorul și bateristul MAGRO creează o fuziune neobișnuită între jazzul acustic și Hip-Hop/RnB.
- Nonconformist Anthology (România) – Un grup de muzicieni pasionați din Timișoara care așteaptă cu nerăbdare să își arate talentul pe scena jazzului contemporan.
- Răzvan Cipcă Trio (România) – Trio-ul din București aduce un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock, blues și muzică experimentală.
- Subconscious Trio (Italia) – Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.
- Zouratie Kone Trio (Belgia) – trupa centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său oferă o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului.
Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită. În cadrul competiției revine însă Fondul Jazz in the Park cu clasicul bilet neobligatoriu. Acesta costă 30 de lei, iar cei care îl cumpără vor primi o brățară specială care arată susținerea lor. Fondurile vor merge către un nou proiect cu totul special: finanțarea primul club de jazz din oraș: Edison Jazz Club.
Activitățile încep vineri de la ora 14:00, iar sâmbătă și duminică la ora 12:00, concertele începând la ora 16:30. Harta evenimentului a fost regândită și mărită astfel că, din acest an, concurenții vor avea o scenă dedicată lângă Universitatea de Artă și Design din Parcul Central. Scena mare a evenimentului va rămâne în capătul aleii centrale a parcului și începe la ora 20:45, iar duminică la ora 21:00 va fi Awards Ceremony.
Activități la JAZZ IN THE PARK COMPETITION
Jazz in the Park Competition 2024 aduce în Parcul Central o varietate de activități și zone interactive susținute de partenerii evenimentului, menite să ofere o experiență de neuitat participanților.
Evenimentul din acest an promite nu doar muzică de calitate, ci și numeroase oportunități de implicare și distracție pentru toate vârstele.
Music Lounge – spațiu dedicat pasionaților de muzică, indiferent de nivelul de experiență. Activitățile acestei zone susținute de BRD includ:
- Drum Camp: Lecții de tobe ghidate de un instructor Yamaha, unde 10 cursanți vor învăța să țină ritmul unor piese celebre;
- Lecții de Muzică: Maratoane de lecții scurte de pian și chitară, potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți, sub îndrumarea profesorilor de la Music Hub Cluj-Napoca;
- Testează echipamente audio: Participanții pot testa căști Hi-Fi Meze Audio și pick-upuri Audiotechnica;
- Jam Session: Seara, vor avea loc sesiuni de jam alături de Music Hub și artiștii din competiție.
Programul Music Lounge este între orele 14:00-21:00 vineri, iar în weekend între 12:00-21:00. Jam sessions vor avea loc în fiecare seară între 21:00-23:00.
Atelier de Pizza – în cadrul atelierului de pizza (Birra Moretti’s Italian Experience), participanții vor putea să trăiască o veritabilă experiență italiană. Sub îndrumarea bucătarului șef Radu Comșa de la echipa Pecorino, participanții vor învăța să prepare pizza de la zero. Programul atelierului este de vineri până duminică, între orele 14:00 și 22:15.
Vino să te încarci cu #EnergiePentruOrice! – PPC Romania aduce ateliere creative și de relaxare pentru toate vârstele, inclusiv lecții de dans african, circle dance și ateliere de ritm și tobe africane. Participarea se face pe bază de înscriere. Programul include ateliere pentru copii și demonstrații de dans și tobe africane.
Reciclează MEGA – partenerii de la Mega Image vin în parc cu două aparate de colectare ambalaje SGR care emit bonuri valabile în magazinele Mega din Cluj-Napoca. Aici se vor putea recicla produsele cumpărate în cadrul evenimentului.
Adventure Area – XIXO aduce o tiroliană spectaculoasă peste lac, oferind participanților o experiență plină de adrenalină. Înscrierile se fac pe baza achiziționării unui produs XIXO în cadrul festivalului. Programul este vineri între 14:00-21:30 și sâmbătă-duminică între 12:00-21:30.
Climbing Wall – participanții curajoși sunt invitați să-și testeze abilitățile la panoul de cățărare oferit de 8×8. Participarea se face pe baza completării unui formular în prealabil. Programul este vineri între 14:00-21:30 și sâmbătă-duminică între 12:00-21:30.
Vinyl Fair – târg de viniluri unde iubitorii de muzică old school vor putea găsi albume celebre de jazz și de la artiștii favoriți. La vinyl fair vor fi și MeloMelanj, Lazy Hour, LA vinil, Vinylcourt și VinVinil. Programul târgului este vineri între 14:00-23:00 și sâmbătă-duminică între 12:00-23:00. Zona este powered by Pepsi.
Play Area – La acest stand vizitatorii vor putea să se bucure de jocuri clasice și îndrăgite, cum ar fi: tenisul de masă și fotbalul de masă. Atmosfera competitivă și distractivă este garantată pentru toți participanții, fie că sunt jucători experimentați sau începători. Programul este de vineri între 14:00-21:30 și sâmbătă-duminică între 12:00-21:30. Zona este suținută de Digi.
Bucuria Gustului Împreună – Hochland organizează jocuri amuzante și provocatoare, menite să stimuleze creativitatea și spiritul de echipă al copiilor și al întregii familii. Programul este vineri între 15:00-21:00 și sâmbătă-duminică între 13:00-21:00.
LEGO Corner – standul LEGO este deschis atât pentru copii, cât și pentru adulți, oferind ocazia de a construi orice le trece prin minte, brick by brick. Programul este vineri între 14:00-20:00 și sâmbătă-duminică între 12:00-20:00.
Spațiul Creatorilor Iarmaroc – participanții care vor să achiziționeze obiecte unice, sunt așteptați în această zonă ce reunește peste 50 de artizani. Programul este vineri între 14:00-23:00 și sâmbătă-duminică între 12:00-23:00.
În cadrul evenimentului vor mai fi organizate ateliere creative pentru copii cu Urban Kiddo și un line-up gastronomic apetisant. În zona de drinks, participanții vor fi invitați și anul acesta să folosească pahare reutilizabile cu Jazz in the Park – acțiune organizată alături de Ză Kup.
În fiecare seară, după ultimul concert, distracția va continua cu Jam Sessions, la Colin’s Gastro Pub.
PREMIILE Jazz in the Park Competition 2024: Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival. Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anunțați duminică, la ora 21.00, pe scena principală. Juriul din acest an va fi format din: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.
- Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024 și invitația de a susține un concert în cadrul competiției în 2025 – premiu oferit de BRD – Groupe Société Générale
- Premiul 2: 3.000 euro – premiu oferit de Purcari
- Premiul 3: 1.000 euro – premiu oferit de platforma iabilet.ro
- Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro.
- Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro – premiu oferit de Meze Audio.
- Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro – premiu oferit de Audio-Technica.
- Premiul publicului: – 1.000 euro oferit de PPC.
PREMIUL PUBLICULUI. Fanii pot să voteze finalistul preferat
Cei care vor veni la Jazz in the Park Competition vor avea un cuvânt important de spus anul acesta. Ei vor putea vota, cu note de la 1 la 10, reprezentanția artiștilor finaliști. Pentru asta, fanii trebuie să vină la eveniment și să îi asculte live. După fiecare concert, pe ecranul scenei principale, va apărea un QR code care, accesat, va duce la formularul de vot pentru cei care tocmai au cântat. De asemenea, QR codes pot fi găsite în revista print a evenimentului care poate fi găsită în Parcul Central. Toți cei care și-au exprimat astfel votul vor intra automat în tragerea la sorți pentru premiul de fidelitate: un abonament dublu la Jazz in the Park Festival 2024 și două tricouri Jazz in the Park.
Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023
Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.
Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.
Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include două mari festivaluri organizate în Cluj-Napoca, precum și o expoziție muzicală:
Jazz in the Park Competition | Parcul Central “Simion Bărnuțiu” | 5-7 iulie
Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 30 august-1 septembrie
Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie.
Partener strategic: BRD – Groupe Société Générale
Parteneri principali:, Birra Moretti, Purcari.
Parteneri: Mega Image, DIGI, Pepsi, Hochland, Hell Ice Coffee, XIXO, 8X8, Aperol, Brico Dépôt, RMB Inter Auto, Iulius Mall, Olivo, Daisler Print House, Mobila Dalin, Eco Garden Center, Brick Depot, iabilet.ro, Energobit, Audio-Technica, Meze Audio.
Proiect finanțat de: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Național Cultural
Parteneri instituționali: Casino – Centru de Cultură Urbană, Europe Jazz Network, YOUROPE, Universitatea de Artă și Design.
Eveniment susținut de Ambasada Olandei.
Parteneri media: Euronews România, Rock FM, Ziarul Metropolis, Scena9, Suplimentul de Cultură, The Woman, TVR Cultural, TVR Cluj, Radio România Cluj, Kolozsvari Radio România, Ziua de Cluj, Cluj24, Visit Cluj.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.