Izolarea corespunzătoare a locuinţelor contribuie cu aproximativ 40-50% la reducerea consumului de energie termică per ansamblul clădirii
Conform reprezentanţilor Knauf Insulation, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială a materialelor izolante, elementele de construcţie care consumă un procent important din energia termică necesară încălzirii blocurilor neizolate din România sunt pereții exteriori, acoperișul și planșeul de peste subsol. Acestea cumulează o valoare de aproximativ 40-50% din consumul total de energie.
Astfel, în baza unui studiu efectuat pe o clădire de locuit multietajată (P+10E), s-a constatat că prin pereţii exteriori se pierde aproximativ 33% din energia termică totală consumată, prin acoperişul şi planşeul peste subsol neizolate se pierde aproximativ 11%, iar restul prin ferestre şi uşi. Aceste date, susținute și de studiile realizate de Ministerul Dezvoltării și al Lucrărilor Publice demonstrează necesitatea unui program de reabilitare energetică a imobilelor. Astfel, Ministerul Dezvoltării și al Lucrărilor Publice, împreună cu primăriile, vor susține parțial programul de izolare al blocurilor.
„Majoritatea proiectelor iniţiate de-a lungul timpului în România privind reabilitarea energetică a clădirilor au avut o soluţionare parţială, fapt care nu a generat un impact substanţial asupra reducerii gradului de dependenţă pentru energia termică al românilor. În aceste condiţii, considerăm că soluţia optimă pentru această piaţă ar fi demararea unor proiecte ample de reabilitare a blocurilor din România, utilizând în acest sens materiale izolante care să asigure cele mai bune rezultate în vederea reducerii consumului de energie. Momentan, ceea ce putem susţine în mod cert este faptul că izolarea corespunzătoare a locuinţelor contribuie cu aproximativ 40-50% la reducerea consumului de energie termică per ansamblul clădirii”, a declarat Adrian Garofeanu, director comercial al Knauf Insulation România.
La ora actuală, România este una dintre ţările europene care deţine cele mai multe clădiri cu izolare termică redusă faţă de media Uniunii Europene, având un potenţial foarte mare pentru demararea unor programe ample de reabilitare termică. Aceste programe au ca finalitate scăderea consumului de energie şi implicit a costurilor de întreţinere cu aproximativ 40-60% din valorile actuale, reducerea emisiilor poluante generate de consumul de energie şi nu în ultimul rând, îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi a confortului termic.
Knauf Insulation a intrat oficial pe piaţa construcţiilor din România în luna septembrie 2008. Pentru început, compania distribuie în România produse din vată de sticlă, vată bazaltică şi plăci din lemn-beton, utilizate pentru izolarea termică, fonică şi pentru protecţia la incendiu.
Anul acesta, primul an de activitate pe piaţa locală, Knauf Insulation estimează o cifră de afaceri de peste 7 milioane euro şi o cotă de piaţă de 13-15%. În 2009, izolarea locuințelor va rămâne un subiect de actualitate, chiar și în contextul economico-financiar de la sfârșitul acestui an și indiferent de modul în care acesta ar putea influența economia românească. Interesul populației pentru reducerea facturilor de întreținere prin reducerea consumului de energie, implicit prin izolarea optimă a locuințelor, este în creștere, susținând dezvoltarea pieței materialelor izolante.
{mosloadposition user10}