Izolarea fonică sau cea acustică reduce zgomotul din interior către exterior și invers, oferindu-ți un ambient liniștit. Acest procedeu estompează zgomotul din afară, fie provocat de vecini, țevi sau trafic, dacă stai lângă bulevard, dar reduce și sunetele din interiorul apartamentului sau camerei tale.
Vrei să izolezi fonic locuința? Ți-ai cumpărat un set electronic de tobe, vrei să creezi un studio, o sală de fitness homemade sau te-ai săturat să auzi tot ceea ce fac vecinii tăi? Iată 4 soluții eficiente prin care casa ta va fi izolată acustic întocmai așa cum îți dorești!
Izolează pereții și tavanul cu vată minerală bazaltică
Cea mai rapidă, eficientă și ușoară metodă prin care poți reduce zgomotul este prin izolarea pereților și tavanului cu vată minerală bazaltică. Aceasta oferă mai multe proprietăți acustice, în defavoarea celei de sticlă.
Vata bazaltică poate fi montată în spatele pereților și tavanului fals, așadar vei avea nevoie de diferite accesorii pentru gips carton, alături de plăcile în sine pentru ca încăperea sau apartamentul tău să estompeze sunetele nedorite.
Există, pentru un plus de izolare fonică, plăci acustice din gips carton, cu un preț ușor mai mare spre deosebire de cel convențional, însă mai bun din perspectiva reducerii sunetului.
Izolarea podelei
Asemeni tavanului și pereților, izolarea podelei este la fel de importantă în procesul de estompare al sunetului, în special al vibrațiilor produse de bas – ele fiind transmise către exterior sau interior prin colțurile încăperii și prin podea.
Poți adăuga sub pardoseală fie polistiren extrudat, fie vată minerală bazaltică. Cu cât materialele respective sunt mai dense, cu atât sunetul va ieși, respectiv intra, mai puțin în casă, însă grosimea acestora depinde și de posibilitățile oferite de apartament.
Alături de utilizarea materialelor de construcție poți pune pe întreaga podea un covor gros, acesta estompând ușor sunetul. Mai mult, de exemplu, dacă ai achiziționat un set de tobe electronic, atunci peste covorul deja așezat în încăpere achiziționează un preș special de tobe.
Cel din urmă va diminua impactul puternic ce apare de fiecare dată când calci pedalele de la toba mare sau cea de la stativul de fus. Același preș poate fi utilizat și pentru aparatele de fitness, precum banda de alergat.
Izolarea ferestrelor și ușilor
Dacă vrei să izolezi cât mai bune încăperile, atunci ai nevoie de geamuri termopan triplu stratificate. Acestea nu doar că-ți oferă confort termic, dar împiedică sunetul să circule.
În funcție de zgomotul pe care-l produci în locuință, respectiv cel care se aude din exterior, există termopan cu trei straturi de același dimensiuni, cu grosimi diferite – geamul din interior fiind mai lat decât cele exterioare sau există geamuri speciale pentru estomparea zgomotului, însă cele din urmă vor avea un preț mult mai mare.
De asemenea, cele mai bune uși pentru reducerea zgomotului sunt tot cele din termopan, însă făcute din geam, nu din material PVC; acesta neavând aceleași proprietăți fonoizolante precum sticla.
Mai mult, pentru un plus de protecție împotriva zgomotului, alege un prag de aluminiu în defavoarea celui de tip perie. Indiferent dacă schimbi ferestrele sau ușile, asigură-te că utilizezi spumă acustică pentru izolarea și etanșarea acestora.
Vopsea fonoabsorbantă
Dacă ești în căutarea unei soluții care să izoleze ușor, cu un grad minim, locuința ta, atunci poți renova pereții cu ajutorul unei vopsele fonoabsorbante sau fonoizolante. Aceasta poate absorbi până la 5-6 dB, în funcție de brandul ales, dar și de numărul de straturi aplicat pe pereți și tavan. Pentru o izolare bună a locuinței, este indicat să folosești vopseaua împreună cu celelalte metode.
Chiar dacă te confrunți cu vecini zgomotoși sau ești chiar tu cel care vrea să dea puțin mai tare muzica decât ar dori cei din apartamentele de pe palier, o izolare acustică realizată corespunzător te va scăpa de astfel de probleme! Ține minte că aceasta nu elimină complet zgomotul, ci estompează temeinic sunetele nedorite!