Astăzi, 16 decembrie, de la ora 10.00, în Aula Academiei Române, în cadrul festivităţii de decernare a premiilor Academiei Române pe anul 2008, lui Iulian Costache i s-a înmînat premiul „Lucian Blaga” pentru volumul Eminescu. Negocierea unei imagini, apărut la editura Cartea Românească, în colecţia „Critică şi istorie literară”.
Pentru acest volum, Iulian Costache a mai obţinut Premiul pentru debut al revistei România literară pentru anul 2008, Premiul pentru debut al revistei Observator cultural (2008), Premiul „Eminesciana” al Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău, ediţia 2008 şi Premiul Manuscriptum pentru debut (2008), precum şi o nominalizare la Marile Premii Prometheus – Opera Prima, 2008.
„În acest studiu, autorul reuşeşte o dublă performanţă: pe de o parte se achită de cerinţele erudiţiei eminescologice, cu pretenţiile ei de exhaustivitate, rigoare şi înscriere într-o tradiţie interpretativă; pe de altă parte, construieşte un discurs critic proaspăt, provocator, inventiv, independent de orice canon autoritar.
Tocmai acest balans între istoria literară, care sfidează amatorismul diletant, şi eseismul strălucitor, ofensiv cu tabieturile şi tabu-urile profesionalismului prăfuit, această joncţiune neobişnuită între meserie şi neastîmpăr creator, între cunoaştere şi expresivitate fac din cartea lui Iulian Costache o reuşită exemplară.・(Paul Cornea)
„Învăţat, fără a deveni pedant, cu o minte fină şi fertilă, Iulian Costache este reprezentativ, dacă nu pentru o categorie întreagă, măcar pentru un tip decărturar ajuns la maturitate de care cultura noastră are vitală nevoie.” (Livius Ciocârlie)
„Cartea lui Iulian Costache este o cercetare amplă, ambiţioasă şi provocatoare, ce ţine în egală măsură de istoria literară şi estetica receptării. Autorul demonstrează că, în analiza mitului Eminescu, trebuie să avem în vedere şi istoria receptării operei eminesciene. Cartea se citeşte cu permanent interes şi e plină de idei originale şi fertile.” (Alexandru Cǎlinescu)
„Sînt multe lucruri noi, de ansamblu şi de amănunt, cu privire la opere dintre cele mai bătute ale lui Eminescu, ceea ce constituie, în sine, un merit excepţional. Studiul este captivant intelectual, fără poncifele obişnuite (de la o vreme) cînd e vorba de Eminescu, o contribuţie ieşită din comun şi care merită cu prisosinţă a fi citită.” (Nicolae Manolescu)
Iulian Costache s-a născut la 25 iulie 1961. Este lector universitar în cadrul Facultăţii de Litere – Universitatea din Bucureşti. Susţine cursuri de literatură română modernă şi studii europene în cadrul departamentelor de profil ale aceleiaşi facultăţi. În anul 2003, obţine doctoratul cu distincţia Magna cum laude. Teza este coordonată de profesorul universitar Paul Cornea. La nominalizarea profesorului Nicolae Manolescu, i se oferă, în anul 2004, de către Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” şi Consiliul Municipal Botoşani, o bursă de cercetare post-doctorală. Publică în: Revista de Istorie şi Teorie Literară a Institutului „G. Călinescu”, Viaţa Românească, Contemporanul, Ateneu, Tomis.