Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Istorie si scoici, cu Moculescu, la „Politica si delicateturi”

Compozitorul Horia Moculescu este invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia din 30 noiembrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, difuzată de la ora 15.00.

Ultima zi a lunii noiembrie aduce pentru telespectatorii TVR 1 un regal culinar şi artistic la emisiunea Politică şi delicateţuri. Pregătit cu scoici proaspete din Marea Neagră, Mircea Dinescu îl aşteptă în bucătărie pe compozitorul Horia Moculescu, alături de care prepară un prânz copios. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

„Am făcut rost de nişte scoici din Marea Neargă şi, din patriotism local, am zis: ia să le gătesc!”, motivează Mircea Dinescu alegerea acestui fel de mâncare, pe care îl defineşte cu umor drept „primul pas spre călugărie”, scoicile şi fructele de mare fiind considerate, în anumite lăcaşuri de cult, drept produse de post. Însoţite de legume şi înecate în vin sec de la Cetate, scoicile sunt gata repede, iar Dinescu, ajutat de invitatul său, se apucă de o salată Vinaigrette, care, deşi are o denumire franţuzească, este de provenienţă… rusă. Salata este recomandată mai ales după petreceri sau în noaptea de Revelion, spre dimineaţă. Cei doi taie cu minuţiozitate ceapă, cartofi şi morcovi fierţi, sfeclă coaptă şi un măr, le „blagoslovesc" cu ulei de măsline, oţet balsamic şi condimente, iar la final pun ingredientul cheie, care face ca salata să fie un adevărat „medicament" pentru petrecăreţi, varza murată.

Iar dacă în timp ce gătesc cei doi masterchefi savurează câte un pahar de vin alb, în cramă, unde merg pentru a gusta din bucate, îi însoţeşte o damigeană aburindă de rose. Aflaţi pentru prima dată faţă în faţă cu un muzician celebru, membrii tarafului condus de George Strugurel sunt supuşi de către Moculescu la un adevărat examen, acesta cerându-le să-i cânte piese din registre diferite, de la jazz şi muzică franţuzească până la celebra „Mă dusei să trec la Olt”. La final compozitorul se declară satisfăcut de prestaţia lăutarilor, la adresa cărora are numai cuvinte de laudă: „o mare calitate a unui muzicant e să fie lăutar”.

Discuţia dintre Dinescu şi invitatul său este plină de farmec, o incursiune emoţionantă în trecut, condimentată, pe ici pe colo, cu istorii anuzante din vremurile de dinainte de ’89. Impresionat de povestea de viaţă a invitatului său şi răsfoind cartea de memorii pe care acesta i-o dăruieşte, Mircea Dinescu spune despre musafirul lui din 30 noiembrie că este „un om foarte fin, cu un simţ al istoriei nuanţat“.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Bucuresti, 28.11.2014
{mosloadposition user9}
By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.