Honore de Balzac
Editura Aldo Press – Colectia Solaris
"Evenimentele nu sunt niciodata absolute, rezultatele lor depind in intregime de indivizi: nenorocirea este o trambulina pentru geniu, o cristelnita pentru crestin, o comoara pentru omul priceput si o prapastie pentru cei slabi." (p.25)
Acesta este unul dintre multele citate care sunt sigura ca va vor retine atentia in aceasta carte: Istoria maririi si decaderii lui Cesar Birrotteau scrisa inconfundabil de Honore de Balzac.
Si daca tot spunem mereu ca roata se invarte, iata o lucrare despre suisurile si coborasurile vietii. Despre momentele in care este bine sa te opresti. Despre buna-credinta si oameni care nu vor decat sa te insele. Despre bun simt si invidie. Despre dragoste si puterea acesteia. Despre coloana vertebrala si umilinta.
„Orice existenta are apogeul sau, perioada in care cauzele care actioneaza sunt in raport exact cu rezultatele. Aceasta amiaza a vietii, cand fortele vii se echilibreaza si se manifesta in toata stralucirea lor, este comuna nu numai fiintelor organizate, ci si oraselor, natiunilor, ideilor, institutiilor, negoturilor, intreprinderilor care, asemenea neamurilor nobile si dinastiilor, se nasc, se inalta si cad. Dar de unde vine rigoarea cu care aceasta tema a cresterii si a descresterii se aplica la tot ce se organizeaza pe pamant? Caci si moartea cunoaste , in perioadele cand bantuie vreun flagel, progresul, incetinirea, recrudescenta si potolirea. Insusi globul nostru nu-i, poate, decat o racheta ceva mai durabila ca celelalte. Istoria, repetand cauzele maririi si decaderii a tot ce a existat pe pamant, ar putea da de veste omului cand trebuie sa se opreasca din operatiile sale; dar nici cuceritorii, nici actorii, nici femeile, nici autorii nu-i asculta vocea salutara.” (pp. 54-55)
„Unii moralisti cred ca dragostea este pasiunea cea mai involuntara, cea mai dezinteresata, cea mai putin calculata din toate, afara doar de dragostea materna. Aceasta parere e o eroare grosolana. Chiar daca majoritatea oamenilor nu cunosc motivele care-i fac sa iubeasca, nu-i mai putin adevarat ca orice simpatie fizica sau morala e bazata pe calcule facute de inteligenta, de sentiment sau de instinct. Dragostea este o pasiune adanc egoista, iar cine spune egoism spune calcul profund.” (pp. 113-114)
O carte foarte frumoasa, aparuta in editie de lux, cu coperte cartonate. O care care invita la lectura.
Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana@prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user10}