de Tudor Caranfil, inclusa in selecta lista a „Celor mai bune carti de film din lume”
Proiectul editorial Vîrstele peliculei, lansat de criticul de film Tudor Caranfil şi publicat de Editura Polirom într-o a doua ediţie adnotată şi adăugită (sub titlul Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei), a fost inclus în lista „Celor mai bune cărţi de film”. Aceasta cuprinde 112 cărţi din 27 de ţări şi a fost realizată de un juriu internaţional independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA) şi beneficiază de sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).
„The Best Books on Film” este un instrument de lucru al criticii de film adresat industriei editoriale. PFA şi FIPRESCI urmăresc să impună în colecţiile de cinema ale editurilor acele cărţi considerate esenţiale de breaslă.
Este pentru prima dată de la iniţierea conceptului (în 2008) cînd un autor român pătrunde în selecta listă. Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924) este prezentată drept „o incursiune inedită în istoria cinematografului. Un studiu neconvenţional ce cuprinde 20 de capitole dedicate tot atîtor capodopere”. Autorii broşurii mai notează că Tudor Caranfil dedică un spaţiu amplu lung-metrajului Independenţa României din 1912.
Această a treia listă a „Celor mai bune cărţi de film” cuprinde descrierea a 44 de cărţi din ţări precum: Argentina, Austria, Brazilia, Columbia, Cuba, Franţa, Germania, India, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Spania şi România.
Primul volum al Istoriei cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei a apărut în 2009 în colecţia „Cinema” a editurii Polirom şi este la o a doua ediţie adnotată şi adăugită. Pînă în acest moment patru volume au fost deja publicate:
· Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924)
· Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „Ultimul dintre oameni” la „Don Juan” (1924-1927)
· Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „Cîntăreţul de jazz” la „Luminile oraşului” (1927‑1931)
· Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „A noastră-i libertatea” la „Pe aripile vîntului” (1931-1939).
Ultimul volum al Istoriei în capodopere. Vîrstele peliculei este programat să apară la începutul anului 2012.
Tudor Caranfil (n. 1931, Galaţi), absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti în 1957, este critic şi istoric de film, realizator de emisiuni TV. În anii ’60 a iniţiat „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii române. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), F.W. Murnau (1968), Romanul unui film: „Cetăţeanul Kane” (1978; ediţia a II‑a, 2008), În căutarea filmului pierdut (1988), Dicţionar de filme româneşti (2002; ediţia a II‑a, 2004), Dicţionar universal de filme (2002; ediţia a II‑a, 2003; ediţia a III‑a, 2008), Pe aripile vîntului (2003).
Polish Filmmaker Association este cea mai mare organizaţie profesională de cineaşti din Polonia. Asociaţia promovează filmul atît în interiorul graniţelor, cît şi în străinătate, încurajează tinerii regizori şi finanţează filme de debut.
FIPRESCI a fost fondată în 1930 şi are sediul central în Bruxelles. Membrii Federaţiei sunt asociaţii naţionale ale criticilor şi jurnaliştilor de film. Este cea mai importantă organizaţie de acest gen din lume şi acordă prestigioase premii la Veneţia şi la Cannes.