Irina Pacurariu (realizator TVR) a devenit cel de-al optulea ambasador al voluntariatului desemnat de Federatia VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania, alaturi de Raed Arafat, Margareta Paslaru, Calin Goia, Marius Manole, Valeria Racila Van Groningen, Zoli Toth si Damian Draghici.
Voluntariatul pentru Irina incepe cu o frumoasa poveste despre prima campanie sociala pe care a derulat-o. Este vorba de o studenta stralucita, Codrina, prima persoana in scaun cu rotile care a vrut sa urmeze cursurile de zi ale unei universitati din Romania. Inspirata de povestea ei, Irina a derulat o campanie sociala. Demersul s-a soldat cu instalarea de planuri inclinate la intrari si cu obtinerea unei flexibilitati in ceea ce priveste orarul si distributia salilor, ca orele sa fie programate mai cu seama in amfiteatre de la parter. Codrina este acum in SUA, a terminat un doctorat si a devenit ea insasi profesor.
Una din cele mai reusite campanii ale Irinei a fost "Marti, joi, sambata", un documentar despre 3 femei care treceau in fiecare din aceste zile prin calvarul dializei. Campania i-a adus premiul „Jurnalistul Anului” si a facut presiune la autoritati pentru urgentarea deciziilor de a deschide centre de dializa in cadrul tuturor spitalelor judetene.
Irina Pacurariu, despre noul ei rol de Ambasador al Voluntariatului in Romania:
„Am fost onorata de propunere si sper ca ea a fost justificata de micile gesturi de solidaritate sau bunavointa pe care le-am avut pentru anumite cauze. Imi pastrez idealismul si inca mai cred ca fiecare dintre noi are ceva bun de oferit. Faptul ca unii dintre noi am avut sansa de a cunoaste mai multe istorii de viata sau de a strabate mai multe teritorii este un privilegiu. Este o datorie sa incerci sa transformi aceste experiente in gesturi de bunavointa pentru cei care au nevoie si sper sa reusesc sa intorc acest mare dar pe care l-am primit viitoarelor mele cauze sau prieteni.”
Federatia VOLUM: In viziunea ta, acum ar trebui sa se pozitioneze Voluntariatul in Romania? Cum invatam romanii sa se implice mai mult?
„Facand, fiecare dintre noi, ceea ce asteptam sa faca altii. Cred in puterea exemplului personal si nu in discursuri mobilizatoare, sau in sloganuri prinse in calupuri publicitare.”
Federatia VOLUM: Faci acum parte din echipa de Ambasadori ai Voluntariatului alaturi de alte 7 personalitati din Romania care se implica in domeniu, si sprijina ONG-urile prin diferite activitati si mai ales cu imaginea lor publica. Ce te-a determinat sa accepti aceasta provocare, si ce iti planuri de viitor ai din postura asta?
„Am fost onorata de propunere si sper ca ea a fost justificata de micile gesturi de solidaritate sau bunavointa pe care le-am avut pentru anumite cauze. Prefer inca sa nu vorbesc despre ceea ce am facut sau am acum pe agenda, ii las pe altii care sa povesteasca despre eventualele efecte:)) Ce sa zic? Imi pastrez idealismul si inca mai cred ca fiecare dintre noi are ceva bun de oferit. Faptul ca unii dintre noi am avut sansa de a cunoaste mai multe istorii de viata sau de a strabate mai multe teritorii este un privilegiu. Este o datorie sa incerci sa transformi aceste experiente in gesturi de bunavointa pentru cei care au nevoie si sper sa reusesc sa intorc acest mare dar pe care l-am primit viitoarelor mele cauze sau prieteni.
Avem inca multe de schimbat, iar pentru mine prioritare sunt acum temele legate de educatie si sanse egale pentru tinerii talentati si fara posibilitati. Romania are nevoie de sutele de tineri valorosi care s-au pregatit in cele mai bune scoli din lume, cred ca incercarea de a convinge pe cat mai multi sa se intoarca este vitala pentru o natiune pentru care esecul este o boala cronica.
In rest, campaniile aflate la orizont au ca personaje copii, si comunitatile izolate. De curand am fost invitata sa fiu nasa fundatiei umanitare The Open Network activa mai ales in zone rurale din Romania. Este felul in care importam o traditie flamanda si sper ca impreuna cu Philipe Beke, ambasadorul Belgiei la Bucuresti, nasul fundatiei, sa transformam aceasta reverenta in responsabilitate.”
Irina Pacurariu a fost prezentator al Galei Nationale a Voluntarilor editia 2011 alaturi de Mihai Sturzu (HI-Q), si al editiei din 2012 impreuna cu Dragos Dehelean (CEO responsabilitatesociala.ro), competitie organizata de Federatia VOLUM.
Federatia VOLUM sprijina dezvoltarea voluntariatului in Romania si are in prezent 48 de organizatii membre la nivel national. Infiintata in 2010, federatia are rol de asociatie umbrela in domeniul voluntariatului, facilitand dialogul si actiunea comuna a tuturor factorilor interesati de miscarea de voluntariat din Romania. Federatia VOLUM este organizatia initiatoare a principalului eveniment national de recunoastere a meritelor voluntarilor din Romania: Gala Nationala a Voluntarilor.