Galeria ArtXpert, Str Putul lui Zamfir 45-47, Bucuresti
In perioada 11Aprilie-11 Mai 2013 Irina Maria Iliescu expune gravura-obiect “Amintiri din Babel”.
Turnul Babel / scurt istoric / Conform textului Bibliei, legenda Turnului Babel ne spune că , după Potop , urmaşii lui Noe vorbeau toţi aceeaşi limba. După ce au găsit un spaţiu convenabil, au decis să constuiască o cetate şi un turn înalt până la ceruri, cu scopul de a-şi face un nume, şi de a nu fi împrăştiaţi pe toata suprafaţa pământului. Văzând Dumnezeu că oamenii făceau ce şi-au propus, a decis să ii oprească si astfel le-a incurcat limbile pentru a le intrerupe comunicarea. Asa oamenii au abandonat cetatea şi s-au raspăndit în toată lumea.
Metafora Babilonul: precum în timpurile Babilonului, când toţi oamenii vorbeau aceeaşi limbă şi erau uniţi de acelaşi scop , aşa se caută şi astăzi o unificare a statelor lumii, avand ca singură limbă comerţul, economia, moneda. Principiul globalizării constă în eliminarea graniţelor între ţări pentru a facilita circulaţia banilor şi schimbul de produse. Astfel , în timp, se creaza o societate axată numai pe câştig, şi lumea se împarte în două categorii: producători şi consumatori.
Descrierea Lucrarii: Ideile menţionate anterior sunt ilustrate sub forma de gravură-obiect. Lucrarea constă într-o serie de cuburi din lemn gravate care formează împreună o construcţie asemanatoare unui turn. Cuburi ,cu latura de 7 cm, (100 la numar), au pe laturi gravate portrete, toate diferite, creând o cât mai mare diversitate a expresiilor si tipologiilor feţelor. Irina Iliescu a ales xilogravura ca mijloc de expresie pentru că este una din cele mai vechi tehnici de gravură, una din cele mai simple şi mai accesibile. Această accesibilitate, care a facut posibilă poziţionarea ei încă de la început în rândul artelor majore, a încurajat deasemeni folosirea ei ca o formă amatorească si elementară de meşteşug. Ca rezultat reputaţia xilogravurii a avut de suferit intr-o anumita masură: calităţile brute si directe care se ivesc în mod natural in cadrul tehnicii au fost de multe ori văzute ca lipsite de fineţe sau sărăcite de expresie.
Portretele , care reprezintă oameni din diverse culturi si ţări, gravate pe cuburi, au fiecare valoare de sine stătătoare, chiar dacă expuse impreună, işi pierd din individualitate, intenţia fiind ca, prin punerea la un loc a tuturor culturilor, se pot trece cu vederea sau chiar pierde tradiţii şi valori culturale care ar merita să fie cercetate mai amănunţit. Acesta reprezintă în mod evident un dezavantaj al globalizarii.
Fiind in acelaşi timp si obiecte de expus şi gravuri si avand posibilitatea de a imprima cu aceste cuburi, lucru care din nou permite crearea a unui număr nelimitat de compozitii folosing aceleaşi elemente, „Amintiri din Babel” sugereaza clar repetiţia istoriei. Fiecare nouă generaţie trăieşte cu impresia că este radical schimbată faţă de generaţiile anterioare, iar acest fapt este parţial adevărat. Indiferent cat de mult evoluează omul in materie de cunoştiinţe despre lumea fizică, in materie de comportament urmează aceleaşi tipare repetate de generaţie după generaţie. Cumva, în ciuda contextelor politice, economice sau culturale oamenii ajung să folosească aceleaşi structuri de gandire, şi în ciuda diferenţelor, ajung sa ridice impreună aceleaşi construcţii.