O nouă ediţie „Clasicii repovestiţi. Ateliere de lectură pentru copii isteţi” va avea loc duminică, 24 martie, începând cu ora 11.00, la Librăria Cărtureşti din cadrul AFI Palace Cotroceni. Cu această ocazie, copiii vor putea citi şi discuta cartea „Odiseea. Repovestire după epopeea lui Homer” alături de actriţa Ioana Blaj, în cadrul proiectului de promovare a lecturii iniţiat de Curtea Veche Publishing şi sprijinit de Librăriile Cărtureşti.
Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu – o serie de ateliere organizate timp de patru luni în şase oraşe importante ale ţării (Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara) cu scopul de a face lectura atractivă pentru cei mici şi de a atrage atenţia asupra importanţei adaptării textelor la capacitatea lor de înţelegere.
Atelierele se adresează în principal copiilor cu vârste între 8 şi 11 ani şi fac cunoscute operele clasice repovestite pe înţelesul copiilor şi grupate în colecţia „Cărţile copilăriei” la Curtea Veche Publishing. Proiectul a ajuns la cea de-a doua luna de desfăşurare, iar povestea lunii martie este „Odiseea”. Astfel, cei mici vor afla despre peripeţiile eroului Ulise, care înfrânge în luptă Ciclopul mâncător de oameni, respinge vraja fermecătoarei Circe, călătoreşte în lumea întunecată a lui Hades, supravieţuieşte după ce ascultă cântecul vrăjit al sirenelor şi scapă din ghearele furiosului zeu al mării, Poseidon.
Durata unui atelier este de o oră şi jumătate. Participarea se face pe bază de înscriere la Librărille Cărtureşti (pentru Bucureşti, alexandru.stirbu@carturesti.ro) iar la un atelier se pot înscrie maxim 20 de copii. În taxa de intrare de 30 lei/copil+părinte vor fi incluse volumul pe baza căruia se ţine atelierul şi o diplomă de participare. Programul complet al atelierelor, precum şi adresele librăriilor unde vor avea loc, pot fi găsite pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro.
Duminică, 24 martie, invitata atelierului va fi actiriţa Ioana Blaj. Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Ioana Blaj este cunoscută publicului datorită rolurilor sale în piese de teatru precum “Asta-i tinereţea noastră”, „Pescăruşul” şi „Autobahn”, dar şi prin apariţiile sale în noua generaţie de filme şi scurtmetraje româneşti („Marţi, după Crăciun”, „Bric-Brac”, „Down the rabbit hole” etc). Ioana Blaj este o prezenţă proaspătă pe scena actoriei bucureştene, reprezentativă pentru o nouă generaţie şi determinată să se implice în proiecte de mentorship pentru tineri. Astfel, actriţa este o alegere firească pentru atelierele de lectură „Clasicii Repovestiţi” organizate de Curtea Veche.
Pregătirea viitoarelor generaţii de cititori
Curtea Veche Publishing a lansat, în anul 2012, o colecţie pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor. Colecţia „Cărţile copilăriei” include repovestiri după volume consacrate din literatura universală, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.
Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelerea textelor, dar şi lipsa programelor de lectură.
Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: „Marile speranţe”, „Omul cu masca de fier”, „Black Beauty”, „Cocoşatul de la Notre-Dame”, „Odiseea”, iar în perioada următoare vor apărea „Cei trei muschetari”, „Peter Pan”, „Alice în Ţara Minunilor”, „Sherlock Holmes” etc.
Atelierele de lectură „Clasicii repovestiţi” îşi propun implicarea copiilor în activităţi care dezvoltă gândirea critică şi abilităţile de argumentare prin discutarea şi interpretarea operelor literare citite în cadrul atelierelor. Atelierele îndeamnă la interactivitate, scopul fiind ca cei mici să ia contact cu o abordare neconvenţională a cărţilor, care să-i încurajeze să le citească integral acasă. În plus, doreşte să familiarizeze copiii cu opere consacrate ale literaturii universale care nu sunt incluse în programa şcolară.
Atelierele lunii martie – „Odiseea”
ARAD
Vineri, 22 martie, ora 17.00, atelier susţinut de Giorgiana Elena Popan, la Cărturești Arad – Atrium Center, str. Aurel Vlaicu, nr. 10 – 12, Atrium Center.
Înscrieri : mgr_arad@carturesti.ro.
BUCUREȘTI
Duminică, 10 martie, ora 11.00, atelier susţinut de Paul Ipate.
Duminică, 24 martie, ora 11.00, atelier susţinut de Ioana Blaj.
Cărtureşti AFI, AFI Palace Cotroceni, B-dul Vasile Milea nr. 4, Sector 6.
Înscrieri: alexandru.stirbu@carturesti.ro.
CLUJ-NAPOCA
Sâmbătă, 30 martie, ora 11.30, atelier susţinut de Rodica Tulbure, la Librăria Cărtureşti Iulius Mall, str. Al. Vaida-Voievod nr. 53 – 55, Iulius Mall, parter.
Înscrieri: carturesti.mihaimateiu@gmail.com.
CONSTANȚA
Sâmbătă, 30 martie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, blvd. Al. Lapusneanu, nr. 116C, City Park Mall, parter.
Înscrieri: manager_ctm@carturesti.ro.
IAȘI
Sâmbătă, 30 martie, ora 12.00, atelier susţinut de Teatrul de buzunar la Librăria Cărureşti Palas, Palas Mall, str. Stefan cel Mare şi Sfant, nr. 1 A.
Înscrieri: cart_iasi_palas@carturesti.ro,0734.55.44.39.
TIMIȘOARA
Sâmbătă, 30 martie, ora 11.00, Llibrăria Cărtureşti Mercy, str Mercy nr. 7.
Înscrieri: dianapetrut@gmail.com.