De la așa-numita criză a ”căminelor groazei” din Orașul Voluntari a trecut aproape un an și jumătate, iar situațiile semnalate atunci, deși o nouă legislație a intrat recent în vigoare, au continuat să se repete periodic în diverse zone din România. Simpla încărcare administrativ-procedurală prin birocrație suplimentară se dovedește că nu a reușit să soluționeze în profunzime problemele constatate frecvent, inclusiv prin intermediul anchetelor societății civile / mass-media.
În mod concret, așa cum ambiționau jaloanele din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), stabilit împreună cu Comisia Europeană, poveștile de succes, ca și bunele practici din sistemele altor State Membre UE ar fi urmat să fie în mod creativ și palpabil transpuse în procesul de implementare adecvată a acestor reforme ce vizează toate categoriile grupurilor vulnerabile beneficiare de serviciile social-medicale.
Încă deja cu un an în urmă, prin parteneriatul stabilit între Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (fondată în 2012) și Asociația de Dezvoltare Durabilă și Intercomunitară ”Maria de Mangop”, în temeiul experienței în domeniul ocrotirii social-medicale și a altor zone conexe dedicate dezvoltării locale și intercomunitare, Partenerii Instituționali au demarat un proiect inedit prin crearea Centrul de Consiliere și Sprijin pentru furnizarea serviciilor comunitare integrate. Acesta și-a propus și continuă să acționeze și în prezent în beneficiul grupurilor sociale vulnerabile prin două componente-cheie și anume: consilierea furnizorilor și partenerilor acestora în domeniul serviciilor social-medicale, conform modelului inovativ la nivel european; încurajare organizațiilor implicate spre a trece în mod efectiv la modelul recomandat prin lege, de tip non-profit, care să se poată dezvolta doar prin strânsa cooperare cu APL – primăriile, consiliile locale și județene, precum și cu deținătorii de interese și organizațiile filantropice active la nivel comunitar, în special cu EURODIACONIA, rețeaua ONG europeană care furnizează servicii sociale și de îngrijiri medicale și pledează pentru mai multă justiție socială.
Venind cât mai aproape de nevoile de la bază, în special ale furnizorilor, cât și ale beneficiarilor actuali / potențiali de asistență social-medicală integrată, inițiatorii acestui proiect național se mobilizează în mod practic pe trei paliere de acțiune:
1. Transformarea cât mai prietenoasă a stilului de oferire a serviciilor specifice asistenței social-medicale și psihologice, potrivit modelelor holistic-integrative ale bunelor practici în regim inter-generațional.
2. Realizarea unei echilibrări fericite între ponderea acordată îngrijirilor de tip medical cu practicile referitoare la aspectele locuirii, petrecerii timpului liber, lărgirea accesului la tipuri tot mai diversificate de activități și de servicii.
3. Inițierea și derularea acelor parteneriate și proiecte public-private care să cultive și să antreneze competențele și abilitățile în special ale copiilor, adolescenților și tinerilor, indiferent de mediul social mai puțin favorabil din care provin.
În urma Campaniei Naționale de conștientizare/strângere de fonduri, atragere și încheiere de parteneriate, Centrul de Consiliere și Sprijin pentru furnizarea serviciilor comunitare integrate stă la dispoziția tuturor instituțiilor și persoanelor motivate să facă această Schimbare în Bine cu o întreagă gamă de beneficii-cheie precum: primirea de informații exclusive și soluții recomandate; conectarea ghidată prin Networking Hub ca integrator al nevoilor / solicitărilor beneficiarilor cu oferta furnizorilor; inițierea practică a organizațiilor furnizoare în acordarea diverselor tipuri de îngrijiri și rezolvarea nevoilor personalizate ale grupurilor beneficiare; promovarea exemplelor pozitive / învățămintelor extrase în zona practicilor în domeniu; oportunități de promovare prin evenimente, competiții, schimburi de experiențe și bune practici.
În scopul edificării depline a celor implicați în acest proces transformativ, liderii și practicienii în domeniile subsumate implementării actualelor reforme legislative pot consulta siteul: https://ocrotiresociala.eu/centru-sprijin-servicii-integrate-mariademangop/
Parteneri Asociați și suporteri ai CIO-SUERD ”Jean Bart”: Agenția Națională de Presă AGERPRES; Radio România Actualități, Agenția RADOR, Project-E.ro, PRwave.ro, Buletin Dunărean.