Charles Schwab
Editura ACT și Politon
Unii oameni marchează domeniul în care activează, inovând și lăsând în urma modele care funcționează. Este și cazul lui Charles Schwab, fondatorul companiei de brokeraj Charles Schwab Corporation, companie care a ajuns să aibă după numai trei ani 13 sucursale și 250 de angajați, iar în prezent valorează peste 11 miliarde de dolari.
„Am fondat Schwab pentru a ajuta investitorii autonomi să efectueze tranzacții ieftine, fără supravegherea unui broker plătit la comision. Asta însemna, probabil, 5% din piață – investitori independenți și informați în domeniu. Ceilalți 95% aveau nevoie de asistență pe diferite niveluri și așa au apărut consultanții financiari. Noi ne-am dorit o abordare complet diferită de Wall Street. Consultanții noștri financiari nu percepeau comisioane, erau salariați. Primeau bonusuri în funcție de numărul de clienți și active pe care îl gestionau. Nu aveau nimic de-a face cu producerea de comisioane.”
Investit: Cum am schimbat din temelii sectorul investițiilor este o lucrare care le oferă cititorilor posibilitatea de a descoperi mai multe despre lumea a investițiilor. Este o carte despre succes, despre drumul către succes, dar și despre ce să faci odată ce ai ajuns în vârf pentru a te menține acolo și chiar pentru a crește în continuare.
Iată câteva lecții/constatări incluse în volum:
“Ca antreprenor, încerci o mulțime de lucruri. Înveți din mers. Și, câteodată, găsești ceva care funcționează și care nu era planificat.
Câteodată, o idee strălucită cu un rezultat prost este cea care te readuce pe drumul cel bun.
Uneori, secretul este să exploatezi la maximum nevoile și să nu ratezi ocaziile atunci când ți se ivesc în cale.
Dacă am învățat un lucru după atâția ani de afaceri, acesta este că nu puteam ști niciodată cum va evolua piața a doua zi.
Există o sumedenie de motive pentru care trebuie să acționezi repede și cu îndrăzneală. Cred că acesta este punctul în care se poticnesc multe companii mari. Se blochează în rutină și se pierd în ceață sau încearcă să se transforme și nu reușesc.
Nu este ușor să investești cu succes, asta e concluzia. Implică într-o măsură prea mare emoțiile, încrederea în sine și orgoliul.”
Prima parte a cărții prezintă copilăria omului de afaceri și primele slujbe pe care le-a avut, precum și lecțiile pe care le-a învățat lucrând în diferite locuri. Aflăm despre debutul în antreprenoriat și despre lansarea firmei sale de brokeraj.
Secretul succesului lui Charles Schwab: „Tot ce trebuia să fac era să lansez serviciul de brokeraj cu comisioane reduse și apoi să ofer cele mai bune servicii de relații cu clienții posibile. Această idee simplă a stat la baza a mii de decizii pe care le-am luat în anii următori – decizii care m-au ajutat să mă deosebesc de restul firmelor de brokeraj cu discount, recent apărute, ca de exemplu: să-mi public poza în reclamele din ziar, să-mi formez o rețea de sucursale, să deschid centre de apel și să preiau comenzi, fără comision, 24 de ore pe zi.”.
Partea a doua prezintă evoluția companiei sale și oferă o privire de ansamblu asupra inovației aduse în lumea brokerajului de Charles Schwab. Schimbările prin care a trecut firma – și antreprenorul – sunt prezentate succint și oferă lecții tuturor oamenilor de afaceri, nu doar celor din domeniul financiar.
Cea de-a treia parte oferă informații despre urcușuri si coborâșuri, despre praguri atinse și nevoia de a le depăși, iar partea a patra accentuează nevoia de adaptare pentru a putea merge mai departe, pentru a avea succes permanent și a te menține în vârf o dată ce ai ajuns acolo.
Testul timpului este titlul ultimei părți și arată ce schimbări s-au produs în viața lui Charles Schwab, ce oportunități au apărut, cum a lăsat firma cu un nou președinte și director general.
O lecție importantă este “Totul ține de învățare și creștere.”
Investit: Cum am schimbat din temelii sectorul investițiilor este o carte recomandată celor care vor să devină antreprenori pentru toate lecțiile de business și financiare ce pot fi luate din carte, despre companii, creșterea lor, adaptare chiar și în situații de criză, dar și celor care lucrează în domeniul financiar și care își pot găsi inspirația de a lansa, poate, modele noi în domeniu.