“Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”
Colegiul Medicilor Veterinari din România, cea mai importantă organizaţie profesională în domeniul medicinei veterinare, desfăşoară din octombrie 2010 proiectul european „Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară”. Obiectivul proiectului este realizarea unei platforme on-line privind noile metode de organizare flexibilă a muncii în profesia de medic veterinar.
Proiectul se integrează în contextul liniilor directoare integrării europene şi de ocupare a forţei de muncă respectând prevederile Strategiei de la Lisabona pentru asigurarea adaptabilităţii angajaţilor la noi tehnologii şi soluţii organizaţionale şi de ocupare, generând, în final, locuri de muncă şi modele de ocupare mai bune. Proiectul e integrat în POS DRU – egalitatea de şanse – inovaţie şi TIC.
Proiectul ’’Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară’’ a debutat pe 1 octombrie în coordonarea Colegiul Medicilor Veterinari din Romania, care îl va derula în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, prin Facultatea de Medicină Veterinară şi SIVECO România S.A. pe o perioadă de 36 de luni.
Printre obiectivele acestui proiect menţionăm:
· creşterea responsabilităţii şi autorităţii participanţilor în îndeplinirea îndatoririlor
profesionale
· respectarea normelor legale în vigoare pentru asigurarea sănătaţii animalelor, a sănătăţii publice, a protecţiei consumatorului şi a mediului înconjurator si a păstrării echilibrului ecologic.
· atingerea liniilor directoare integrate europene microeconomice si de ocupare a forţei de muncă.
Proiectul ’’Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară’’ vizează crearea unui serviciu on-line integrat, de agregare a obiectivelor ”dezvoltarea sistemului de formare continuă” şi “asigurarea calităţii în formare” pentru practica medical veterinară prin pregătiri profesionale actualizate, de calitate şi racordate la evoluţiile europene ale domeniului către medicii veterinari.
Proiectul ’’Perfecţionarea resurselor umane din medicina veterinară’’ este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, pentru dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei si învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţa a muncii modernă şi flexibilă.
Proiectul vizează crearea a două servicii specifice, care vor fi aplicate în cadrul ramurei medicină veterinară, pentru implementarea activităţii de furnizor de programe profesionale (iniţiere în TIC şi perfecţionare în arii tematice specifice) şi respectării reglementărilor europene şi internaţionale a profesiei de medic veterinar în prezervarea stării de sănătate a populaţiei prin controlul sănătăţii animalelor.
Grupul ţintă este format din 1000 de medici cu practică privată sau publică, din toate regiunile ţării. Valoarea nerambursabilă a proiectului se ridică la 10.232.935 lei din care contribuţia bugetului naţional este de 1.534.940,25 lei.
Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară este una din cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară, cu o vechime de 157 ani ce oferă şi programe de învăţământ în domeniul medicinei veterinare. Se va implica în organizarea logistică şi în desfăşurarea subactivităţii de diseminare şi promovare a metodelor de organizare flexibilă a activităţii în profesia veterinară, în armonizarea tematicilor, în realizarea materialelor suport pentru programe, în acreditarea programelor şi furnizarea acestora către grupurile ţintă.
Cu o experienţă bogată în proiecte finanţate prin POSDRU, SIVECO devine partener în campania de promovare a flexibilităţii de ocupare în profesia veterinară, în realizare programelor de perfecţionare profesională în noile tehnologii aplicate în domeniul medical veterinar. Astfel, SIVECO va menţine o relaţie permanentă cu formatorii, în scopul păstrării aplicaţiilor multimedia cât mai apropiate de scopul didactic.
Prin acest proiect, pentru exercitarea profesiei liberare de medic veterinar se va porni de la un studiu pe bază de chestionar aplicat on-line prin care se vor identifica nevoile organizării flexibile a muncii. Acest studiu işi propune să identifice opiniile şi nevoile acestei profesii în ideea de a face propuneri pentru modificarea legislatiei pentru a-i da un plus de flexibilitate şi totodată, pentru a o eficientiza. Vor fi invitaţi să participe atât medici veterinari cu practică autonomă, cât şi studenţi la Medicină veterinară sau medici angajaţi.
Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMV) este cea mai reprezentativă organizaţie a profesiei de medic veterinar, reprezentand interesele a peste 7000 de membri şi fiind continuatoarea unei tradiţii de 70 de ani.
Conf.univ.dr.Viorel Andronie, Manager de proiect
// www.cmvro.ro/