din Romania
Programa a fost dezvoltată pentru clasa a XI-a şi poate fi adaptată şi pentru alte clase
Ştiaţi că lecţiile de geografie, istorie, chimie şi matematică pot fi combinate? Prin programa opţională "Învăţare pentru societatea cunoaşterii", elevii vor avea ocazia, în premieră, să îmbine în acelaşi timp informaţiile din mai multe domenii, într-o manieră plăcută şi interesantă care le dezvoltă gândirea analitică şi creativitatea.
Într-o perioadă în care rolul educaţiei este tot mai intens dezbătut de mediul academic şi societatea civilă, SIVECO Romania în parteneriat cu Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă (MECTS) prezintă o soluţie inedită menită să dezvolte capacităţile creative ale elevilor şi să transforme actul de învăţare într-o activitate eficientă şi plăcută.
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Petru Daniel Funeriu, a aprobat la începutul lunii iulie 2011 Ordinul Nr. 4572/06.07.2011 prin care curriculumul integrat, inter şi transdisciplinar pentru domeniile ştiinţific şi umanist "Învăţare pentru societatea cunoaşterii" devine parte integrantă a Curriculumului la Decizia Şcolii începând cu anul şcolar 2011-2012.
Curriculumul transdisciplinar a fost realizat în cadrul proiectului "Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii" (mai cunoscut în mediul liceal ca proiectul "Multi-touch") şi se bucură de privilegiul unicităţii, fiind, de asemenea, printre primele abordări coerente ale conceptului de învăţare axată pe compeţenţe şi, probabil, primul curs transdisciplinar care integrează cele două arii de cunoaştere: "Matematică şi ştiinţe" şi "Om şi societate".
"Sperăm ca această abordare să atragă atenţia cât mai multor elevi din clasa a IX-a. Ei vor avea la dispoziţie materiale de predare, învăţare, şi evaluare în format digital. Cursul îi va ajuta să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să îşi dezvolte capacitatea de a se adapta la situaţii diferite, capacitatea de investigare şi de valorizare a propriei experienţe. Toate acestea îi vor face să fie mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii", declară şeful echipei de proiect SIVECO, prof. Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent în cadrul SIVECO Romania.
Opţionalul include 12 teme care pot fi abordate în diferite combinaţii în funcţie de alegerea elevilor şi profesorilor. Într-o primă etapă, curriculumul integrat, inter şi transdisciplinar a fost dezvoltat doar pentru clasa a XI-a, însă deschide calea pentru promovarea transdisciplinarităţii la toate nivelurile şcolare.
Activitatea de concepţie a curriculumului opţional s-a desfăşurat cu sprijinul specialiştilor SIVECO Romania. Până în prezent, acesta a reprezentat un proiect pilot implementat în 500 de licee din toată ţara, însă începând din anul şcolar 2011-2012 toate liceele din România, indiferent de profil vor beneficia de nou programa opţională.
Proiectul "Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii" este implementat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în parteneriat cu SIVECO Romania şi Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Programa opţională şi ghidul metodologic pot fi citite pe www.transdisciplinar.pmu.ro şi pe www.siveco.ro, Fonduri structurale.