Laptisorul de matca este unul din cele mai cunoscute si apreciate produse apicole. A fost utilizat de oameni simpli, cat si de capete incoronate de-a lungul timpului si continua sa fie cap de afis in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate si frumusete. Iata cateva dintre cele mai comune intrebari si raspunsuri despre acest minunat laptisor de matca:
Ce contine laptisorul de matca?
Laptisorul de matca este un compus complex care contine in principal apa (65%); proteine (12%); lipide (5-23%) (inclusiv fosfolipide, gliceride, ceara si acizi grasi esentiali); zaharuri (9-16%); vitamine; saruri minerale si un numar mare de enzime. Acesta are o baza acida cu un pH care variaza intre 3,6 si 4,2.
Contine 6 dintre cele mai importante proteine pentru om. Printre zaharuri se numara fructoza si glucoza (de la 33% la 43%), in proportii similare cu cele ale mierii. Alte zaharuri prezente, dar in doze minime, sunt zaharoza si maltoza. Lipidele constau in principal din acizi grasi, incluzand acidul gras nesaturat 10 – HDA, acid trans-10 hidroxi-D2-decenoic (prezent doar in laptisorul de matca) si au o structura foarte diferita decat cele de natura animala.
Printre cele mai importante vitamine din complexul B: tianmin B1, riboflavina B2, acid pantotenic B5, niancina, acid folic B9, PP, biotina, B12, inositol. Doar urme de Vitamina C. Sarurile minerale constau din potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru si mangan. Laptisorul de matca contine prolactina, o proteina cu capacitati hormonale puternice,un element cheie pentru dismorfismul puternic dintre albina normala si albina regina. De asemenea, este cel mai bogat produs din vitamina B5 cunoscut in natura.
Cum pastram laptisorul de matca?
Laptisorul de matca pur se pastreaza in borcane de sticla inchise, depozitate in locuri intunecate si bine sigilate. Poate fi pastrat in frigider la o temperatura ideala intre 0 si 5 ° C. In stup, acesta rezista si la temperaturi de aproximativ 36 °C pastrandu-si calitatile, dar temperatura frigiderului este recomandata pentru conservarea perfecta.
Cum se poate consuma laptisorul de matca?
Doza zilnica recomandata este de aproximativ 1 gram de laptisor de matca pentru adulti si adolescenti si jumatate de gram pentru copii. Trebuie administrat dimineata pe stomacul gol, inainte de micul dejun si tinut sub limba, astfel incat glandele salivare sa il poata absorbi mai bine. Este recomandata o perioada de administrare de cel putin 30
Cum se recunoaste calitatea laptisorului de matca?
Din punct de vedere vizual, laptisorul de matca de inalta calitate trebuie sa aiba un aspect gelatinos, cu o culoare alb-galbuie si un gust puternic acid. O culoare mai inchisa la culoare poate indica un produs vechi si slab si, cu siguranta, va avea si un continut scazut de acid 10-HDA. In plus, trebuie evitat laptisorul de matca care se afla pe rafturile magazinului la temperatura camerei si care nu este pastrat in frigider.
Laptisorul de matca ingrasa?
Laptisorul de matca ajuta la reactivarea metabolismului bazal al celulelor si, prin urmare, nu ingrasa. Multi cred ca are proprietatea de a ingrasa, deoarece este adesea administrat persoanelor cu probleme de nutritie, pentru efectele sale revigorante si pentru proprietatile sale de stimulare a apetitului. In realitate nu ingrasa, oferind doar energie care stimuleaza metabolismul celular. De fapt, dozele administrate zilnic nu provoaca o crestere mare a aportului caloric si, prin urmare, nu afecteaza in mod direct cresterea in greutate.
Are contraindicatii?
Laptisorul de matca este de obicei un produs bine tolerat de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, in cazul reactiilor alergice deja manifestate la produse apicole sau alergii la polen, este necesar sa se verifice daca laptisorul de matca nu provoaca reactii printr-un test toxicologic.