• Joi, 19 noiembrie, ora 19.00
Libraria Carturesti, Muzeul Taranului Roman
Dezbatere pornind de la volumul Mihai Sora. O filosofie a bucuriei si a sperantei de Leonid Dragomir (Editura Cartea Romaneasca)
Moderatori: Luiza Palanciuc si Daniel Cristea-Enache
Mihai Sora. O filosofie a bucuriei si a sperantei constituie nu doar o expunere de ansamblu, ci si o sistematizare a gindirii filosofice a lui Mihai Sora, gindire sinuoasa si imprevizibila, cum insusi filosoful o caracterizeaza. Leonid Dragomir nu-si propune o interpretare a doctrinei filosofului, ci o reconstructie a problematicii principalelor sale carti de filosofie, tratate in ordine cronologica.
Accentul exegezei cade pe latura crestina – personalismul crestin –, ocultata din cauza contextului in care au fost scrise si concepute cartile sale, publicate in tara, pina in 1990. Autorul abordeaza „din interior” volumele: Despre dialogul interior, Sarea pamintului, A fi, a face, a avea, Eu & tu & el & ea… sau dialogul generalizat, Clipa & timpul.
Pe linga acestea, analizeaza eseurile si interviurile aparute in Firul ierbii, continuind cu dialoguri punctuale referitoare la opera sa filosofica si la proiectele prezente si viitoare.
Intre acestea, cel mai important proiect consta in traducerea si editarea operei lui Benjamin Fondane (//fondane.wordpress.com/ ). Volumul reuseste sa creeze o imagine de ansamblu asupra originalitatii operei si a personalitatii filosofului roman, demonstrind ca Mihai Sora cultiva, prin insasi vitalitatea sa creatoare, o filosofie a bucuriei si a sperantei.
Leonid Dragomir este doctor in filosofie al Facultatii de Filosofie – Universitatea Bucuresti, cu o teza despre Nietzsche si Freud, sub conducerea profesorului universitar Ion Ianosi. In anul 2003, il cunoaste personal pe filosoful Mihai Sora. Impreuna, realizeaza o carte de convorbiri, Despre toate si ceva in plus, aparuta in anul 2005. In ultimii ani, se dedica studierii si sistematizarii gindirii filosofice a lui Mihai Sora, asa cum reiese aceasta din cartile aparute de pe la mijlocul secolului trecut, pina in zilele noastre.
Mihai Sora a lansat in 2007, impreuna cu Luiza Palanciuc, programul „Restitutio Benjamin Fondane”, de publicare, in traducere romana, a operelor complete franceze ale autorului emigrat in Franta in anul 1923. Numeroase aparitii ale traducerilor din cartile lui Fondane in periodicele romanesti preced aparitia editoriala, considerata, dupa marturia initiatorilor programului, drept un demers izvorit din „urgenta restabilirii unor valori si idei care ar trebui sa intre in constiinta publica si in deontologia imediata”.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}