Vă invităm să descoperiți un nou material din seria de interviuri „Comunități pentru binele comun”, un proiect original PRwave dedicat celei de a 22-a ediții a Galei Societății Civile. În cadrul interviurilor aducem în față grupuri de inițiativă civică și vorbim atât despre provocări, cât și despre rezultate, despre emoții și ce înseamnă bine comun și despre multe alte subiecte interesante!
În acest an, Gala Societății Civile, ajunsă la cea de-a 22-a ediție, își desfășoară activitățile sub mesajul “Comunități pentru binele comun” și este dedicată grupurilor de inițiativă civică din România, care mobilizează oamenii din jurul lor pentru binele comun și care se implică activ în viața comunității. Motivele pentru care anul acesta GSC aduce în prim plan activitatea grupurilor de inițiativă civică țin de dorința de a promova activitatea unor grupuri care luptă nișat pentru a rezolva probleme punctuale, dar și de contextul social al anului 2024, an electoral, în care puterea comunităților va face diferența. GSC și-a propus astfel să aducă în față aceste grupuri care luptă pentru o viață mai bună în cartierele lor și care acționează pentru a avea cetățeni informați, implicați și consultați în mod real de către autoritățile publice.
În timp ce societatea evoluează, grupurile de inițiativă civică devin tot mai prezente și active în comunități, aducând schimbări tangibile și promovând valori esențiale. Un astfel de grup, [H] Brașov, și-a pus amprenta asupra peisajului social, aducând idei și soluții la problemele comunitare.
[H] Brașov este un grup de inițiativă civică cu o misiune puternică și inspiratoare în comunitatea LGBTQ+ din Brașov și împrejurimi. Fondat din dorința de a crea un mediu în care fiecare individ este respectat și tratat echitabil, grupul s-a dezvoltat ca un spațiu de sprijin și activism pentru drepturile și respectul indivizilor din comunitatea LGBTQ+. Prin evenimente, campanii și programe de informare și sensibilizare, [H] Brașov își propune să promoveze diversitatea și egalitatea într-un mod activ și concret, aducând schimbări pozitive în societate și inspirând comunitatea să se implice pentru un viitor mai bun și mai incluziv.
În interviul care urmează, veți intra în contact cu experiențele și inițiativele acestui grup și modul în care încurajează schimbarea și implicarea comunitară pentru sprijinirea binelui comun.
Să ne cunoaștem: Spuneți-ne câteva cuvinte despre voi și ce v-a inspirat să vă implicați în societate și în campania de comunicare a Galei Societății Civile 2024.
Georgi Țucan – coordonator [H] BRAȘOV: Suntem un grup de inițiativă civică cu vibe fain de munte care-și dedică timpul și resursele pentru a sprijini comunitatea LGBTQ+ din Brașov și împrejurimi. ChatGPT ne-a ajutat să răspundem la câteva întrebări, printre care și aceasta, pe care le lăsăm în continuare, bineînțeles rescrise și adaptate. Ne-am născut dintr-o dorință profundă de a crea o comunitate în care fiecare dintre noi este respectat și tratat echitabil. Tot noi suntem rezultatul unui demers extraordinar făcut de asociația MozaiQ LGBT; astfel, în februarie 2019 reprezentanți ai acestui ONG minunat au venit la Brașov, adunând comunitatea și dându-i toate impulsurile și resursele necesare pentru ca aceste dorințe să devină realitate. Întâmplarea face ca printre participanții acestui apel să fim și noi, cei câțiva membri fondatori ai actualului [H] Brașov.
Credem că o mare parte din inspirația noastră vine din convingerea că fiecare dintre noi are dreptul inalienabil de a fi “conținut” (din eng. contained) și iubit, începând cu comunitatea din care face parte. Mai credem cu tărie că prin solidaritate și acțiuni comune putem construi un viitor fain, mai blând și mai incluziv pentru noi toți.
Ne-am implicat în campania de comunicare GSC pentru a împărtăși un strop din provocările și nevoile comunității noastre, dar și în speranța că putem fi un model pentru ceilalți.
Campania GSC 2024 vorbește despre binele comun. Ce înseamnă pentru voi bine comun?
Georgi Țucan: Credem că acest bine comun este o muncă depusă constant și continuu, pentru unii dintre noi mai grea, pentru alții mai ușoară. Tot ceea ce facem este pentru a construi această societate echitabilă la care visăm cu toții, în care fiecare individ, oricât de diferit ar fi, este tratat cu respect. Iar dacă reușim să facem acest lucru începând cu comunitatea noastră, atunci ne vom simți în siguranță și apreciați oriunde și oricând deoarece suntem împreună, puternici, sprijiniți și capabili să ne sprijinim reciproc.
Care credeți că este emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru bine comun?
Georgi Țucan: Citind de pe foaia cu cercul emoțiilor lui Plutchik, pe care-l folosim și la grupurile de suport pentru comunitate, ne-am dat seama că fiecare emoție primară contribuie la schimbarea și implicarea pentru acest bine comun. Închipuiți-vă un cocktail multicolor ce conține toate aceste emoții, colorate diferit, în cantități diverse, raportate la experiențele noastre individuale și comune. Rezultatul este un bine comun ”gustos” și plin de diversitate.
Care sunt obiectivele principale ale inițiativei voastre?
Georgi Țucan: Obiectivele noastre sunt organice, fluide și se regăsesc undeva la intersecția dintre obiectivele noastre personale, ca indivizi ai comunității LGBTQ+, cu cele ale comunității noastre, dar și cu cele ale comunității mari, cea brașoveană.
Încercăm să ne asigurăm că fiecare dintre noi se simte și este respectat și înțeles; ne cerem drepturile, chiar insistăm asupra acestui fapt; ne străduim să facilităm accesul la resurse și servicii pentru membrii comunității noastre; ajutăm la crearea de spații mai sigure pentru a ne simți protejați și mai ales ajutăm alte comunități vulnerabile. Lista este lungă, iar obiectivele nelimitate.
Care sunt valorile și principiile fundamentale care vă ghidează în eforturile voastre de a contribui la un viitor mai bun?
Georgi Țucan: Respectul față de sine și ceilalți – fiecare dintre noi merită să fie tratat cu demnitate și grijă.
Solidaritate – suntem aici pentru a ne sprijini reciproc și pentru a-i sprijini pe cei vulnerabili.
C
elebrăm diversitatea în toate formele sale – credem cu tărie că fiecare individ aduce ceva unic și valoros întregii comunități.
Fundamental este însă să fim blânzi și să ne respectăm reciproc. Astfel avem șanse foarte mari să fim sprijiniți și iubiți.
Mai pe scurt, nu este necesar să mutăm munții pentru un viitor mai bun, deși ne place să ne cățărăm pe ei, ci este suficient să fim ceea ce suntem, sinceri cu noi și cu ceilalți; atât de simplu și relaxa(n)t.
Cum vedeți voi contribuția voastră aducând schimbări pozitive în comunitatea noastră?
Georgi Țucan: Depinde foarte mult ce înseamnă acest pozitiv în comunitate; este la fel de tricky ca binele comun. Răspunsul nostru, în acest moment, este destul de simplu: facem mult mult bine, sprijinim mult, ne oferim resursele și timpul, suntem alături de cei vulnerabili. Mai este nevoie să spunem mai multe despre contribuția noastră și ce schimbări aduce aceasta?
Cum vedeți impactul pe termen lung al proiectului vostru asupra comunității și asupra obiectivelor generale ale organizației?
Georgi Țucan: Muncim organic, fluid, voluntar. Suntem atât de diferiți, dar asemănători… unii dintre noi pleacă, alții se alătură, iar obiectivele noastre se modifică odată cu trecerea timpului, din diverse motive. Având în vedere faptul că noi lucrăm cu noi și pentru noi (ca persoane din comunitate), dar și alături și pentru comunitatea brașoveană, credem că este suficient ca la un moment dat să ne uităm în oglindă și să vedem impactul.
Ceea ce am scris mai sus s-ar putea traduce mai oficial astfel: muncim pentru ca noi, persoanele din comunitatea LGBTQ+ brașoveană, să fim mai puternice, unite și vizibile; ne dorim ca impactul muncii noastre să ducă la reducerea cazurilor de discriminare atât din interiorul, cât și din afara comunității; dorim să creăm un climat mai sigur, echitabil, în care să fim respectați.
Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat în derularea inițiativei voastre și cum le-ați depășit? Ce credeți că ar trebui să se schimbe pentru ca viitorul comun să arate mai bine?
Georgi Țucan: Provocările noastre sunt multe și nu credem că se vor termina curând; avem foarte mult de muncă cu sinele, cu ceilalți, cu comunitatea. Pe unele le depășim, pe altele nu, dar totul poate fi atenuat și/sau depășit cu foarte multă răbdare. Putem da totuși câteva răspunsuri: ne educăm constant și asta ne ajută enorm; sprijinim și suntem sprijiniți; învățăm unii de la ceilalți; încercăm să fim cât mai uniți și lista continuă.
Cum ar arăta un viitor mai bun pentru toți, nu doar pentru comunitatea noastră? Nu știm sigur, dar ceea ce facem duce la acest viitor. Credem că este esențial să fie intensificate eforturile de educare și sensibilizare a publicului larg și să fie promovate politici de incluziune la toate nivelurile societății. Aparatul de stat are puterea de a contribui enorm în acest sens, sperăm să o și facă, iar noi suntem aici pentru a ajuta.
Ce resurse și sprijin ați primit din partea comunității sau a altor organizații de-a lungul timpului pentru proiectul vostru?
Georgi Țucan: Am primit și primim în continuare tot sprijinul pe care nici nu am visat vreodată să-l avem: microgranturi, sponsorizări, mentorate, consultanță, materiale, resurse de orice fel, punctuale etc. Cu toate acestea, nu este suficient; implicarea voluntară a membrilor comunității noastre face toată diferența, iar noi, la Brașov, avem un deficit. Resursa umană este atât de importantă, de fapt este motorul acțiunilor noastre și este foarte rară și fragilă. Sperăm ca pe viitor aceasta să devină calitativ și cantitativ mai prezentă și mai puternică. Noi depunem toate eforturile în acest sens.
Care sunt cele mai semnificative succese sau realizări pe care le-ați înregistrat până acum în cadrul proiectului vostru?
Georgi Țucan: De cinci ani încă suntem aici, la Brașov, alături de comunitate; aceasta este o mare realizare pentru noi, ca un grup de inițiativă. Dar CEA MAI MARE REALIZARE a noastră credem că este faptul că grupul de suport pentru comunitate a rămas activ, a ajutat și ajută în continuare atât de multe persoane. Iar această realizare se datorează îndeosebi persoanei care-l coordonează cu atâta pasiune și dedicare, Ramona Grigoriță. Mulțumim din inimă pentru tot ceea ce faci, Ramo! We <3 U!
Ce planuri și inițiative viitoare aveți pentru a continua să contribuiți la binele comun al comunității?
Georgi Țucan: Un mare plan de la care sperăm să nu ne abatem este să ne păstrăm sinceri și să facem ceea ce facem în continuare cu pasiune; să nu ne pierdem, să cerem ajutor atunci când simțim că avem nevoie; să învățăm să luăm pauze la fel de constante și continue ca și munca noastră pentru că noi fără noi nu putem contribui la binele comun din viitor. 🙂
În ceea ce privește activitatea noastră fizică și măsurabilă la nivel local, planul nostru de viitor este de a continua munca pe care o facem deja, cu un focus pe integrarea noastră în mare și faina comunitate brașoveană.
Cum ați colaborat cu alte grupuri de inițiativă sau organizații și cum credeți că această colaborare a influențat rezultatele proiectului vostru?
Georgi Țucan: Am apelat din nou la ChatGPT pentru acest răspuns și ne-a venit în ajutor cu câteva idei destul de corecte și foarte frumos exprimate, pe care le lăsăm rescrise și reinterpretate în continuare. Am colaborat fain cu diverse persoane, grupuri și organizații, atât LGBTQ+, cât și aliate, locale și naționale; am făcut schimb de know-how și resurse, insigne, stickere, pixuri, agende și alte promoționale – sperăm că ultima parte v-a făcut să râdeți puțin!; am organizat evenimente comune faine și nu în ultimul rând, am ajutat asociația TransCore la deschiderea și buna gestionare a primului centru comunitar pentru persoanele LGBTQ+ din Brașov.
Toate aceste colaborări ne-au adus înțelepciune, experiență, ne-au dat multă multă putere de a merge mai departe și de a face ceea ce știm noi mai bine. Cu timpul am aflat că nu suntem singuri; suntem sprijiniți și putem sprijini la rândul nostru. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi pe parcursul acestor ani pentru că fără voi, rezultatul nu ar fi fost ca cel de acum!
Dați-ne un exemplu în care puterea comunității a reușit să aducă schimbări relevante în societate. Care credeți că a fost catalizatorul?
Georgi Țucan: Organizarea și participarea la Marșurile Diversității din toate orașele, dar în special la cel de la București, a reușit să aducă schimbări extraordinare în societate pentru noi, indivizi ai comunității, doar prin simpla constanță și prezență: primul marș, din 2005, a strâns câteva sute de persoane; au trecut anii, comunitatea a prins încredere, a devenit mai vizibilă, vocală astfel încât, la ediția de anul trecut, au fost prezenți peste 20000 de participanți.
Faptul că marșul încă există, iar de la an la an a strâns atât de multă comunitate, este datorat tuturor acestor persoane parte din comunitate sau susținătoare, organizatorilor, cât și tuturor celor care cred în noi și în acest bine comun. Solidaritatea, încrederea și dorința comună de a merge mai departe și de a crede într-un viitor mai bun și incluziv au fost catalizatoarele acestor demersuri.
Ce mesaj ați transmite celorlalte grupuri de inițiativă și comunității în ansamblu pentru a încuraja și a mobiliza mai multe persoane să se implice în inițiative pentru binele comun?
Georgi Țucan: Implicarea fiecăruia dintre noi contează! Individual; în grup, formal sau informal; pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp etc., iar fiecare acțiune, oricât de mică credeți că este, poate aduce schimbări semnificative.
Dacă puteți, colaborați, susțineți-vă reciproc și continuați să sprijiniți individul și comunitatea. Știm că această implicare, însoțită sau alimentată de pasiune și răbdare, va da rezultate extraordinare. Încercați să căutați, să găsiți și să faceți ceea ce vă place; acest aspect este extrem de important. Rezultatele vor fi neașteptate and skyrocketing!
[H] Brașov împărtășește valoarea angajamentului față de binele comun. Axat pe sprijinirea drepturilor LGBTQ+, [H] Brașov este un exemplu de inițiativă civică ce aduce schimbări pozitive în comunitatea sa. Acest grup inspiră și mobilizează comunitatea către un viitor mai bun și mai incluziv pentru toți prin solidaritate, colaborare și sprijin reciproc.
Seria de interviuri „Comunități pentru binele comun” este un proiect original PRwave dedicat celei de a 22-a ediții a Galei Societății Civile, pentru promovarea activităților desfășurate de grupurile de inițiativă civică.
Ediția cu numărul 22 s-a încheiat cu Festivitatea de Premiere GSC 2024 pe 20 iunie, la NORD Events Center (Bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 4-6).
Gala Societății Civile (GSC) este un proiect The Institute, inițiat în anul 2002, al cărui scop este acela de a susține și promova activitatea sectorului non-profit, neguvernamental din România. Prin intermediul competiției anuale, Gala Societății Civile premiază de peste 20 de ani inițiativele care contribuie la schimbarea în bine a României, devenind un barometru pentru recunoașterea reușitelor sectorului asociativ. Iar cu ajutorul platformei de știri galasocietatiicivile.ro, GSC promovează zi de zi iniţiativele şi programele implementate de ONG-uri, voluntari, grupuri de iniţiativă şi departamentele de CSR ale companiilor.
Gala Societății Civile este un proiect The Institute.
Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl
Partener Secțiune Educație și Învățământ: BCR
Partener Secțiune Artă și Cultură: Globalworth
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Purcari
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Comportament Civic și Participare publică: RetuRO
Partener Secțiune Programe: TPC Leadership
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads, România Pozitivă, Spotmedia, Știri.ONG, Revista Biz, PRwave, Zile și Nopți, RADOR, AGERPRES
Parteneri Tradiţionali: Netvibes, MediaTrust
O campanie: Gavrilă&Asociaţii