Un interviu în exclusivitate cu Natalia, fondatoarea Sketch ‘n Create, o tânără care ne arată că spiritul antreprenorial poate fi prezent la orice vârstă și că oricine poate avea succes.
Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine
Sunt Natalia, studentă la Jurnalism, la Cluj și fondatoarea Sketch ‘n Create. Am 21 de ani și mi-am început cariera la nici 14 ani. Iubeam să scriu de mică, iar în momentul în care am primit o cerere de câteva texte, am fost în culmea fericirii, îmi găsisem menirea. Ei bine, din momentul acela am început să scriu, să îmi perfecționez zilnic scrisul și să devin cât mai bună la ceea ce făceam (și fac). După ceva timp, am început și cu partea aceasta de social media, unde pot spune că, la momentul actual, avem mai mulți clienți. Cu timpul, mai exact acum 2 ani, a apărut în peisaj și iubitul meu, un om extrem de talentat și pasionat, care se ocupă, în general, de design. Suntem la aceeași facultate, doar că la departamente diferite – eu la Jurnalism, el la Științe Politice.
Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?
Dintotdeauna asta am făcut, dar, totuși, ca să răspund – iubesc ceea ce fac și, sincer, nu aș putea lucra pentru altcineva. Nu suport ideea de ,,a avea șef”, așa că nu aș putea lucra în veci pentru altcineva.
Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?
Oferim mai multe servicii, printre care se enumeră copywriting, content writing, social media management, consultanță pe partea de social media, graphic design și branding. Clienții noștri sunt antreprenorii mici și medii, e minunat când vezi cum poți ajuta pe cineva cu un vis măreț să ajungă sus, la stele. Cel puțin, ca să dau un exemplu, avem câțiva clienți cu care colaborăm pe partea de social media de aproximativ 1 ani, am început de la 0 (literalmente, noi le-am creat paginile de social media) și au crescut atât de frumos. Este, pur și simplu, magic. E o bucurie pe care nu o pot explica. Ne e mai mare dragul să ajutăm oamenii.
Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?
Sincer, timpul și auto-controlul. Cumva, împreună. Sunt zile când ajung să lucrez prea mult, până noaptea târziu. Ce pot să zic e că din cauză că iubesc ceea ce fac, iubim ceea ce facem, dar nu e ok. Tocmai din cauza aceasta, ne-am făcut un program, pe care încercăm să îl respectăm. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, vom începe să colaborăm și cu alte persoane, cu aceleași valori ca și noi, ca să facem tot procesul mult mai ușor.
Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?
Anul acesta ne propunem să lansăm cel puțin un curs și încă un serviciu, dar nu voi da multe detalii. Tot ce pot să spun este că, până acum, nu am văzut pe nimeni în România care să ofere serviciul pe care dorim să îl lansăm și nici cursul. Totodată, ne propunem să ne relaxăm mai mult. Am început anul în forță și, sincer, uneori devine epuizant. Încă nu ne-am făcut planul pentru 2024, dar, cu siguranță, dorim să ajutăm cât mai multe afaceri mici și medii.
Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?
Da, am atins chiar mai mult decât ce ne-am propus. Următorul obiectiv mare pe care ni l-am propus este să începem să preluăm prieteni digitali (a.k.a clienți, cuvânt pe care încercăm să îl evităm că nu mi se pare ok, mai ales că noi avem relații de la bune la foarte bune și cu actualii clienți, dar și cu foștii clienți) și din străinătate.
Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?
Da, frica de eșec. Din cauza oboselii, de multe ori simțeam că tot ce fac e eșec curat. Îmi era frică să o dau în bară, prietenii noștri digitali să nu fie mulțumiți. Am ajuns să accept lucrul acesta. Nu e ceva greșit să greșești, e omenesc. Mă simt mai bine cu mine de când am adoptat această atitudine și se simte și în procesul meu de lucru. Ce recomand oamenilor prin care trec prin asta este exact ce am făcut și eu: să accepte. Este normal, uneori, să mai greșim. Suntem oameni până la urmă. Un om cu coloană vertebrală, chiar dacă ne plătește, înțelege că e un lucru care se mai poate întâmpla.
Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?
Ar fi multe lucruri, dar am să mă leg doar de câteva. În primul rând, să nu fiu naivă. Unii oameni profită de bunătate… și încă cum. Nu m-aș fi așteptat niciodată să se profite de mine de niște oameni maturi, până la urmă. Eh, surpriză. Unii când văd că tot zici ,,da” la orice, consideră că merită orice. Trebuie impuse limite.
Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?
1. Alege un domeniu pe care îl iubești. Degeaba e un domeniu bănos, dacă seara ajungi să fii nefericit
2. Asigură-te că ai limite. Spune-le oamenilor, dacă oferi servicii, că pot să te contacteze în intervalul X-Y și, dacă îți scriu altcândva, le răspunzi când poți. La același capitol, asigură-te că nu se profită de tine, tot așa, impunând limite.
3. Niciodată nu te subestima și nu lăsa pe altcineva să zică că ,,nu meriți atât”. Nimeni nu are dreptul să îți spună cât valorezi.
4. Nu îți fie rușine să ceri cât consideri că meriți doar de dragul de a avea clienți. Vei ajunge să fii frustrat că lucrezi pe bani puțini comparativ cu volumul de muncă.
5. Asigură-te că ai o etică ireproșabilă. Nu promite mai mult decât știi sigur că poți face, nu prezenta rezultate uluitoare, care știi că nu se pot întâmpla mereu sau, dacă le prezinți, spune acest lucru. Fii realist.
Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine
1. Locuiesc în Cluj, dar m-am născut în Târgu-Mureș și nu am de gând să mă întorc
2. Am o surioară mai mică decât mine cu 14 ani și o iubesc enorm
3. Până acum, am fost printre primii 3 la mine în departament la facultate. Suntem aproximativ 80 de oameni. Am luat două burse de performanță, când am avut cea mai mare notă din departament și două de merit.
4. Iubesc lucrurile mici și nu mă uimește luxul. Întotdeauna voi prefera să fiu fericită în detrimentul luxului.
5. Nu-mi place să-mi fac viața doar despre mine. Îmi place să implic oameni, să îi fac să se simtă importanți și iubiți.
Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?
Cuvântul care mă definește cel mai bine este, fără doar și poate, seriozitate. Dacă spun un lucru, așa va fi. Nu-mi plac ocolișurile, mi se pare neprofesionist, iar eu țin la seriozitate și la profesionalism. Nu doar că țin, dar mă aștept să primesc același lucru înapoi. Afacerea noastră este cel mai bine definită de cuvântul ETICĂ. Și, da, cu litere mari. Nu de alta, dar e ireproșabilă. Acest lucru îl prezentăm pe social media, acest lucru încercăm să îl inspirăm pe social media și către clienții noștri și, pur și simplu, ne reprezintă. Niciodată nu promitem mai mult decât știm că putem livra și întotdeauna prezentăm orice situație transparent, fără ocolișuri