In 27 octombrie 2009 Jordi Savall si ansamblul pe care-l conduce, "Hesperion XXI", au lansat un nou disc intitulat Dimitrie Cantemir – Cartea stiintei muzicii. Acesta a fost punctul de plecare pentru interviul realizat in exclusivitate pentru Radio Romania Muzical de Monica Isacescu, ce urmeaza a fi difuzat in zilele de 9 si 16 mai 2010 in cadrul emisiunii "Povestile de succes ale muzicii" (ora 10.30).
Jordi Savall: "Interesul meu pentru Cantemir a aparut o data cu primele piese pe care le-am ascultat din creatia lui, in anul 1989. Am inceput sa cunosc colectia pe care a alcatuit-o in epoca si am fost surprins sa observ aceste muzici orientale, de traditie orala, cu atat mai mult cu cat erau rezultatul culegerii nu a unui muzician turc, ci a unui carturar roman care realizase un studiu atat de interesant asupra muzicii otomane din acea vreme. Am fost foarte surprins, iar surprinderea s-a transformat intr-un adevarat soc cand am consultat un volum ce cuprindea piesele pe care el le-a cules, sistemul de notare pe care Cantemir l-a inventat, aproximand pana aproape de perfectiune maniera de interpretare a acestei muzici; modurile, ritmurile, inaltimile – toate erau absolut formidabile."
Un rol important in realizarea acestui nou disc a avut si romanul Stefan Lemny, autor al bookletului albumului, dar mai ales autor al unui important tratat despre familia Cantemir, o personalitate care a fost de asemenea intervievata de Monica Isacescu.
Stefan Lemny: "Maestrul Savall este un mare erudit al textelor muzicale vechi, al instrumentelor muzicale de altadata. Insa eruditul este un mare artist, care a reusit sa dea o viata noua muzicii lui Cantemir, o noua vibratie. Am avut ocazia sa ascult diferite interpretari ale muzicii lui Cantemir. As recunoaste ca nu am fost atat de impresionat descoperind o anumita monotonie orientala. Insa Jordi Savall a reusit sa dea un suflu extraordinar acestei muzici, intretinand continuu emotia prin turnurile atat de surprinzatoare ale melodiilor, dand o nota de vioiciune si profunzime, de exotism extraordinar. De aceea este o sansa faptul ca muzica lui Cantemir a putut inspira un muzician de renume international. Meritul lui Savall este enorm."
Jordi Savall este unul dintre cele mai importante nume de muzicieni contemporani care activeaza in zona interpretarii muzicii vechi – renascentiste si baroce. A fost nominalizat de doua ori la premiile Grammy si a realizat coloana sonora a filmului “Toate diminetile lumii” (dupa romanul lui Pascal Quinard, avand in prim-plan figurile compozitorilor francezi Sainte Colombe si Marin Marais), muzica ce a primit premiul Cesar in 1992. El insusi interpret la viola da gamba, pe care a reconsacrat-o pe scenele de concert, a infiintat ansamblurile "Hesperion XX” (din 2000, intitulat "Hesperion XXI”), "La Capella Reial de Catalunya” si "Le Concert des nation". Jordi Savall a concertat si la Bucuresti in cadrul Festivalului International "George Enescu" – editia din 2007.
Dimitrie Cantemir a fost unul dintre domnitorii Moldovei. A trait intre 1673 si 1723 si a condus Moldova pentru scurte perioade, in doua randuri. Si-a petrecut 17 ani din viata la Istanbul, de cand avea 15 ani, ca zalog al tatalui sau pe langa Inalta Poarta. Insa ca domn al Moldovei a orientat politica tarii impotriva Imperiului otoman, ca aliat al Rusiei, tara unde de altfel s-a si stins din viata, in exil.
Adevarat spirit enciclopedic, Dimitrie Cantemir este unul dintre primii mari carturari romani, studiile sale extrem de pertinente fiind realizate in zona filosofiei, literaturii, istoriei si muzicii.
Cartea Stiintei Muzicii, scrisa de Dimitrie Cantemir in perioada cand a locuit la Istanbul, este de fapt unul dintre primele documente muzicologice originale importante din istoria muzicii.
Contine 355 de compozitii, dintre care 9 ii apartin lui Cantemir insusi, intr-o notatie inventata chiar de carturarul roman, si este o oglinda fidela a stilului muzicii otomane din secolul al XVII-lea, surprins in toata bogatia si rafinamentul sau.
{mosloadposition user10}