Interviu cu Georgiana Ghiță, Professional Coach – despre mindset-ul de antreprenor și pregătirea continuă.
Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine
Sunt Georgiana și am 31 de ani. Locuiesc în București de la 18 ani și am copilărit într-un sat din Argeș, Comuna Budeasa. Am ajuns la 18 ani în București cu dorința de a cunoaște lumea, de a-mi căuta o meserie și de a avea succes. Am absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și am un master în Resurse Umane. Am știut încă de pe băncile facultății că îmi doresc să lucrez cu oamenii, că îmi place să observ comportamentul uman și pe mine. Cariera mea a început în HR, pe recrutare, într-un domeniu foarte provocator, IT-ul. Am lucrat mai bine de 8 ani în HR pornind de la rol de intern și finalizând cu un rol de HR Manager. În HR am experimentat din plin ce înseamnă să lucrezi cu oamenii și mi-am șlefuit skill-urile de comunicare și relaționare.
În paralel am urmat și o școală de coaching și mi-am luat o certificare internațională ca Associate Certified Coach (ACC). M-am îndrăgostit de coaching, de filosofia și abordarea față de oameni și așa a început totul. Acum sunt Coach Profesionist certificat ICF (International Coaching Federation) și practic asta fulltime.
Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?
Povestea mea cu antreprenoriatul a început oficial pe 1 iulie 2023 cu o binemeritată vacanță după o perioadă epuizantă în rolul de HR Manager pe care îl aveam. Însă neoficial eu începusem de mai mulți ani să fac pași în direcția aceasta. Totul a început când am interacționat prima dată cu ideea de coaching, eram fotograf la o serie de workshop-uri susținute de coach-i cu experiență și organizate de o școală de coaching. Habar nu aveam ce înseamnă coaching-ul cu adevărat, însă știam că asta vreau să fac. Apoi am avut ocazia să beneficiez de însoțirea unui coach profesionist atunci când eram în tranziție pe rolul de lider al echipei. Abia atunci am înțeles ce este coaching-ul, ce presupune și cum poate fi de folos oamenilor.
Coaching-ul este o meserie liberală, asta înseamnă că nu trebuie să fiu angajată undeva și îmi oferă libertatea de a fi pe cont propriu. Și uite așa am început să “coc” la această idee, să îmi fac un plan de cum să fac tranziția și efectiv să văd cum prind aripi în antreprenoriat. Am pornit pe cont propriu pentru a avea mai multă libertate și flexibilitate în timp, pentru a construi ceva pentru mine și pentru a putea practica această meserie care mă fascinează.
Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?
În acest moment ofer ofer servicii de coaching individual pentru femei antreprenor din România și coaching de echipă pentru organizații mici și medii. La aceste două servicii principale se adaugă și coaching de grup pentru grupuri mici de femei antreprenor pe setarea de obiective realizabile.
În acest moment servesc prin serviciile mele două categorii de clienți: femeile antreprenor și soloprenor care vor să obțină performanță și să își crească business-ul, și organizațiile mici și medii care vor să aibă lideri și echipe performante.
Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?
Cea mai mare provocare a fost să accept, să integrez și să dezvolt mindset-ul de antreprenor care vine cu multe roluri noi, precum cel de vânzare și promovare. Am citit, m-am documentat, am lucrat cu mine în coaching și alte programe astfel încât să fac tranziția spre acest mindset. Este în continuare provocator și descopăr cu fiecare obstacol lecții noi pe care le am de învățat despre mine.
Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?
Pentru finalul acestui an mi-am propus să lansez un serviciu și un produs nou și să particip la cât mai multe evenimente de networking pentru a-mi lărgi rețeaua de conexiuni. Pentru anul următor mi-am propus să depășesc 500 de ore de coaching și să îmi dau certificarea internațională în coaching pe nivelul 2 (PCC).
Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?
Au fost obiective pe care le-am atins și unele care sunt încă în lucru. Au fost de asemenea multe obiective pe care le-am ajustat și modificat în funcție de context și altele noi care au apărut pe traseu. Am avut și câteva provocări pe partea de sănătate recent (am avut o entorsă la gleznă) care m-au făcut să îmi schimb deadline-ul pentru anumite obiective. Obiectivele sunt un “organism viu” care necesită ajustare și adaptare continuă la context și resurse pentru a ajunge acolo unde îți dorești.
Te-ai confruntat cu auto-limitări? (sindromul impostorului, frica de succes, frica de eșec etc.) Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?
Oh, desigur. Sindromul impostorului și frica de eșec cred că au fost cele mai frecvente. Sunt umane și normale, dar asta nu înseamnă că trebuie să trăim cu ele dacă ne încurcă în evoluție. Am lucrat cu mine fiind și eu la rândul meu client în coaching și apelând la specialiști pentru a putea depăși aceste auto-limitări. Pentru cei care trec prin aceeași situație le recomand să apeleze la specialiști fie ei coach-i sau terapeuți dacă simt că nu reușesc să depășească aceste limitări singuri.
Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?
Când mi-am lansat afacerea mă așteptam cumva la rezultate mult mai rapide, dar în timp mi-am dat seama că atunci când construiești ceva de la zero nu are cum să fie gata peste noapte și asta face parte tot din midset-ul de antreprenor la care lucrez. Chiar dacă am auzit și am citit despre această gândire de antreprenor încă dinainte, mi-am dat seama că nu e ușoară tranziția în mentalitate și că este mai greu decât mă așteptam să renunț la mindeset-ul de angajat.
Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?
Nu sunt chiar sfaturi, însă sunt întrebări la care să își răspundă toți cei care vor să meargă pe calea antreprenoriatului:
1. Cum vreau să arate viața de antreprenor pentru mine?
2. Ce vreau să obțin pentru mine din antreprenoriat?
3. Ce resurse am la dispoziție?
4. Care este planul de care am nevoie pentru a reuși?
5. Cine mă poate ajuta pe drumul antreprenorial?
Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine.
Ce întrebare faină, mulțumesc. Uite 5 lucruri pe care ceilalți nu le știu despre mine (doar foarte puține persoane):
1. Am fost și fotograf înainte să pornesc în coaching și făceam fotografii la evenimente
2. Am participat la semimaratoane montane 3 ani la rând
3. Îmi plac tare mult documentarele de wildlife și vreau să fac un safari în Africa
4. Am fost mulți ani introvertită și apoi în ultima perioadă am devenit extrovertită prin exercițiu
5. Îmi place foarte mult să zbor cu avionul, chiar mi-ar plăcea să pilotez unul
Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?
Cuvântul care mă definește este “perseverență”, iar cuvântul care definește afacerea mea este “simplitate”.