Vă invităm să o cunoașteți pe Daniela Cioantă, life coach, creator de programe și medic primar medicina de laborator, reprezentant al brandului Vitalitate plus. Aflăm despre parcursul ei profesional, obiective ambițioase, rezultate, piedici, dar și despre rezultate, succes și planuri. Și lucruri neștiute despre ea.
Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine
Sunt Daniela Cioantă, am 42 de ani si m-am născut în Turda.
Am fost crescută de oameni întreprinzători, mama a făcut comert și are un atelier de croitorie, iar tatăl meu a fost antreprenor. Fiind primul născut, am dezvoltat o personalitate a salvatorului, care mi-a croit oarecum calea spre medicină.
După examenul de rezidențiat am ales specialitatea medicina de familie, pentru că întotdeauna am visat să fac prevenție și mă gândeam eu că acolo vin în contact cu multă lume și este locul cel mai potrivit. Văzând că nu am timp, nu am nici cadrul necesar pentru așa ceva, anul următor am dat din nou examen de rezidențiat și am ales medicină de laborator. Asta m-a dus departe de visul meu.
Dar acolo, în sufletul meu am știut întotdeauna că sunt mai mult decât un medic care se ascunde în spatele ușilor unui laborator de analize medicale.
Încă de la primul job ca medic, am fost numită sef de laborator, asta înseamna să ai personal în subordine, multe alte responsabilități necesare pentru a coordona activitatea.
Această poziție mi-a permis să dezvolt anumite abilități și să-mi construiesc o perspectivă de ansamblu.
Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?
După promovarea examenului de medic primar, mă încerca o teamă de plafonare. Vedeam două variante în acel moment. Prima: să mă înscriu la un doctorat, dar în timpul rezidențiatului am predat la facultate și nu mă încânta mediul de acolo. Deși studenții mă iubeau, erau prezenți și mereu veneau din alte grupe. Aproape la fiecare oră, venea un număr dublu de studenți față de cei înscriși în grupa mea .
A doua variantă pe care am luat-o în considerare a fost să devin life coach. Pentru că eram o devoratoare de cărți în domeniul dezvoltării personale, psihologiei și lucrasem mulți ani cu mine ca să-mi rezolv diverse probleme ghidată de specialiști în coaching și psihoterapie.
Așadar, am facut primul pas: m-am înscris la o școală de coaching.
Pandemia și toate măsurile exagerate care s-au luat în acea perioadă (find microbiolog ca formare, întelegeam foarte clar pericolul real) mi-au dat sentimentul, tot mai acut, că nu sunt în locut potrivit. Și toate acestea mi-au întărit convingerea că trebuie să mă orientez spre alt domeniu nu doar ca hobby, ci chiar mai mult, să devin bună și în acel domeniu.
Astfel am dezvoltat primul program pentru reducerea greutății Și practic de atunci a început totul.
Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?
La început am lucrat doar cu femei, dar în ultimul timp lucrez și cu bărbați.
De obicei sunt persoane care doresc să reducă greutatea sau să rezolve anumite probleme de sănătate.
Clienții mei sunt în general profesioniști în diferite domenii, care citesc: sănătate, psihologie, self-help.
Ofer sesiuni individuale de coaching, dar avem câteva programe de grup ”Cum să te eliberezi de mâncatul emoțional și dependența de zahăr”, este un program de 5, tocmai am finalizat ediția cu nr. 3. Programul ”Cum să construiești obiceiuri sănătoase” a avut 4 editii.
De anul trecut, am început să lucrez la un alt program legat de vindecarea bolilor fizice prin vindecare emoțională. Totul a pornit de la nevoia clientelor mele la care am observant că doar mișcarea, dieta și anumite exerciții de mindset nu sunt suficiente, ci trebuie să abordez problema și sub alt aspect. Acestea aveau și alte probleme de sănătate, care am observant că s-au ameliorat sau chiar vindecat după aplicarea metodelor de gestionare emoțională și vindecare a traumelor.
Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?
Gestionarea timpului pentru crearea de conținut a fost cea mai mare provocare. Dacă la început îmi ajungeau 3-4 ore pe săptămână, acum am nevoie de mai mult, cel puțin o oră în fiecare zi. Iar pentru asta mă trezesc dimineața mai devreme.
Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?
Până la sfârșitul acestui an, îmi doresc să finalizez un proiect secret. Anul viitor doresc să lansez noul program legat de vindecarea emoțională a bolilor fizice, pentru care am lucrat doar în sesiuni individuale.
Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?
Am avut două lansări online importante, care m-au provocat din toate punctele de vedere. Au avut loc în grupuri mari de aproximativ 3000 de persoane fiecare. Pe de altă parte încă sunt soloprenor, am doar colaboratori pe care îi plătesc. Mereu doresc să cresc, doar anul acesta am urmat cursuri în valoare de peste 5000 euro. Odată cu mine crește și afacerea.
Toate obiectivele propuse inițial au fost atinse, mai puțin cele financiare, dar sunt relaxată din acest punct de vedere, pentru că am făcut pașii necesari și este doar o distanță de câteva luni, dacă Divinitatea ajută.
Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?
Sindromul impostorului m-a reținut destul de mult, încât nu am început să ofer servicii de coaching până nu am trecut prin 3 scoli diferite, dar văd beneficiul din asta. Nu consider că după doar un curs de 3-4 luni cum se face mai nou, ești apt să ajuți prea mult persoana din fața ta.
Vorbitul în public a fost de asemenea o provocare. Abia după ce am parcurs 3 cursuri de în acest domeniu, m-am mai relaxat. Celor care au nevoie să facă asta pot să le spun: ”Noi oamenii învățăm să vorbim la 1-3 ani, depinde de ritmul de dezvoltare al fiecărui copil. Iar dacă te adresezi unei singure persoane, familiei întregi sau unui grup de 100 de persoane nu este mare diferență.”
Într-adevăr trebuie șlefuit mesajul, tehnicile de prezentare a informațiilor, ordinea lor, de asemenea ai nevoie să folosești inflexiunile vocii și pauzele. Dacă la început aveam nevoie de 30-40 de ore pentru a mă pregăti pentru a vorbi o oră, acum depinde de subiect. Când tema îmi este foarte cunoscută îmi ajung 3-4 ore de pregătire, iar dacă sunt multe elemente noi sau trebuie să fac cercetare, am nevoie de mai mult timp, poate 8-10 ore.
Dar peste etapa de începător nu prea ai cum să treci, cu mentor bun mai ”arzi” niște etape, dar este nevoie de timp pentru formare în orice domeniu și trebuie să accepți asta, dar este nevoie să faci pași la nivelul la care ești. Nu cerem unui copil de clasa 1 să scrie o lucrare de doctorat.
Cred că sindromul impostorului, într-o doză rezonabilă, ne ajută să menținem o anumită doză de bun simț și ne ferește să fim ridicoli.
Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?
M-ar fi ajutat dacă aș fi știut mai multe despre construirea brand-ului, marketing online, vânzări. Dar până la urmă am învățat. Nu mi-aș fi dorit să știu mai multe din punct de vedere financiar, pentru că aș fi renunțat, cu siguranță.
Nu mă așteptam să fie atâtea cheltuieli și eu să rămân cu atât de puțini bani. Dar a fost cineva în ”culise” care m-a încurajat să merg înainte. Ca medic câștig destul de bine, raportat la media populației din România și a fost dureros să scot sumele necesare din buzunar.
Cine își imaginează că viața de antreprenor este simplă, se înșeală. Noi trăim mult timp cu cortizolul și adrenalina crescute. Dar cred că toți antreprenorii sunt dependenți de adrenalină, în diverse grade, însă fără asta nimeni nu ar mișca lucrurile, nu ar lua în calcul posibilități neexeplorate. Acum, nu regret că am luat acea decizie, pentru că iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii și simt că pentru asta m-am născut.
Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?
1. Încă de la început setează-ți anumite limite privind timpul de muncă, pentru că un antreprenor poate munci și 16 ore pe zi și tot să i se pară că nu a făcut suficient. Riscul de a fi foarte stresat și să ajungi la epuizare este foarte mare. De aceea limitele respectate te salvează de multe probleme de sănătate.
2. Notează în agendă evenimentele familiei, pentru că pot să intervină multe lucruri importante legat de busines. Dacă nu acorzi timp familiei, pot urma tensiuni în relație cu persoanele importante din viața ta și nu cred că asta urmărești.
3. Programează concediile încă de la începutul anului, și gestionează afacerea în funcție de asta.
Când pleci în vacantă și vorbești la telefon sau verifici rapoarte, nu doar că ratezi lucruri interesante de care te-ai fi putut bucura. Sabotezi nivelul de energie pe care îl puteai prelua din acel loc și care îți menține sănătatea pentru încă o perioadă de timp. În plus, dacă nu încerci să te detașezi cel puțin în vacanțe, pierzi energia creatoare care generează noi idei pentru dezvoltarea afacerii tale. Mă refer la acele idei care nu îți vin când ești stresat, în mijlocul problemei.
4. Rezervă timp în fiecare zi pentru masă. Mulți dintre clienții mei uită să mănânce toată ziua sau mănâncă ce apucă, iar seara când se relaxează dau ”atacul” la frigider. Planificarea meselor poate fi o strategie pentru prevenirea obezității și menținerea sănătății.
5. In concluzie: Clădește afacerea în jurul vieții și nu sacrifica viața sau sănătatea pe ”altarul” afacerii.
Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine.
1. Iubesc muzica, iar în urmă cu câțiva ani am compus câteva piese, unele au ajuns până în stadiu de videoclip
2. Pictez când am timp.
3. Iubesc călătoriile în care am posibilitatea să cunosc stilul de viață al altor civilizații.
4. Am cam renunțat la viața socială pentru a scrie mai mult, asta doar până iau o decizie referitoare la job.
5. Scriu la o carte despre mesajele pe care le comunică afecțiunile și am ales în special bolile provocate de stres.
Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?
Cuvântul care îmi doresc să mă definească pe mine și relațiile mele este ARMONIE, așa este în mare măsură, dar încă mai lucrez la asta.
Afacerea mea este definită de VITALITATE- energie, sănătate și mereu vin în fața clienților cu idei și metode care prin care pot să sporeacă asta în viața lor .