Î.: Care este experienţa dvs. anterioară cu persoanele cu dizabilităţi?
R.:Am început să lucrez zilnic cu astfel de persoane în urmă cu 3 ani, când am înfiinţat Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – Filiala Dâmboviţa. Chiar dacă denumirea face referire doar la autism, prin statut, dar şi prin activităţile concrete desfăşurate, pot spune că am lucrat cu toate categoriile de persoane cu dizabilităţi. Timp de 3 ani am evaluat peste 100 de copii şi adulţi, dintre care peste 70 au urmat diverse terapii în centrul nostru.
Î.:Cum se vor desfăşura întâlnirile cu persoanele cu dizabilităţi?
R.:La intrebarea în centru, fiecărui beneficiar i se va completa o fişă de înscriere, şi, după caz, va fi direcţionat către psiholog şi/sau asistent social (în funcţie de necesităţile persoanei). La psiholog va beneficia de consiliere/terapie specifică problemelor cotidiene: terapie cognitiv-comportamentală, consiliere de suport, consiliere vocaţională, dezvoltare personală, muzicoterapie, art-terapie, integrare senzorială, tiflopsihologie, surdopsihologie, logopedie, etc. Consilierea/terapia poate fi individuală sau de grup în funcţie de dorinţa beneficiarilor. De aceste intervenţii pot beneficia atât persoanele cu dizabilităţi, cât şi familiile acestora.
Î.:Ce probleme majore credeţi că vă vor fi sesizate de către persoanele cu dizabilităţi pe care le veţi consilia la centru?
R.:În general, persoanele cu dizabilităţi au una sau mai multe din următoarele probleme: anxietate, fobii diverse, depresie, probleme emoţionale, de comportament, de comunicare, imagine şi stimă de sine scăzută, izolare socială, etc. Pe lângă aceste probleme din punct de vedere psihic, mai apar probleme fizice datorate dizabilităţii, probleme sociale (de izolare, discriminare, marginalizare, excludere), acces limitat la educaţie, probleme ocupaţionale.
Î.:În ce fel puteţi ajuta persoanele cu dizabilităţi să se integreze în câmpul muncii?
R.:Un moment de dificultate îl reprezintă integrarea lor pe piaţa muncii şi, eventual, găsirea unui loc de muncă. Actualmente, un număr mare de persoane cu dizabilităţi nu au loc de muncă, ceea ce le creează dificultăţi în găsirea unor surse de venit. De cele mai multe ori capacităţile şi abilităţile persoanelor cu dizabilităţi nu sunt evaluate şi apreciate la justa lor valoare de către potenţialii angajatori.
În cadrul centrului, beneficiarii vor avea parte de orientare profesională, cursuri de formare, consiliere în perioada prealabilă angajării şi pe parcursul angajării, terapie ocupaţională, etc., iar în funcţie de abilităţile, studiile şi gradul de handicap vor fi îndrumaţi către una dintre următoarele forme de ocupare:
– pe piaţa liberă a muncii;
– la domiciliu;
– în forme protejate (loc de muncă protejat sau unitate protejată autorizată).
Interviu realizat de expert publicitate Clement Sava.