În noiembrie 2023 se împlinesc trei ani de la lansarea cărții Emoție de sărbătoare. Crăciunul de Bianca Bujor. Am avut bucuria de a sta de vorbă cu ea despre cărți, cariera ei dincolo de scris, provocări și, desigur, despre Crăciun, din multiple perspective. Vă invităm așadar să o cunoașteți mai bine pe autoare prin intermeviul acestui interviu în exclusivitate cu Bianca Bujor.
Întâi de toate: cine este Bianca Bujor? Și ce mai face ea în afară de a scrie această carte?
În primul rând doresc să mulțumesc pentru acest interviu și sper să placă cititorilor. Pentru mine, scrisul este profesie, dar și pasiune. Acest lucru m-a îndrumat încă de pe băncile școlii să aleg cursurile facultății de Comunicare și Relații Publice, alături de masteratul în Campanii de Imagine.
În prezent sunt editor-coordonator în cadrul publicației online Radar de Media, iar de mai bine de un an sunt și freelancer, copywriter. Pe lângă descrierea profesională, sunt o fire echilibrată, optimistă, creativă, care încearcă să vadă mereu partea frumoasă a lucrurilor.
Emoție de sărbătoare. Crăciunul este o carte concept. Are un design prietenos, un print color inclusiv la interior, dar și secțiuni speciale cu rețete și decorațiuni DIY. Cum ți-a venit ideea unei astfel de cărți și cum a fost ea receptată de public?
De când am descoperit bucuria lecturii, mi-am dorit să creez și eu, cândva, un proiect atât de special precum este o carte. Am ales să scriu despre sărbătoarea Crăciunului pentru că este perioada mea preferată din an și înseamnă bucurie și speranță. Mi-am dorit să transmit în prima carte acest sentiment frumos și universal, dar și cu o notă personală.
Pentru că are ca titlu secundar Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă, am cuprins și ce îmi place să fac de sărbători: să descoper noi povești, să decorez totul cât mai festiv și să mă răsfăț cu preparate delicioase. Ceea ce invit și cititorii să facă prin intermediul capitolelor de poezie, povestiri, rețete și decorațiuni. Până în prezent am primit păreri și comentarii pozitive și frumoase despre cartea de debut, ceea ce m-a bucurat foarte tare. Cititorii au fost încântați de design, dar și de conținutul variat care te inspiră să citești și să faci lucruri pentru sărbătoare.
Și pentru că vorbim despre Crăciun, care e partea ta preferată legată de această sărbătoare?
La prima vedere pare un pic greu să aleg doar un aspect preferat legat de sărbătoare. Sunt atât de multe lucruri ce dau farmec sărbătorii. Am chiar și un checklist ce cuprinde împodobit, gătit, colindat, lista de cadouri, momente petrecute în familie și tot așa. Dar cel mai mult îmi place așteptarea care face ca sărbătoarea să fie cu adevărat magică. Deși este o perioadă aglomerată, cred că devine și un timp pentru tihnă, reflecție, credință. Așa cum am spus într-una dintre poezii, de Crăciun timpul curge un pic altfel, parfumuri se împletesc în el…
Dar amintirea cea mai frumoasă de Crăciun?
Fiecare Crăciun este o amintire frumoasă pentru mine și în fiecare an încerc să-l fac mai festiv și memorabil. Îmi place să spun că această perioadă este sinonimă cu întoarcerea în copilărie. Printre filele de jurnal din carte am păstrat câteva rânduri și pentru această călătorie în timp. Cred că prima întâlnire cu Moș Crăciun este un episod ce rămâne în mintea oricărui copil. Dar și cadourile ce le primești cu această ocazie. În cazul meu, a fost vorba despre o carte (Povestea primului Crăciun), jucărie Minnie Mouse (ador personajele și poveștile Disney), ciocolată și nelipsitele portocale. Mai recent, printre cele mai speciale amintiri este, cu siguranță, lansarea cărții de Crăciun. Cum aș putea uita acel Crăciun magic când mi s-a îndeplinit un vis?
Colindul preferat?
Dacă se poate, aș dori să aleg un colind tradițional românesc și unul internațional. Toate cântecele de Crăciun transmit o anumită emoție și vestesc Nașterea Domnului. Din repertoriul autohton aleg colinda Florile Dalbe, pentru că te duce cu gândul la copilărie, viața satului și colindatul acela de odinioară, autentic, simplu și frumos. Din playlist-ul internațional nu lipsește Winter Wonderland, căci cine nu își dorește să petreacă un Crăciun de vis, într-o feerie de iarnă? Această piesă reușește să creeze o atmosferă veselă, romantică, perfectă pentru sărbătoare.
Care a fost cea mai mare provocare în procesul de scriere și publicare a cărții?
Consider că cel mai greu a fost să îmi fac curaj să public și să îmi arăt gândurile lumii, să scot din sertar notițele și să le dau o formă potrivită unei cărți. Inițial îmi imaginam că volumul de debut va fi unul cu poezii, dar am zis să fie ceva mai complex și diferit. Cărticica de Crăciun a văzut lumina tiparului în noiembrie 2020, deci în plină pandemie, o perioadă complicată pentru toată lumea.
Și cum totul părea dificil și incert pentru noi toți, mi-am spus că avem nevoie de speranță și un strop de bucurie, mai ales de sărbători. De asemenea, colaborarea cu o editură profesionistă, așa cum este echipa Creator, a fost o experiență nouă pentru mine, din care am învățat multe. Sunt încântată și le mulțumesc că au fost deschiși față de acest proiect de suflet pentru mine.
Poți să ne împărtășești ceva inedit sau interesant despre procesul de scriere a cărții tale?
Pregătirea fiecărui capitol a reprezentat o etapă diferită și inedită pentru mine, ca și autor. Mi-a plăcut să creez prin cuvânt încă din școală, iar o vreme, fiind concentrată pe studii, am neglijat latura literară. Până când m-am decis să îmi organizez notițele, să selectez și să rafinez ce am scris până atunci. Așa s-a conturat primul capitol: Crăciunul este poezia iernii.
Partea dedicată povestirilor a fost ca o introspecție, unde am răspuns la întrebarea: Ce face ca această sărbătoare să fie atât de specială pentru mine? Și am împărtășit asta cu cititorii. Am ascultat și multă muzică de Crăciun pentru a intra mai bine în atmosferă (pentru că era în perioada verii).
La capitolul dedicat rețetelor am implicat-o și pe mama, fără ajutorul căreia doar aș fi povestit despre bunătăți. Mama este cofetar-patiser de profesie și am putut avea rețete reale pentru preparate festive. Tot atunci mi-a venit ideea să îi dedic ei cartea. Cât despre tutorialele pentru decorațiuni, a fost o bucurie să mă reîntorc la un hobby mai vechi, meșterit și pictură. Și așa am trecut prin toate etapele de pregătire pentru sărbători.
Cum ai resimțit sentimentul de a avea cartea ta publicată pentru prima dată?
Chiar și după trei ani de la debut, când îmi amintesc prima vizualizare a coperții, primirea exemplarelor și apariția în librării, totul încă pare un vis. Să vezi cum ideile și emoțiile tale prind contur și sunt împărtășite sub forma unei cărți cu alți oameni, este o experiență tare deosebită. Este un cadou unicat pe care ți-l faci ție, ca și scriitor, dar și celorlalți, pentru că transmiți un sentiment pozitiv, aduci o bucurie, vorbești din inimă. Iar perioada Crăciunului cu siguranță amplifică toată magia.
Cum ai promovat cartea ta și cum ai interacționat cu cititorii tăi?
Într-adevăr promovarea este o parte importantă, deoarece munca autorului nu se termină odată cu tipărirea cărții. Fiind o carte de sezon, poți vorbi despre ea în perioada sărbătorilor, dar mai poți strecura câte un reminder și prin vară (Christmas in July). Însă lunile noiembrie și decembrie sunt vitale pentru promovare.
În fiecare an, am încercat să fac ceva nou în această privință. Am avut interviuri la radio (posturi locale și naționale), am colaborat frumos cu bloggeri de carte și jurnaliști pentru prezentarea cărții, evenimente online unde am discutat despre cartea de debut și desigur, postări festive pe social media.
M-am bucurat tare mult când am văzut cărticica la un târg internațional de carte, în Ungaria, unde editura a fost invitată. Bucurii la fel de mari au fost și interviurile de la un post TV local, din Brașov, unde am vorbit despre Emoție de sărbătoare. Crăciunul. Le-am trecut pe toate pe pagina de autor (Bianca Bujor) și Instagram (biabujorcreator). Fiecare menționare contează, pentru care mulțumesc!
Care este feedback-ul cel mai memorabil pe care l-ai primit de la cititori? Dar cea mai neobișnuită/neașteptată reacție?
Crăciunul trecut am oferit cadou cartea unei cunoștințe de familie, căreia nu am reușit până atunci să-i spun despre publicarea acesteia. Doamna, o mămică, s-a bucurat precum un copil și ce mi-a rămas în minte și m-a emoționat este că a strâns-o la piept și mi-a mulțumit sincer. M-am simțit precum o crăciuniță care răspândește bucurie.
O altă reacție neașteptată pentru mine a venit din online, unde cineva a spus cum de s-a întâmplat de nu a aflat mai repede de apariția cărții? Aceste reacții entuziaste din partea cititorilor sunt prețioase pentru orice scriitor.
Ce a urmat, în plan literar, pentru tine ca scriitor, după această carte?
În primăvara anului 2022, am lansat următorul proiect editorial, dedicat sărbătorilor pascale de această dată: Paștele în familie. Tradiții, rețete și decorațiuni. Am colaborat tot cu editura Creator pentru o altă carte concept, dar care inspiră o atmosferă diferită. Sărbătorile sunt evenimente importante pentru familie și am vrut să lansez și perechea cărții de Crăciun.
Și de această dată le-am pregătit cititorilor versuri, rețete și tutoriale cu specific de Paște, dar în locul filelor de jurnal, am adăugat povești educative, unde personajul principal este iepurașul Bulgăraș. Cu simpaticul iepuraș se pot identifica cei mici, iar cartea este gândită pentru toată familia.
Ce urmează în carieră pentru tine?
Ca și freelancer, îmi doresc în continuare proiecte frumoase, care să mă determine să-mi dezvolt și mai mult creativitatea. Până acum am învățat multe și sunt de părere că în acest domeniu al comunicării sunt mereu lucruri noi de aflat. Ca și editor în media, doresc să-mi extind portofoliul cu alte interviuri de colecție, cu personalități și oameni interesanți. Interviurile internaționale, dar nu doar acestea, au fost întotdeauna niște experiențe unice pentru mine ca și jurnalist. Cât despre partea literară, sper să finisez și să public cât mai curând primul volum complet de poezie.
Ești din Brașov – ce îți place cel mai mult la acest oraș?
Brașovul este orașul meu natal și pentru mine este un loc deosebit. Apreciez cum aici se îmbină latura modernă, cosmopolită cu cea culturală și istorică. Orașul de la Poalele Tâmpei este într-o zonă de munte, iar eu îndrăgesc muntele și iarna. În plus, este și Orașul de Poveste unde sărbătorile au un farmec aparte.
Crezi că arta și cultura influențează domeniul comunicării?
Am privit mereu domeniul comunicării ca o împletire între știință și artă. În mod sigur arta și cultura influențează comunicarea sub toate formele sale. Dacă luăm, de pilda, sfera publicității, aici întâlnim mult research, dar și creativitate. Dacă ne referim la producțiile din audiovizual, muzica are un rol cheie în transmiterea emoțiilor, care de multe ori influențează cumpărarea.
În același timp, diferitele culturi pot fi surse de inspirație în elaborarea și comunicarea mesajelor pentru diferite categorii de public. Acesta este și un bun pretext să descoperim noi tradiții și obiceiuri. Iar datorită rețelelor sociale, totul devine mult mai accesibil. Cred că trebuie să fim deschiși la noile trenduri, dar și selectivi, să căutăm informații de calitate și să adăugăm în toate un strop de creativitate.
Ce sfaturi ai pentru cei care vor să publice prima lor carte?
Să creadă în creația lor, fie că este poezie, poveste pentru copii sau un roman, să aibă curaj să își arate ideile celorlalți și să nu renunțe la visul lor, chiar dacă se întâmplă să primească un feedback mai puțin îmbucurător la început. Să experimenteze diferite moduri de a scrie, dar să își găsească vocea. Să citească mult, dar să nu se lase influențați de stilul scriitorilor preferați, pentru a nu imita, chiar și din greșeală. Să se documenteze, dar să și vizeze, să scrie din inimă căci de acolo vin cele mai sincere idei.
Și să încheiem cu o notă foarte personală: 5 lucruri pe care nu le știe nimeni (sau doar foarte puțini oameni) despre tine?
1. Al doilea prenume este Roxana, însă cel mai des îl folosesc pe primul, Bianca.
2. Nu sunt o fire sportivă, însă îmi place să urmăresc competițiile de patinaj artistic, echitație și scrimă.
3. După finalizarea studiilor voiam să îmi deschid un mic business de familie, o cofetărie.
4. Sunt pasionată de design scenic. Lucrarea de diplomă a fost despre comunicarea prin intermediul luminii de spectacol.
5. Îmi doresc ca în viitor să scriu versuri pentru un cântec.
Ce îți dorești de la 2024?
Îmi doresc sănătate pentru mine și cei dragi, pace în lume, putere de muncă și inspirație în continuare. Aștept ca noul an să mă surprindă cu lucruri frumoase!
Cuvântul anului 2023 pentru tine? Dar pentru 2024?
Provocare cred că a fost cuvântul în 2023, fiind primul an complet de antreprenoriat/freelancing pentru mine. Cât pentru anul ce vine, cuvântul-cheie sper să fie echilibru.