Astăzi vă invităm să o cunoașteți pe Andra Olaru, Wellbeing Coach pentru adolescenți, www.andraolaru.com. Am discutat atât despre cum a ajuns ea coach, cât și despre provocări, lucruri învățate. Am aflat și detalii mai puțin cunoscute despre ea, dar și multe alte lucruri interesante pe care vă invităm să le descoperiți în cele ce urmează.
Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine
Bună, dragă cititor, eu sunt Andra și mă bucur că facem cunoștință pe această cale. Am 31 de ani și sunt Wellbeing Coach pentru adolescenți și părinții acestora. De fel sunt din București, dar mare parte din activitatea mea se desfășoară online.
Curiozitatea și dorința de a înțelege mai bine atât sufletul meu, cât și al celor din jur, m-au condus către domeniul coaching-ului și al mentoratului. Astfel am urmat studii de formare acreditate de International Coaching Federation și am obținut acreditarea de coach de la Agenția Națională de Calificări. La bază sunt programator, domeniu în care activez de 8 ani.
Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?
Poate că a fost pandemia, sau poate că a fost vârsta, cert e că vine un moment când simți nevoia să oferi lumii înapoi, să creezi valoare și ceva cu sens.
M-am îndreptat către coaching cu dorința de a învăța să fiu un lider mai bun. Una dintre temele de reflecție din școala de coaching ne cerea să ne gândim la persoanele care au făcut o diferență în viața noastră. Atunci am conștientizat impactul semnificativ pe care l-au avut cei ce m-au sprijinit în puncte cheie ale adolescenței și ale studenției.
Când eram eu adolescentă nu existau încă resursele necesare pentru a mă învăța să gestionez anxietatea, nevoia de a fi pe placul altora, lipsa unei direcții în viață etc. Acum, însă, trăim alte vremuri și avem acces la informație, la studii și practică. Acum nu doar că putem, dar cred că este datoria noastră să echipăm cu resurse mentale noile generații.
Aceasta este misiunea mea, ca și adult și ca Wellbeing Coach.
Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?
Ofer sesiuni de coaching individuale și construiesc programe personalizate pentru adolescenți și pentru părinții acestora. Consider că este esențială o abordare holistică, care implică atât tinerii, cât și familia lor. Practic coaching așa cum este el definit de ICF, adică nu ofer sfaturi și opinii nesolicitate, ci ghidez tinerii către descoperirea propriului răspunsuri și a propriilor resurse. Cu toții avem un înțelept interior care trebuie susținut să iasă la suprafață și să ne arate calea.
De asemenea, susțin și workshop-uri(online sau fizice) pe diverse teme: depășirea blocajelor, orientare în carieră, gestionarea stresului, etc.
Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?
Să am încredere în mine. Să jonglez între activitatea de angajat și cea de solopreneur.
Să am încredere în mine – este o muncă constantă. Continui să mă ocup de propria mea călătorie de dezvoltare personală, prin coaching și psihoterapie. În plus, a fost important pentru mine să urmez o școală de coaching acreditată, să investesc în cunoștințele mele astfel încât să fiu un bun profesionist.Am învățat că e mai important să acționez, decât să aștept la nesfârșit momentul perfect.
Să jonglez între activitatea de angajat și cea de solopreneur – și aici este o muncă constantă. Uneori înseamnă să cer ajutor. Alteori înseamnă să știu când să îmi ascult corpul și să iau o pauză.
Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?
Acesta este primul meu an de business cu adevărat. Mi-am propus să îmi cresc vizibilitatea, să reușesc să aduc serviciile mele cât mai aproape de cei care au nevoie de ele.
În 2024 urmează să lansez o serie de ateliere cu prezență fizică, în București, pentru mame și fiicele lor adolescente. Îmi doresc să creez un spațiu intim, unde mamele și fiicele se pot reconecta și își pot alinia intențiile pentru anul ce urmează.
Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?
Momentan sunt în grafic cu obiectivele, încerc să mă organizez cât mai bine, astfel încât să pot implementa ceea ce îmi propun.
Sunt multe skill-uri necesare atunci când vrei să faci ceva pe cont propriu – de la contabilitate, la social media management, strategie de business ș.a.m.d.
Skill-urile pot fi dobândite sau externalizate, însă am ajuns să cred că business-ul tău nu poate crește mai mult decât tine. Cea mai mare piedică, adesea, suntem noi înșine. Împreună cu business-ul cresc și eu și mă bucur din plin de această călătorie.
Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?
Adesea. Sunt zile în care sunt pe val și zile în care mă scufund, cred că este parte din proces. De fiecare dată ce mă ajută este să mă întorc la mine, să mă reconectez cu intențiile și motivația mea – prin yoga, hiking sau o plimbare prin parc.
Sfatul meu este să fii curioasă, nu fugi de ceea ce simți, ci stai cu emoția și întreabă-te ce are de zis și ce are nevoie. Când te simți blocată, întreabă-te ce este ușor acum de făcut.
Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?
Nu există momentul perfect, pune în practică, învață, îmbunătățește, răsplătește-te.
Nu mă așteptam să cunosc atât de multe persoane extraordinare și să leg prietenii cu unele dintre ele. Contează mult să ai alături oameni care sunt și ei pe acest drum, care înțeleg suișurile și coborâșurile și de la care ai ce învăța. Este esențial să faci parte dintr-o comunitate cu obiective similare.
Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?
- acționează, chiar dacă nu e totul perfect
- pornește de la ce este ușor acum
- înconjoară-te de oameni preocupați de propria dezvoltare
- construiește și oferă valoare
- fii blândă cu tine și oferă-ți timp și răbdare
Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine
- visez să am o barcă cu motor
- când eram copil îmi doream să fiu florăreasă fiindcă florile aduc zâmbete pe fețele oamenilor
- mă bucur de prezența a 2 adolescenți în viața mea, copiii partenerului meu
- îmi plac mult plantele și colecționez Hoya
- îmi este frică să zbor cu avionul și fac exerciții de matematică ca să îmi gestionez emoțiile
Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?
Explorare – când mă pasionează ceva, explorez în profunzime acel lucru.
Pentru afacere, aleg un cuvânt în engleză – Empowerment – fiindcă îi susțin pe tineri să își găsească vocea și pentru că afacerea mea mă motivează să fiu din ce în ce mai bună.